Pomoc SZČO pri poklese tržby a OČR
Ahojte. Viete mi niekto poradiť, prosím?
Ja som momentálne na rodičovskej a manžel je SZČO. Od zatvorenia škôl je manžel na OČR (kvôli korone) s našou najstaršou, do práce nechodí. Za marec mu už teda klesol príjem, rovnako aj v apríli... Má nárok na príspevok od štátu pri poklese tržby aj pokiaľ je stále OČR? Ďakujem.
Dobrý deň chcem sa informovať 12 marca som posielala mailom žiadosť na opatrenie Č 2 a výkaz za január. Keď že sme sa trošku neskoro zobudili a prvý raz žiadame o pomoc poslala som žiadosť trošku neskôr. Teraz čakám kedy mi úrad práce pošle nejaké podklady a dohodu na podpis ale asi to bude trvať dlhšie tak sa chcem opýtať ak mi nepošlú dohodu na podpis do konca marca ale až v apríli ,či budem mať ešte nárok na podporu za január. Ďakujem za pomoc
Ahojte, už sme to tu čiastočne riešili, ale stále mi zostáva jedna otázka.
Tu je napr. článok z Denníka N o daňovom priznaní (je však zamknutý, len pre predplatiteľov):
https://e.dennikn.sk/2317773/prispevky-z-prvej-...
A v ňom je znova tá "zázračná" veta:
"Podnikateľ však musí v daňovom priznaní z daňových výdavkov vylúčiť výdavky, ktoré platil z príspevkov, teda napríklad aj odvody".
Prosím vás, čo je to za hlúposť? To je ako keď zmiešam v jazere vodu z dvoch prítokov a na jednom odtoku mám posúdiť, ktorá voda je z ktorého prítoku. Uvediem príklad:
Vlastný príjem: 10 000 €
Príspevky od štátu: 10 000 €
Odvody ZP a SP: 2 000 €
Je tých 2 000 hradených z príspevkov alebo z vlastného príjmu?
Chápal by som to, keby napr. vlastný príjem bol nižší, ako odvody, napr. iba 1 000 €, odvody 2 000 € a príspevky 10 000 €. Tak je jasné, že polovicu odvodov som už musel uhradiť z príspevkov. Ak však vlastný príjem presahuje výšku odvodov, tak snáď ich môžem uhradiť celé z tohto príjmu a vôbec nemusím riešiť to zložité delenie? Nie?
Ja mám kamarátku účtovníčku a ona kvôli tomu volala na finančnú správu. Je to tak ako tu už bolo písané. Odvody za mesiace, keď si dostal príspevok si nemôžeš započítať medzi zdaniteľné vydaje. Len tie odvody, kedy si príspevok nedostal. Ja som si na to spravila v Exceli tabuľku. Rozdelila som to na zdaniteľné príjmy, zdaniteľné výdaje, nezdaniteľné prijmy- príspevok, nezdaniteľné výdaje- odvody za mesiace s príspevkom. Takto sa to ľahko vypočíta. V daňovom priznaní to musíš oddeliť aj v oddiely na konci-pre účely sociálneho a zdravotného poistenia.
@anos18 Pozeral som to video
https://www.youtube.com/watch?v=U51LdZw_N4M(od 42. min) a voľne citujem:
Problém nastane, ak daňovník použil príspevky na úhradu odvodov...
Predtým sa hovorí, že ak príspevok použil na iné výdaje, ako úhrada nejakých faktúr, nákup materiálu a pod., nič sa pre neho v podstate nemení.
Uviesť sumu odvodov má iba tú, ktorú zaplatil z iných zdrojov ako z príspevkov. Ak všetko hradil iba z príspevkov, lebo nemal iný príjem, uvedie preukázané zaplatené odvody nulu.
Z tohto by som usudzoval, že ak príjem za rok 2020 prekračoval sumu odvodov (čo bol aj môj prípad), môžem uviesť celú sumu odvodov, pretože som ich celé uhradil z príjmu a nie z príspevkov. Takto mi to dáva logiku. V podstate len ten, kto zarobil menej ako odvody, by si mal dať, že časť odvodov (alebo celé) hradil z príspevkov.
25. 03. bude pre mňa deň D 🙂, najvyšší čas urobiť to daňové priznanie, tak som veľmi zvedavý, čo ma čaká.
Okrem svojho budem robiť aj výnimočne pre manželku typ A.
Už sa teším, aj som v napätí a mám obavy zároveň. 🙂
@jaron ak si dobre pamatam, si na tom podobne --- szco, 60 perc v danovom, dan vyjde 0 tak ci tak , prijem je , davka SOS zo statu bola ... aby prijem nebol mensi ako musi byt, inak by sme boli neplatici odvodov v tomto roku, odporucala mi ekonomka priratat sos do prijmu. Konzultovala to s daniarkou a zdravotnou, ze nam doteraz vedeli skontrolovat ci sme udali spravne vysku preukazatelnych odvodov doteraz, Ale davka SOS a usmernenie - odratavat odvody cez soos davku spravi chaos v danovom a nevedia spatne odkontrolovat jednoducho ci vyratane odvody su v danovom spravne , kedze sa tam cachruje kazdy mesiac inak .
@anos18 rozumiem. Len mi napadlo, či je z daňového hľadiska problém, ak dá človek do priznania aj to, čo by nemusel (nesmel?)? Asi problém môže byť v tom, že potom bude 60 % viac, lebo bude z vyššej sumy. Ale ak by stále vyšla daň nula, z toho pohľadu by to bolo jedno. No uvidím štvrtok, keď sa do toho pustím. 🙂
Stornovať výdavky si myslela ich zníženie? Že nemôžu byť 60 % aj zo sumy s príspevkami, ale iba z vlastného príjmu?
Tak tomu už fakt nerozumiem, tu je to usmernenie:
https://www.financnasprava.sk/_img/pfsedit/Doku...
A tu sú z neho príklady:
Príklad č. 7:
Daňovník s príjmami zo živnosti [§ 6 ods. 1 písm. b) ZDP], ktorý nie je platiteľom dane z pridanej hodnoty dosiahol v roku 2020 zdaniteľné príjmy vo výške 10 000 € a zaplatil poistné a príspevky na zdravotné a sociálne poistenie vo výške 3 158,30 €. V novembri 2020 prijal v rámci projektu Prvá pomoc Plus – opatrenie č. 2 príspevok z dôvodu
poklesu tržieb vo výške 630 €. Prijatý príjem je v súlade s § 9 ods. 2 písm. d) ZDP oslobodený od dane. Poskytnutý príspevok použil daňovník na úhradu nájomného vo výške 400 € a časti poistného a príspevkov na zdravotné a sociálne poistenie splatných v decembri 2020 vo výške 230 €. Krátenie výdavkov, ktoré sú zahrnuté v paušálnych
výdavkoch (nájomné vo výške 400 €) je zohľadnené v tom, že z oslobodeného plnenia nie sú uplatňované výdavky percentom z príjmov. Zároveň daňovník musí krátiť aj výšku zaplateného poistného a príspevkov na zdravotné a sociálne poistenie, ktoré uhrádzal z poskytnutého oslobodeného plnenia v sume 230 €. Pri vyčíslení základu
dane daňovník uplatní výdavky vo výške 60 % zo zdaniteľných príjmov, t. j. vo výške 6 000 € (10 000 € x 60 %) a zaplatené poistné a príspevky vo výške 2 928,30 € (3 158,30 € – 230 €).
Príklad č. 8:
Daňovník s príjmami zo živnosti [§ 6 ods. 1 písm. b) ZDP], ktorý nie je platiteľom dane z pridanej hodnoty dosiahol v roku 2020 zdaniteľné príjmy vo výške 8 000 € a zaplatil poistné a príspevky na zdravotné a sociálne poistenie vo výške 2 865,80 €. V novembri 2020 prijal v rámci projektu Prvá pomoc Plus – opatrenie č. 2 príspevok z dôvodu
uzavretia prevádzky a poklesu tržieb vo výške 810 €. Prijatý príjem je v súlade s § 9 ods. 2 písm. d) ZDP oslobodený od dane. Poskytnutý príspevok použil daňovník na úhradu poistného a príspevkov na zdravotné a sociálne poistenie splatných v decembri 2020 vo výške 238,80 €, pričom žiadne iné výdavky v súvislosti so svojim
podnikaním po prijatí oslobodeného plnenia neuhradil. Poistné splatné v januári až novembri 2020 uhradil so zdaniteľných príjmov. Zvyšok príspevku použil na osobnú potrebu. Pri vyčíslení základu dane daňovník uplatní výdavky vo výške 60 % zo zdaniteľných príjmov, t. j. vo výške 4 800 € (8 000 € x 60 %) a zaplatené poistné
a príspevky vo výške 2 689,50 € (2 865,80 € – 238,80 €)
Znova je pre mňa otázka, ako sa určí, že som odvody zaplatil nie z príjmu, ale z príspevku?
Napr. mám (čísla sú len fiktívne, ale v princípe zodpovedajú realite):
- stav účtu 5000 €
- príjem 1000 €
- príspevok 500 €
- vlastná spotreba - 6000 €
- stav účtu (zostatok) 500 €
- úhrada odvodov - 250 €
Z akých peňazí sú uhradené odvody? Vo vlastnej spotrebe je 6000 zarobených a zostatok 500 je príspevok alebo vlastná spotreba bolo 5500 zarobených + príspevok 500 a zostatok 500 sú zarobené. A nie je to hlúposť takto určovať? Veď to sa nedá. Myslím si, že som všetky odvody v roku 2020 uhradil zo zarobených, nie z príspevku.
Niečo iné by bolo, ak by na účte bola napr. na začiatku roka suma 100 €. Potom prišiel príspevok 500 € a potom úhrada odvodov, To je jasný prípad, že tie odvody som nemohol uhradiť iba zo zarobených peňazí. Podobne, ak by takýto prípad nastal aj v priebehu roka.
@jaron ja by som to dala takto,ak nabehol príspevok 500 eur a po ňom boli uhradené odvody napr. vo výške 600 eur,tak by som to brala tak,že 500 som použila na odvody a uviedla by som do výdavkov na odvody len tých 100 eur. Ak by bol príspevok 500 eur a po prijatí príspevku uhradené odvody 200 eur,tak do výdavkov na odvody nedám nič a tých 300 by som považovala,že bolo na osobnú spotrebu
@anos18 Rozumiem, ako to myslíš, ale prečo by som to tak mal robiť? Prečo som nemohol uhradiť odvody z tých peňazí, ktoré som mal na účte už pred nabehnutím príspevku? Veď to nemá žiadne opodstatnenie, že by som to musel uhradiť práve z toho príspevku, pokiaľ som mal na účte aj iné peniaze. Ak by som iné nemal, tak samozrejme je to jasné.
@anos18 rozumiem, že je dôležité, aby bol daňový úrad spokojný 🙂, aj sa o to vždy snažím, ale za každú cenu? Aj za cenu nelogického a neobhájiteľného postupu?
No fakt je to ako som písal už predtým, do jazera vedú dva prítoky, z jazera jeden výtok. Z ktorého prítoku je voda vo výtoku? 🙂
@anos18 Stačilo by tak málo, ak by bolo jednoznačne určené v tom usmernení, že výška odvodov v daňovom priznaní sa znižuje o výšku príspevkov a hotovo. Napr. za rok som dostal príspevky spolu 1500 €, odvody 2000 €, počítam si iba 500 €. Ak výška príspevkov za rok bola vyššia ako odvody, nepočítam si žiadne odvody a pod. To by bolo úplne jasné.
Ale ono je to napísané o dosť inak, "ak uhradí odvody z príspevku...". To skôr dosť silne nahráva k môjmu variantu. Ak uhradí z príspevku, ale ja som neuhradil z príspevku, ten som si použil na vlastnú spotrebu a odvody uhradil z vlastného príjmu.

@aandreaa9 ale môže sa aj s priemerom roku 2019,čo je pre vás výhodnejšie