icon

Podpora v nezamestnanosti a opatrovateľský príspevok

comika
16. feb 2022

Ahojte, potrebovala by som radu, ze ci sa opatrovatelsky prispevok pocita za prijem, a ci sa z neho vypocitava podpora v nezamestnanosti. Dakujem

aniellik3
22. aug 2022

Dievcata, ja nemam FB, skusite poradit vy, pripadne za mna sa opytat....na starsieho syna poberam OP, na mladsieho do 6r.predlzeny RP, tyka sa ma to v podstate az o rok, ale stale som doteraz nenasla konkretnu pomoc, potvrdene od niekoho...cize jul 2023 bude mat mladsi 6r, a v praci chcem ukoncit prac.pomer dohodou, cim by mohla vzniknut najvyssia podpora, na mladsieho nebudem ziadat OP, ale stale mi bude trvat na starsieho a teda ide subeh aj najvyssej podpory a OP? Zoberu vtedy 100eur? A ten dalsi rok, ked sa doklada prijem mi znizia, ci uplne zoberu OP? Pripadne ci nema niektora skusenost s pozastavenim OP/prerusenim na tu dobu poberania podpory, aby som teda nemusela byt nasledujuci rok ukratena, len aby som nanovo nemusela vsetko ziadat OP...no ja mam z toho velku hlavu, neviem co robit...

comika
autor
24. aug 2022

@aniellik3 Ja toto momentalne riesim. Mne na UPSVaR povedali, ze mozem subezne dostavat aj OP aj davku v nezamestnanosti, Lebo opatrovatelky maju vynimku. Minuly tyzden som ziadala o davku v nezamestnanosti, uvidim co mi pride ake rozhodnutie. Aj ked poberas OP, musis sa znovu registrovat na UPSVaR ze si hladas pracu.

aniellik3
24. aug 2022

@comika a tiez by ti mala vyjst najvyssia podpora? Urcite tu pridaj nove info, ci ti aj tych 100€ zobrali z OP, pripadne ako vyzera to behanie kazdy mesiac na upsvar s peciatkami, ze zhanas pracu, alebo ak ti oni nieco ponuknu a ty odmietnes, nevyradia ta rovno z evidencie?

comika
autor
24. aug 2022

@aniellik3 podporu pocitaju z platu, ze? Neviem kolko je max podpora.
Ano povedali mi na urade ze budem musiet nosit potvrdenia o hladani prace, ale kedze sa staram o ztp dieta, a povedala som jej ze pracu si v podstate nehladam, Len si chcem vycerpat ppdporu, tak mi povedala ze sa mam prihlasit a odhlasit po skonceni poberania davky v nezamestnanosti.

aniellik3
24. aug 2022

@comika ano, ale aj predavacke moze vyjst najvyssia, ked si na jeden den obnovi odvody a potom poziada o skonc.prac.pomeru dohodou v ten isty den

comika
autor
24. aug 2022

@aniellik3 aha tak to neviem. Ja som mala skonceny prac pomer dohodou, a mala som vypovednu lehotu 2 m, pocas ktorej som si cerpala dovolenku.

aniellik3
24. aug 2022

@comika a to vlastne tiez musis dokladovat tu dovolenku a zoberu ti tych 100€ na tie mesiace, kde bola vyplatena, kedze je to prijem, nie? Tak mi to aspon vysvetlovali, ja som preto ani nikdy cez zamestnavatela nevyuzila tie rekreacne poukazy, lebo by to dal do vyplatnej pasky a neoplatilo by sa prist o 100€

aniellik3
4. nov 2022

@comika ahoj, tak ako ti vypočítali podporu? Čiže máš súbežne OP aj podporu? Musíš to aj každý mesiac dokladat ako príjem?

comika
autor
5. nov 2022

@aniellik3 Ahoj, dobre ze sa pripominas. Zabudla som napisat. Ano podporu mi schvalili, dostala som maximalnu. Co ma prekvapilo. A mam subezne aj OP. Neziadali odo mna dokladovat prijem. Zatial ani nekratili OP. Mozno to spravia neskor, netusim. Ale viem ze opatrovatelky maju nejake vynijimky

aniellik3
5. nov 2022

@comika jej, to je skvelá správa, tak sa teším s tebou, čiže ani tých 100€ ti nezobrali? Aj si im povedala na OP, že berieš aj podporu? Kedy v novom roku budeš dokladas príjem? Aby som sa ti zas ozvala, že či náhodou ti potom neskratili OP alebo nebodaj musela ešte niečo vracať...aj by si mi vedela do správy poslať tvoju žiadosť o skončenie prac.pomeru dohodou? Zaujíma ma ta formulácia s dátumami, lebo s kolegyňou sa nechceli dohodnúť, ale jej dali vypoved s odstupnym, ale ku dňu narodenín dieťaťa a nie až deň po

aniellik3
5. nov 2022

@comika a vieš viac o tých výnimkách na opatrovateľky, prípadne kam sa mám obrátiť?

comika
autor
5. nov 2022

@aniellik3 tie vynimky neviem konkretne, len ked som si ziadala o OP Tak som im povedala ze mi aj skonci prac.pomer o par mes. a pytala som sa ze ci si mozem cerpat davku v nezamestnanosti a poberat OP. Jedna mi povedala ze nie , a hned vedla nej povedala ze Ano, ze opatrovatelky maju vynimku. Iba som im dolozila tu dohodu o skonceni PP. Ja som to mala tak ze 2 dni pred 3. narodeninami sme podpisala Dohodu o skonceni PP a zacala som si cerpat dovolenku (mala som 60 dni) a potom som este mala prekazky v praci na strane zamestnavatela (Asi 20 dni) a potom mi skoncil PP.

marcih
4. jún 2023

@comika dobry den. Ak sa smiem spýtať,ako ste dopadli po dokladovani príjmu na opatrovateľský? Máme tú istú situáciu a s tou podporou prekrocime trojnásobok životného minima a zaujíma ma ako sa to potom rieši. Ďakujem

nellynkaa
18. nov 2023

@marcih dobrý večer ako vám to prosím dopadlo? Tiež tak chcem riešiť. Ale budúci rok pri dokladovaní príjmu za predchádzajúci rok vám asi siahnu na op či? Vezmu ho?

marcih
19. nov 2023

@nellynkaa
Ešte neviem, dokladovať budem po novom roku,tak asi až v lete či na jeseň budem vedieť.

aniellik3
19. nov 2023

@comika ahojky, ako si dopadla tento rok pri dokladovani príjmu za minulý rok, keď si poberala aj podporu aj opatrovak? Trebalo dokladovať tu podporu a aj ti niečo zobrali, pozastavili, či nebodaj úplne zobrali OP?

comika
autor
19. nov 2023

@aniellik3 Zatial sa nevyjadrili. Nic mi neznizovali. Dokladovala som k 31.7. Podporu a co som mala preplatenu dovolenku.

nellynkaa
20. nov 2023

@comika a výšku podpory ti pocitali zo zamestnania? Tam to OP nejako neovplyvnuje? Lebo ja by som chcela Max podporu ale neviem či op potom nejako neponizi ten priemer či?

comika
autor
20. nov 2023

@nellynkaa Ano podpora bola max, z vyplaty. Ale my sme 5 doma, tak asi preto som nepresiahla 3 nasobok ZM

aniellik3
20. nov 2023

@comika lebo aj my sme 5ti doma, tak dúfam, že to bude potom ok, lebo mňa mana starosti pán, ktorý mi hneď všetko volá a rieši, no skôr v tých negatívnych rozhodnutiach sa skôr výživa mám pocit

nellynkaa
21. nov 2023

@comika aha a tam sa zohľadňuje aj príjem ak manžel robí v zahraničí? Asi áno však?

comika
autor
21. nov 2023

@nellynkaa vsetko zohladnuju, dokladovala som aj manzelov prijem.

nellynkaa
29. jan 2024

@comika a ako je to v prípadne ak ste dostala odstupné v práci a preplatenie dovolenky? Ten sa započítava do ročného príjmu potom?

nellynkaa
29. jan 2024

@aniellik3 zdravim 🙂 a vy tiež poberate op a podporu?

nellynkaa
29. jan 2024

@marcih a koľko je prosím ťa suma čo sa nemôže prekročiť? Viem že 3 násobok životného minima ale keď je 4clenna rodina tak je to x4?

marcih
29. jan 2024

@nellynkaa áno, krát štyri len neviem či na deti nieje trochu menej.

nellynkaa
29. jan 2024

@marcih a vy ste mala tiež podporu v 2023? Tá sa tiež ráta do príjmu?

nellynkaa
29. jan 2024

@aniellik3 prosím a tiež si mala aj rodičovský za ten rok, aj podporu, aj preplatenie dovolenky v práci?? Lebo mne vychádza tento rok toto všetko plus ešte odstupné z práce a manželov príjem. Sme štyria ale vidím to že sa nezmestime. Čo sa potom stane? Zoberú op alebo znížia??

marcih
30. jan 2024

@nellynkaa to práve neviem, uvidím až keď im to zdokladujem čo bude,tak až niekedy v lete tuším

aniellik3
30. jan 2024

@nellynkaa ahoj, no ja som minulý rok poberala RD, ktorý potom nahradila podpora a súčasne OP, čiže tiež budem až teraz dokladovať a sama budem tŕpnuť do leta ako dopadne, či mi príde vrátenie OP za tie mesiace