Podmienky pri založení a zrušení živnosti
Ahojte.
Naskytla sa mi mozno prace na zivnost, nebudem podnikat, iba pracovat ako zamestnanec na zivnost.
Chcem sa spytat, plati sa nieco za vybavenie zivnosti, a platí sa pri jej zruseni napr. už po tyzdni/ mesiaci od jej vybavenia, ak by sa mi danna praca nepacila, nevyhovovala mi atď. ?
Dakujem. 🙂
@hettinka to je pravda ze o tom nic neviem. Dnes mi len hovorila o tej zivnosti ako sa rychlo vybavi ze to nie je ziadny problem ani ju potom zrusit, ako dobre by som si tam zarobila, dokonca aj pracovny cas si moze ja vybrat ako by mi to vyhovovalo. Ale nespomenula nic ze ci a kolko by som platila jej za prenajom tych priestorov, pristrojov, iba ze by som si platila zdravotku a od ostatneho som oslobodena... myslis ze v com by som mohla zle dopadnut pri nej?
@chanel_c Lebo sa takto zamestnať v podstate nesmieš, ako píše aj @maminuska
Takze v najhoršom prípade môžeš dostať pokutu. Vlastne ani na dohodu sa nedá zamestnať, ak je to pravidelná práca, jedine TPP.
Pre ňu by zo bolo jednoduchšie, zaplatí ti faktúru a viac sa nemusí starať - žiadne odvody, stravenky, pn prvých 10 dni, lekárske priepzstky, dovolenku ti nemusí platiť. Lenže zákony sa menili práve pre to, že zamestnavatelia tlačili ľudí do živnosti.
@chanel_c závislá činnosť je pracovný pomer. Opýtaj sa teda jej ako to rieši so živnostníkmi. Ja mam takých co pravidelne fakturuju jednemu človeku práce ale všetko majú pod chytené a vybavene. Jasne ze na živnosť viac zarobíš, keď zratas faktúrky. Ale k tomu si treba dať na papier aj výdavky. Ako založiť podnikanie a co vybaviť nájdeš pekne cez Google. Pre teba to bude platiť, pritom budeš zamestnaná v cudzom.. Naozaj by som si otázky dala nou zodpovedať. Ako si to roedtsavuje, či to už robila, ako to mali zabezpečené všetko a ci aj nejaká kontrola bola 😉
@simca06022011 ja myslim ze robit to uz robila, kedze salon jej funguje uz dlho co ja viem. akurat viem ze asi cca pred mesiacom zhanala niekho na tuto poziciu a dnes mi povedala ze ju vyhodila, ale preco neviem. Mne akurat povedala ze asby som si vybavila zivnost, a budem si platit len zdravotku, od ostatneho som rok oslobodena.
Poviem pravdu, myslela som si, ze to bude tak, ze ona mi stanovi nejaku hodinovu mzdu, peniaze co zaplatia klientky pojdu jej, a veci okolo najomneho, fakturovania bude riesit ona, mne len vyplati dohodnutu mzdu a z toho si ja poplatim zdravotku, prip socialku. Takze teraz som zmatena a neviem co spravit, lebo vobec mi nepovedala ze ja budem platit jej za prenajom priestoru, pristrojov,... Teraz to tam robia dve baby, ja by som bola tretia, ako by sme sa delili o ten pristroj mi tiez nie je celkom jasne..
@chanel_c vieš ono by to tak mohlo fungovať, keby to nebola zavisla činnosť v tomto prípade, lebo ona vám zabezpečuje všetko. Vy poskytujete iba prácu a k tomu iba jej. Keby si takúto službu poskytovala dajme tomu 10tim salonom, možno by to bolo schodnejsie. Možno vám to pôjde, pokým to niekto nebude kontrolovať. Inšpektorát práce napríklad.
ešte si zopovedz, čo bude ak ochorieš pôjdeš na PN, nebudeš mať žiadny príjem a ona ťa veľmi ľahko nahradí inou živnostníčkou
píšeš, že nedávno niekoho vyhodila, možno práve preto, že išla na PN či OČR
pri živnosti nemá problém ťa nahradiť, síce záleží od zmluvy, ktorú máte spísanú, ale je to oveľa jednoduchšie ako pri zamestnancovi
a ešte si treba ujasniť čo v prípade nejakej škody - niečo sa poškodí, rozbije, zákazníčka nebude spokojná, bude manko v pokladni - kto to hradí?
@simca06022011 noo takze je to tak, ze nebudem platit nic za prenajom, ze budem pracovat pre salon..
Inšpektorát práce to môže vyhodnotiť ako čiernu prácu, 2000 Eur pokuta
@chanel_c no a máš tu závislu prácu ako vysitu 🤦♀️ som zvedavá na základe akej zmluvy to bude
Neviem, ale preco by tak riskovala, kedze takto zamestnava asi viac ludi, a ide o celkom znamy salon.

@simca06022011 praveze nechce vobec na TPP ani na dobu urcitu, jedine bude na dohodu alebo zivnost ale ze pri zivnosti zarobim podstatne viac ako na dohodu. Ja by som bola najradsej za ten TPP ale neda sa to u nej. Ale zatial nespominala vobec nic o tom ze ja by som jej mala platit a kolko za prenajom priestoru, pristrojov atď. Len ze teda zivnost si viem lahko vybavit aj zrusit