PN po materskej
Dobrý deň, má niekto skúsenosť ? som na PN po materskej a sociálna poisťovňa si vyžiadala od zamestnávateľa informaciu: kedy som im nahlásila ze idem na rodičovskú, kedy som im nahlásila ze končím rodičovskú, a ako som to nahlásila. Trochu nechápem čo to má s tým spoločné. Na PN som išla 2 deň po skončení materskej teda som bola v ochrannej 7 dnovej lehote.
Ďakujem za rady
Preveruju, ci ste na PN nesli ucelovo. Ak zamestnavatel potvrdi ich podozrenie, budu kontaktovat Dr. ci si Vas zdr. stav skutocne vyzaduje byt PN .... jeho postup preveri posudkovy lekar, vyhodnoti to....moze odporucit PN ukoncit.
@bublinka1426 no tiež by som si myslela lenže oni riešia rodicovsky a predsa ten môže žena brat a aj chodiť do práce zároveň..
ano to hej ale skor podla mna overuju ci nie je PN ucelova.lebo pokial zamestnavatel bol info ze po MD nastupujes, asi je to korekt. ale vela zien ucelovo hned po MD ide na PN aby mali aj PN a Rodicak. tak to zacali asi preverovat.
@alenah31 ved nech ale aj tak otázka znie.. odpovedať kedy som oznámila nástup na rodičovský a koniec rodičovskej... véd s tým nemocenska nič nemá..
však píšeš,že si tu info vyžiadali od zamestnávateľa
no skor ide o to ze overuju, ci si mala vobec v umysle nastupit do prace. alebo rovno ist ucelovo na PN
@bublinka1426 tak prečo sa nepytaju kedy a ako som oznámila zamestnávateľovi ze sa vraciam do prace.. to by som skôr čakala.
Mesiac pred ukoncenim Md mas zamestnavatelovi oznamit( pisomne ) ci nastupujes do prace alebo pokracujes na Rd.
@zuzinka888 ano toto. si tiez myslim je povinnost zamestnanca
Ale ma....zakon presne upravuje ako a kedy najneskor tieto veci oznamujes. Vsak ked mas vsetko v poriadku tak nech preveruju....pravo na to maju. Zacali to robit, lebo extremne stupla "chorobnost v ochr. lehote".
@alenah31 ved je všetko v poriadku tak ja neviem co chcú... len blbé je to ze som to oznámila osobne ekonomke...nie písomne.. vravela ze jej nič písomne dávať nemusím rak ja som zvedavá co z toho bude.
Preco si to overujú? Lebo mesiac pred ukončením MD mas povinnost zo zákona zamestnavatelovi oznámiť, ci nastupujes do prace alebo prechadzas na RD. A taktiež, dokedy plánuješ byt na RD.
Nakoľko sa tu rozmáha moda uceloveho čerpania PN po MD (súčasne s poberanim RP), tal to snáď konecne SP začala preverovať. Aleluja🙏🙏🙏
@bublinka1426 ti napísala, ze si to proste overujú. Maju na to snáď pravo, ked ti maju vyplácať dávku, nemyslíš?
@janinah ďakujem za tento sprostý drzi komentár ktorý vôbec nezodpovedá otázku ale za to to zodpovedá veľa o vašej inteligencii. Predstavte si nie každý je východný a nie každý ťahá peniaze od štátu. Ľudia majú aj zdravotné problémy. Ci vy si myslíte že nie? Ze je každý zdravý? Tak hádam ani vy nikdy nebudete mať zdravotné problémy.
@janinah a ešte niečo ak by tu bolo niečo neprávom tak to neprejde. Ak sa vám zákony nepáčia mate možnosť ísť do politiky a zmeniť ich... zákon je písaný čierne na bielom..
Zdravotné problémy si môžeš riešiť aj bez tahania peňazí za PN. Si totizto doma na RD, dostávaš od statu RP+pridavky+danovy bonus na decko (cerpa tvoj muz). Dokopy takmer 620€ za nic. Ešte sa ti mali?
@lienka.7 ano aj pracovať môžeš bez platenia odvodov...nie? Ale ak si raz niekto platí nemocenské poistenie a neskôr je nemocný tak ma nárok na plnenie z tohto poistenia. Nie som doma na RD ale som na PN nedostával rodicovsky a tiež nedostával nejaké dávky ktoré spomínaš... teda nedostával nič co by som právom nemala dostať.. ale nevšimla si si ze odpovedám na veci na ktoré sa nikto nepýta?
Preco by siel niekto na pn (chapem, ze sa to robi) po MD? Vsak uz len kvoli vychazkovym hodinam by som to nerobila. Byt ako vo vazeni
@alenah31 ja utocim? A ona na mňa azda nie? Ved ona začala písať o vychcanosti a zneužívaní systému.. nie ja.. východná je akurát ona. Dnes ľudia závidia ešte aj chorobu..
@hederamonstera niekto nemá na výber.
Nie som doma na RD ale som na PN nedostával rodicovsky.
V akom "casopriestore" teda fungujes??? Pokial nie si MD, tak mas len 2 možnosti. Buď robíš alebo si RD. Takže co si ??? Chapes?
A práve preto ze si šla z OL na PN, to SP preveruje. Chápeme sa???
@lienka.7 maju a dobre robia. nikde som nenapisala ze na to pravo nemaju, praveze tomu kvitujem
Ano utocis, si neprijemna....ona pise vseobecne v tvojej diskusii, ty utocis priamo na nu. Ja nikde necitam, ze by niekto zavidel chorobu, kazdy tu len pise, ze odcudzuju vychcanost niektorych ludi. Prestan byt vztahovacna. Uz vies preco to preveruju a o to ti islo, tak si daj diskusiu zmazat, forum je verejne, tvoj suhlas pisat tu nepotrebuju.
@bublinka1426 a snáď konecne začnú riesit taketo účelové "PNkarky", ktoré potrebujú kazdu korunku navyse, lebo vsak je zla doba. Ked potrebujú tu korunku, nech idú do prace. Spolu s platom môžu poberat este aj RP. Nech sa paci.
Ale jasne, je lepšie sa vyvalovať doma a brat korunky za nic. A potom zeny, co to naozaj potrebujú maju príspevky na úrovni 0.001👎👎👎
a potom sa cudujme, ze zamestnavatelia pozeraju ma matky s detmi ako vypocitave potvory😵
to nehovorim o tom, ze krasopisne dvihli Rodicak, DB aj Pridavok..ved niekto tolko zaraba a maka jak debil...
Nikeedy sme mali 180 eur a zili sme bez Pandemickeho rodicaku ci pandemickej OCR...
a tieto Ochranne lehoty - fakt nechapem nas stat cim rozmysla.
tolko dier v zakonoch ze az
@bublinka1426 ja som to tu už x-krat písala, ze si za to môžeme same. Ja by som takú hned aj vyhodila, to ti poviem uprimne. Lebo vidím, ze žiadna snaha, co sa tyka prace.
PN pomaly od 5tt, lebo vsak som tehotná a potom doma najlepšie az do 6 rokov, lebo vsak si dieta chcem "uzit". Omg 🤦♀️
Ešteže su aj lekári, ktorí účelové PNky len tak nedávajú. 👌
Vyssie pisem, ze teraz to vychádza spolu 620€ cca. To niektoré nemali ani ako plat.
@lienka.7 lenze kvoli takymto zenam doplacaju tie, co realne naozaj pracovat potrebuju a chcu. 😕
žeby trafená hus zagágala? lebo ja píšem všeobecne a ty ideš útočiť....každému je jasné,že účelových PN je na SK viac ako dosť,že ľudia využívaju systém a vyciciavaju štát....a ked to idú patričné inštitúcie kontrolovať,tak sú zlé? ...a ty máš smolu,každý inteligent takúto vec zamestnávateľovi oznamuje písomne,nie osobne spomenie mzdárke ...to už ked si ty začala o tej inteligencii

nemusis mat obnovene NP u zamestnavatela? to znamena ze preco mas byt inac PN ked si ani nezacala robit? bezne sa zamestnavatelovi oznamuje ze po skonceni materskej nastupuej spat do prace. asi to chcu. teda aspon tak by to malo byt ...