PN po materskej
Dobrý deň, má niekto skúsenosť ? som na PN po materskej a sociálna poisťovňa si vyžiadala od zamestnávateľa informaciu: kedy som im nahlásila ze idem na rodičovskú, kedy som im nahlásila ze končím rodičovskú, a ako som to nahlásila. Trochu nechápem čo to má s tým spoločné. Na PN som išla 2 deň po skončení materskej teda som bola v ochrannej 7 dnovej lehote.
Ďakujem za rady
preveruju ucelovost poberania PN mozu to riesit kludne spatne ak si mala realny zaujrm sa vratit do prace po MD tak si mala dorucit info zamestnavatelovi
pokial to maju len ustne, je to zle pre teba, zamestnavatel to mal mat pisomne. a zamestnavatel by to mal vediet. pretoze len an dobre slovo povedat ze pridem po MD do prace...to je dost trufale. alebo mas zamestnavatela, ktory ti veri. ale taketo veci idu vzdy pisomne.
Koniec materskej= začiatok rodičovského. Ich zaujíma či si mala v pláne zostať ďalej doma alebo ísť do práce.. ja som napríklad ani nemala nárok zostať ďalej doma na rodičovskom a aj tak ich zaujímalo či som návrat do tej práce oznámila.
Co ti prislo veľa??? Ze mas veľa vrátiť???
@lienka.7 ja som pochopila ze jej prislo vela, ze ma dostat PN ( vysoka PN vyplata?) ...ale asi uz som ohlupla z tohoto MK a to co denne clovek tu cita. som tu uz 5 rokov ale posledne roky od kovidu su tu same perlicky.
@lienka.7 no veľa ved viem aký mám cca základ a koľko z neho je PN.. a určite to nie je toľko... vychádzalo by to aj 80% zo základu a PN je menej
@bublinka1426 toto pise na strane predtým...
mne ju nezamietli... priznali mi veľa
..a nemienim im to po 3 rokoch vracať...tak som sa odvolala ze je to veľa... to ze si niekto nesplní písomne takúto banalnu povinnosť nie je dôvodom na nevyplatenie nemocenskej dávky..
Mne z toho vychádza ze po 3 rokoch ma vracať dávku... lebo sand po 3 rokoch sa nejde odvolať voči výške pnky, ktorú dostala, nie?
@ autorka - ale dostala si vymer -rozhodnutie ci nie? tam to mas vsetko vysvetlene...a stacilo nie pisat na Modreho kona ale priamo na socialku podla mna, existuje informacny formular, tam pises Rodne cislo a vedia ti konkretne odpisat na tvoj dotaz.
@bublinka1426 prišlo rozhodnutie a na to som sa odvolala.. v rozhodnutí je proste vyratany výmer zo mzdy skoro 2000€ a teda takú mzdu som nemala..aj mi reálne poslali skoro 1000...
@bublinka1426 ano zajtra tam zavolám bude to rozumnejšie než tu vypisovať..
napis alebo zavolaj na socialku. ja vzdy robim tak. tu na MK sa mozeme len dohadovat. a kedze poslednu dobu sa roztrhlo vrece so zenami co vyuzivaju system, jasne ze sa tu potom ukazuje prstom. a slova mozeme mi rozne pochopit , lebo ak v texte nevyjadris hned jasne problem, my tu len domyslame. drzim palce
A toto riesis akoze po 3 rokoch? Ci ake 3 roky to furt spomínaš???
mne ju nezamietli... priznali mi veľa
..a nemienim im to po 3 rokoch vracať...tak som sa odvolala ze je to veľa... to ze si niekto nesplní písomne takúto banalnu povinnosť nie je dôvodom na nevyplatenie nemocenskej dávky.
Toto si napísala predtym
...lebo jedna tu spominala ze sa jej ozvali po roku ...socialka ze preverovala PN a ze musela davku tusim vraciat.....tak sa autorka asi zlakla aby potom nemusela PN vracat kebyze jej PN urcia ako ucelovu...
a odvolala sa v socke kvoli vyske PN davky nakolko jej nesedi prijem..a tympadom ani vyska Nemocenskej davky...
@lienka.7 to asi len obrazne bolo, že im nechce nič vracať ak sa po nejakom čase spamätajú, že sa stala chyba...
@bublinka1426
@liloastitch jasne, chápem... ale vsak SP si vysku VZ len tak nevycucala z rukávy. Musela mat takú predsa nahlásenu v SP, ci???
A po druhe, pokial vsetko bolo kóšer, tak co sa boji???
Inak ešte som nepočula, žeby sa niekto odvolal voči výške...
Tam nebude vsetko ok. Niekde bude zadrhel a to riesi SP. Ale autorka to tu cele nenapisala
@lienka.7 jj, ked je PN opravnena, a postupovala spravne, strach by nemala mat. len ona neinformovala pisomne zamestnavatela ze nastupuje do prace a toto je asi problem. resp. chapem tak, ze PN ma narok zena po MD ked nastupi do prace ( alebo ta ochranna lehota plynie plynule po skonceni MD? netusim...ja som bola casto chora a ani by ma nenapadlo poukazovat na daku OL kedze som to brala tak ze aj tak som doma s dietatom na rodicaku a nechodim do prace...) ine je ked zena pracuje realne a naozaj ochorie, tam je narok na PN
nespekulovala si pred materskou s vymeriavacim zakladom ? aku si mala matersku ?
lebo PN by sa ti mala vyratavat najskor z toho isteho VZ (zavisi aj od nacasovania ale aj tak)
Tiez to tak chapem, ze by si mala mat ten isty VZ ako na vypocet materskej.
@loginexistuje off topic ==> mna udivuje jedna vec, ako si umelo navysuju zeny VZ tym ze predstupia do ineho zamestnania s vyssim prijmom...aby mali max matersku...ani som netusila ze nieco take exist :D a vobec, kto zamestna tehotnu zenu do zamestnania ked o 3mesiace rodi ci kedy..malokto zoberie teho zenu do pracovneho pomeru...vela zien sa umelo zamestnava podla mna u znamych, parada...
nase zakony..su ..,zaujimave
@bublinka1426
@loginexistuje
@ropucha6 na 2 dni ked nastúpila do prace, mohli robiť nejaké cachre machre s VZ. a teraz to SP začala riesit a autorka sa zľakla.
Nie je možné pokial je vsetko OK, ze sa budeš odvolávať predsa...
@bublinka1426 napisala si to uplne presne.👌
Proste podvadzaju. Nájdu známych, kt.ich takto umelo "zamestnaju". Zvyčajne mu len zaplatia tych cca.800€ odvody 3 mesiace ci kolko je to a maju max.matersku, tusim 1.600€ to bolo 8 mesiacov!!!
Cize zaplatia 3x800€ a poberajú 8x1.600. Good deal , ze??? A potom ze je SP v srackach a nízke dochodky a pod.
No a potom si ešte dajú aj PNku, aby toho nebolo malo. Zlatý nas drb... stat!!!!
@lienka.7 ťažko povedať kde a aká chyba sa stala, ale zas niečo mohli aj oni pokašľať. Ja keď som riešila minulý rok MD tak mi pracovníčka tvrdila, že nárok na materskú vôbec nemám. Podala som aj tak, rozhodnutie prišlo a tď... O pár dní mi volali, že to mám považovať za neplatné. Priznali mi dlhšiu MD ako mali. Našťastie si chybu uvedomili. Teraz zas preverujú to čerpanie pnky po skončení md.

@ropucha6 ano..presne tak prišlo mi veľa tak som sa odvolala a tak mi uz len ekonómka zavolala ze majú takú otázku..