PN a zmena adresy na 10 dní

21. júl 2023

Ahojte, prosím vás marodujem s tetaniou, pobyt na Liptove mam zaplatený už rok a tak som sa chcela opýtať či sa dá dočasne na 10dni zmeniť adresu pobytu, keďže pobyt v prírode by mi dosť pomohol psychicky.

Môže to lekárka urobiť a zmeniť to v PN?
Našla som nekalé diskusie, ale som chcela vedieť ci to je ešte možné v roku 2023.

Ďakujem za odpoveď.

ptvw
21. júl 2023

Neporadim ale paci sa mi ako ti to prepisalo, čo sa tyka PNiek tak veru niekedy tu ide o nekale praktiky 🤣

ddaassuullaa
21. júl 2023

Kontaktovat lekara, jedine on moze rozhodnut/zmenit miesto pobytu. To vsak neznamena, ze zmenou mas volny pohyb, kontroly mozu chodit kedykolvek aj po zmene pobytu. Dodrziavanie liecebneho rezimu ostava v platnosti. Ak ti miesto pobytu zmeni, okamzite ho musis hlasit na socialnu poistovnu.
Este dufam,.ze pobyt nemas v hoteli, to by zrejme nepreslo

aurelia2000
21. júl 2023

@ddaassuullaa No už len jej zmení, veď to by všetci, čo sú na vymyslených PN, chodili počas PN na dovolenky. A všetkým by to "dobre urobilo".

ddaassuullaa
21. júl 2023

@aurelia2000 osobne si tiez myslim,.ze nezmeni, ja nevidim dovod. Da sa to.zneuzit, hlavne by asi kontroly chodili. Kolegyni raz dr zmenil, ale vynimocna situacia v rodine nastala, ona mala este nohu v sadre, aj sanitku na prevoz vybavil. Ale nebol.to vyletik na 10 dni, zivotna situacia

lalilla
21. júl 2023

Sorry ak ale ak si schopna cestovat na liptov a uzivat prirodu tak ja keby som tvoj lekar tak ti tu pnku rovno zrusim.

aurelia2000
21. júl 2023

@lalilla 👍

autor
21. júl 2023

@lalilla tak ja niesom chorá na chrbticu alebo na iné choroby pohybové, ale mam psychické problémy , kto nezažil úzkosti a depresie nepochopí. Ale ďakujem za odpoveď.

lalilla
21. júl 2023

Tak preco nejdes na liecenie s touto diagnozou alebo do kupelov?
Ja nezlahcujem tvoje problemy to vobec, ale proste pnka je pnka a nie rekreacna dovolenka.
Znama mala od psychiatra celedenne vychadzky napr ze pri diagnozach tohto typu to davaju, tak to skus konzultovat s lekarom.

autor
21. júl 2023

@lalilla kebyže ten pobyt nemám rok do predu zaplatený tak neriešim. 😔

kacena4
21. júl 2023

pnka nepusti, lekar ju vacsinou v priebehu pn nemeni (adresu) a ak mas dovolenku tak ukonci pnku a chod na dovolenku kde je problem? ak si "chora" hoci aj psychicky tak sa liec na to je urcena pnka- a kedze mas rok zaplateny pobyt mala si to riesit skor napr. posunut termin ked nebudes pn. nevymyslaj a nedovolenkuj pocas pnky

beeesy
21. júl 2023

Určite nepovolí. Počas PN sa už dokonca nedávajú po novom ani celodenne vychadzky pri psychickych problemoch len dve hodiny poobede a dve doobeda. Nakolko to socialna pocistovna aj na odporucanie psychiatra/psychologa neschvaluje. Vedu nazor ze ak je clovek schopny vypytat si celodennu vychadzku moze ist do prace a nebyt na PNke. Takze adresu nezmení. Maximum co moze urobit je pocas dlhodobej PN dať mimoriadnu vychadzku napriklad jeden den v mesiaci ale musi sa to lekarke vopred nahlasit aspon tyzden. A ona zaznaci datum na ktory to plati v pripade kontroly. PN musi byt v mieste trvaleho bydliska, pripadne ak sa neda tak prechodneho. Co vylet nie je.

vanilka3
21. júl 2023

Ja som si tiez potrebovala zmenit miesto pobytu, treba zatelefonovat na socialnu poistovnu a tam to nahlasit. Na dovod sa ta ani pytat nebudu. Boli mile, zmenili a hotovo.
Takze VOLAJ NA SOCIALNU POISTOVNU 😉🍀
A o par dni si ju budem menit spät, povedali, ze s rym problem vobec nebude, mam zase len zavolat.

ciernedievca
21. júl 2023

Nerozumiem preco niekto komentuje prispevok bez toho aby mal nejake znalosti. Pri PN sa da zmenit adresa, staci zavolat doktorke a nahlasit zmenu od kedy do kedy budes na novej adrese(adresa musi byt na slovensku).

lemra
21. júl 2023

Ahoj mne zmenil adresu v januári na týždeň, aby som mohla navštíviť otca po porážke. Ako dôvod do soc.poistovne uviedol rehabilitácie mnou platené. Myslím, že to celé zaleží od doktora.

autor
21. júl 2023

@ciernedievca a keď je to penzión? To sa asi nedá?!

viky173
21. júl 2023

daj si na ten cas zrusit PN a mas vybavene, nemusis sa stresovat, ci Ti pride kontrola a podobne

beeesy
21. júl 2023

@ciernedievca znalosť mám a preto píšem ako to funguje, dokonca čerstvú pred mesiacom. Mám prechodné bydlisko a je možné zadať len adresu prechodného kde človek reálne býva prípadne nahlásiť pobyt odporučený lekárom zo zdravotných dovodov, alebo hospitalizáciu. Iné sa neuznáva a ak uznáva tak určite nie všade a bežne. Možno len ak lekár nepozná nariadenia. Potom ale može pokutu platiť pacient, nakoľko to že lekár nie je oboznámený nikto neospravedlní. Bohužiaľ za normálnych okolností to funguje takto. Inak by sa to zneuživalo vo veľkom a nemalo by to zmysel cela PN ako taka .

rachel36a
21. júl 2023

Miesto pobytu pocas PN sa da zmenit, ale nie za ucelom dovolenky.

simca06022011
21. júl 2023

je tam miesto pobytu pocas PN a da sa zmenit, spytaj sa lekarky a nie kona ;) je to pre nu chvilkova zalezitost, ked som to nahlasovala nepytal sa dovod nik. Alebo sa dohodnes inak, napr ak by ta navstivila socialka, lekar o tom vie a poriesi sa to. JA som mala napr. na papiery vychadzky standardne casy ako ma dr nakazane (myslim ze 8-10 a 12-14?? nepamatam presne) ale prikazal mi chodit von skoro rano a podvecer, ked som sa pytala na vychadzky a kontroly povedal, e to sa potom poriesi, proste musim chodit vela a nesmiem po slnku... kontroly aj tak chodili ku mne o bud pred 12tou tesne alebo o 13tej :DD za pol roka boli 2x

mamina7070
21. júl 2023

jasne ze to nemozes zmenit na adresu penzionu vo si myslis ze na socialnej poistovni seno jedia ? toto tam ani neziadaj

lelelienka
21. júl 2023

To si vazne chces zmenit adresu pobytu pocas PN niekde do hotela/penzionu? 😁 Ako sorry, ale toto je tak absurdna poziadavka…zneuzivanie.

ddaassuullaa
21. júl 2023

Autorka aky je rozdiel medzi hotelom a penzionom? Toto naozaj?

luccija
21. júl 2023

@lalilla toľko kúpeľov a miest ani nie je koľko ľudí na PN s úzkosťou.
Vyskúšaj...ale je to ako dráždiť hada to budeš chodiť von na pár hodín?To by som to radšej riskla a nič nehlasila aj, keď morálne to nie je.