icon

Platba za smeti pri prenájme bytu

30. jún 2025

Ahojte, skúsené žienky a chlapi.
Viete mi poradiť ?
Dávame do prenájmu byt. My máme trvalý pobyt inde (kde bývame a aj platíme za nás smeti).
Mám nahlásiť na úrade, pod ktorý byt spadá, mojich nájomcov a platiť za nich alebo oni si tiež platia tam, kde majú trvalý pobyt ?
(Ten nemenili do nášho bytu).

biba_18
30. jún 2025

mali by ste platiť tam kde reálne využívate zber odpadu - teda ak oni žijú vo vašom byte, mali by ste platiť vy za nich - ale pokiaľ platia odpad na trvalom pobyte v tom istom meste, za nich platiť netreba ...

maranco
30. jún 2025

Smeti sa majú platiť tomu kto ich odváža, tej obci kde tie smeti produkujú. V obci s trvalým pobytom si môžu pozrieť ich VZN aké sú možnosti oslobodenia od poplatku ak v tej obci dlhodobo nebývajú.

gab1sol
30. jún 2025

Napr. my platíme smeti správcovi spolu s ďalšími poplatkami, takže je to súčasť zálohových platieb. V inom meste máme dom, tam si smeti riešia podnájomníci sami, keďže mesto prešlo na nový spôsob odvozu odpadu a sami si mali určiť ako často im ho budú brať. Ale teda, v zásade platí - tam, kde bývajú/produkujú smeti, tam by mali aj platiť za odpad.

katkaseiner
30. jún 2025

doteraz som na mestskom urade nahladovala najomnikov s tym, ze mne potom vynulovali sumu ktoru mam platit...terajsi najomnik plati tam kde preraba dom, cize sme sa dohodli ze za prvy rok dal cash na smeti zvlast a ostatne roky mu stahujem z preplatkov. Ja za vlastne smeti platim doma v inej obci, on by mal platit tam kde sa zdrziava...ale teda byt plati takto

andrejka1974
30. jún 2025

Ja mám byt tam platím smeti ale mám aj dom na dedine a tam som sa len prihlasóila na obecný úrad a platím raz ročne