PN po výpovedi v práci
ahojte, vedel by mi niekto poradit?? v novembri som dostala vypoved, 2 mesacna vypovedna lehota, ktora skoncila 31.1.+ odstupne.. viem, ze mam narok na podporu 6 mesiacov, lebo mam odpracovane viac ako 2 roky z poslednych 3 a viem, ze som v ochrannej lehote 7 dni, tak som dnes chcela vybavit najprv PN-ku a az po skonceni PN-ky sa ist evidovat na urad prace a nastupit na podporu.. lenze.. obvodna lrkarka mi povedala, ze sa musim najprv evidovat, lebo mi nema kam vypisat PN-ku, ked niesom ani zamestnana ani zaevidovana.
bude sa mi to pocitat uz do tych 6 mesiacov podpory? alebo normalne po ukonceni PN mi este bude patrit podpora?
Ja som končila PP 20.1 a od 21. 1 som PN. Neevidovala som sa nikde. (Som tehotná)
a kto za teba plati?
@martinka150 Nerata sa, ze je zamestnana, ved PP skoncil. Odvody realne neplati nikto, len sa hovori, ze stat - ale stat sam sebe neplati. Proste len eviduje, ze zdravotne poistenie je platne, ze tam nevznika dlh, ale realne platene nie su. Ani ked sa prihlasi na urade prace, tak nebude to poistenie platit stat (sam sebe), len ude zaevidovane, ze nevznika ziadny dlh.
Je to takto v poriadku, pocas PN v ramci ochrannej lehoty (7 dni od skoncenia PP) nie je potrebne evidovat sa na urade, zaeviduju ta az po skonceni PN, ale na zdravotke nevznika ziadny dlh, je to ok.
@fokuska rata sa, ze som zamestnana ajked PP skoncil, lebo je tam 7 dnova ochranna lehota.. PN mi vypisala obvodna nornalne na posledneho zamestnavatela, kezde 7 dni akoby som este pracovala po skonceni PP, preto je to ochranna lehota, lebo som tym chranena
@luckalukas_1 Omg, nie nic sa nerata akoby si bola zamestnana. Pracovny pomer skoncil, zamestnavatel uz s tebou nema nic spolocne. Neeviduje ta, neplati ziadne poistenie. Tych 7 dni je ochranna lehota, pretoze poslednym dnom PP ti konci aj nemocenske poistenie. Ale mas este 7 dni na to "vyuzit" to poistenie, aj ked uz skoncilo. Nie je to ze si akoby este pracovala, je to len lehota kym je este mozne ist na PN z predchadzajuceho poistenia.
Myslim, ze sa v principe rozumieme, len to velmi mylne nazyvas nespravnymi pojmami (akoby som pracovala, rata sa ze som zamestnana aj ked PP skoncil...) a tie mozu velmi zmiast inych co to budu citat a budu sa mylne domnievat veci co vobec nie su pravda.
@fokuska no je to teraz také matuce, a na úrade nebude problém keď príklad po pol roku sa človek prihlási? A Nebudú chcet doplatiť zdravotnú a socialku?
@martinka150 Neviem co je na tom matuce, teda mne sa na tom nezda nic matuce.
Aky problem by mal byt na urade? Urad prace neriesi ani zdravotne poistenie ani socialne. Navyse, socialne nie je povinne platit, nejako osetrena musi byt vzdy len zdravotka. Na poistovniach je predsa evidencia, ze bol clovek na PN, takze nema tam byt aky problem.
Prosim vas ked po vypovedi idem na PN a po skonceni PN mam este narok na podporu?

PP