icon

PN po skončení RP

piiinkfloweer
28. nov 2022

Ahojte. Chcem Vás spýtať ako si navýšiť pnku po skončení rodičovského. Malý bude mať koncom roka 3r, ak mi zamestnávateľ preplati všetku dovolenku v decembri, alebo časť so zvýšeným, resp.maximalnym vymeriavací základom, ovplyvní to v januári výšku pnky? Resp.co by ste poradili? Pozerá sa na to sociálna ako na špekulácie? Čaká ma v marci vklad, uz mame za sebou 3 neúspechy, toto tehu zial skončilo MA a musím sa dat psychicky aj fyzicky dokopy, tak som si chcela dať ešte do marca taky oddych a navyše Malý býva viac doma ako v škôlke. Ďakujem za vaše postrehy

gabika0825
28. nov 2022

@piiinkfloweer ja byt tebou by som dala v práci výpoveď. Takto len zbytocne zaberas miesto iným ktorí by boli za robotu vďační. Po prvé, áno určite si to sociálna bude preverovať, po druhé áno je to špekulácia, po tretie, ak plánujes byt doma len preto lebo oddych tak to je podľa mna rozumnejšie dať výpoveď hneď po materskej, alebo si predĺžiť materskú.. máš dve možnosti ale takto ako špekulujes by som asi nešpekulovala.

janinah
28. nov 2022

Keby bol PN každý kto sa potrebuje dať dokopy....

tiika
28. nov 2022

@piiinkfloweer aj keby sa na to nejaká pracovníčka pozerala ako na špekuláciu, môže si akurát pomyslieť svoje ale nič viac. Zákon je zákon, pokial ho zamestnávateľ dodrží, tak nemá čo riešiť, ani na neho nič nemajú. Dovolenka sa po skončení RD musí vyčerpať, ale cela sa da preplatiť len pri skončení PP, v opačnom prípade len jej časť. Urob ako ti vyhovuje. Mne pride lepšie, aby zamestnanec nenastúpil, ak plánuje ďalšie tehotenstvo alebo bude za pár mesiacov opäť PN. Čo potom so zastupovaním? ..to by bolo viac problémov ako osohu. A nikomu nie si povinná uvoľniť miesto. Môžeš tak urobit kedykoľvek sa rozhodneš alebo ak sa tak dohodnete.

lilinka88
28. nov 2022

@tiika trošku sa mýliš,lebo nieže si môže iba pomyslieť svoje,ale môže dať podnet na kontrolu s to by asi zamestnávateľ nebol veľmi potešený.

tiika
29. nov 2022

@lilinka88 Áno? Tak napis konkrétne na základe akého priestupku? Pokial si dovolenku bude čerpať/zamestnávateľ jej preplatí cast podľa zákona, tak čo poruší, coho sa ma báť? Nastúpiť na PN môže hocikedy, ak to lekár uzná, ostatných do toho nič nie je.

lilinka88
29. nov 2022

@tiika A ja som napísala niekde,že sa má báť alebo niečo porušuje? Ja som reagovala na tvoju vetu,že si pracovníčka môže akurát tak niečo pomyslieť. Môže dať podnet na kontrolu. Pokiaľ je všetko ok, nie je sa čoho báť...