icon

Pomoc SZČO pri poklese tržby a OČR

bukvickaaa
9. apr 2020

Ahojte. Viete mi niekto poradiť, prosím?
Ja som momentálne na rodičovskej a manžel je SZČO. Od zatvorenia škôl je manžel na OČR (kvôli korone) s našou najstaršou, do práce nechodí. Za marec mu už teda klesol príjem, rovnako aj v apríli... Má nárok na príspevok od štátu pri poklese tržby aj pokiaľ je stále OČR? Ďakujem.

anos18
24. mar 2021

@jaron mali to nechať tak,ako sú ostatné dotácie. Tie sú zraniteľným príjmom a ponechávaš si aj výdavky. Takto sú len zmätky ohľadom toho

jaron
24. mar 2021

@anos18 no úplne. Najskôr to tuším aj malo tak byť, že sa to malo zdaňovať. Vôbec by som nenamietal, zdá sa mi to logické aj správne. Veď je to v podstate normálny príjem pre mňa. A týmto to celkom pokazili. Pritom pravdepodobne tak či tak vyjde mnohým daň nula, len to budeme mať zbytočne zložitejšie.

anos18
24. mar 2021

@jaron a ešte budú mať asi zmätky poisťovne,keďže uvedies inú sumu odvodov (zníženú o sumu príspevkov) a do prílohy c 3 v daňovom priznaní sa tiež zapisuje tá znížená suma odvodov. V skutočnosti ale boli odvody uhradené v iných sumách.

jaron
24. mar 2021

@anos18 To som čítal tuším na Denníku N, že poisťovne sa vyjadrili tak nejako, že oni berú aj tak do úvahy pre výpočet preplatku, nedoplatku a pod. to, čo im skutočne zaplatíme, nie to, čo je v daňovom priznaní. Ale máš pravdu, že je to zbytočná komplikácia tiež, keď to nebude sedieť.

Fakt neviem, prečo to vlastne takto urobili. Veď predtým sme riešili, či sa to zdaňuje a či sa to považuje za príjem z hľadiska posúdenia nároku na príspevok. A vyriešené to bolo úplne dobre a logicky, že sa zdaňuje ale za príjem z hľadiska posúdenia nároku na príspevok sa nezapočítava. A zrazu prišlo toto.
To malo akože SZČO pomôcť, aby z toho nemuseli platiť daň, alebo naopak, to malo zabrániť nejakej prehnanej úľave, že si odpočítajú tie odvody? Fakt neviem celkom pointu.

matabb73
24. mar 2021

@anos18 len tam je dosť rozdiel. Ja som brala dotáciu na založenie živnosti a celá sa musela použiť na výdavky súvisiace so živnosťou, nie na osobnú spotrebu. Každý výdavok som musela zdokladovať a musel byť dopredu plánovaný a schválený. Tu sa príspevok používa na osobnú spotrebu, takže nie je možné ho celý dať do výdavkov na živnosť. V tom sa to dosť podstatne líši. Preto to podľa mňa dali medzi nezdaniteľné príjmy.

matabb73
24. mar 2021

@jaron ako som už písala, mne kamarátka volala na finančnú správu. Tam jej povedali to isté, že poisťovne majú vlastnú evidenciu platieb. Tiež som bola na nervy z toho, že mi nebude sedieť suma v daňovom so skutočnou sumou odvodov, ale má to tak byť. V daňovom majú byť zahrnuté len odvody za mesiacov kedy som príspevok nepoberala.

jaron
24. mar 2021

@matabb73 Tomu nerozumiem, že v daňovom majú byť zahrnuté len odvody za mesiace, kedy si príspevok nepoberala. To znamená, že:

napr. apríl prišiel vlastný zárobok 500 €
príspevok 300 €
odvody 200 €
ale odvody nemôžem uviesť, lebo som dostal príspevok, aj keď som mal dosť "vlastných" peňazí na ich uhradenie?

Problém je, že takéto veci nie sú na papieri, vôbec som už nie spokojný s tým, čo kde podá aké vysvetlenie, pretože je to často iba postavené na chápaní toho konkrétneho pracovníka.

jaron
24. mar 2021

@matabb73 @anos18

Toto by možno už niečo vysvetľovalo, čo si o tom myslíte?:

Nadväzne na definíciu pojmu daňového výdavku vymedzenú v § 2 písm. i) ZDP a znenie § 21 ods. 1 písm. j) ZDP musí daňovník z daňových výdavkov vylúčiť výdavky vynaložené na príjmy nezahŕňané do základu dane, t. j. výdavky hradené z prijatého plnenia, ktoré je oslobodené od dane z príjmov. Daňovník musí sledovať, ktoré výdavky z oslobodeného plnenia uhrádza, pričom vzhľadom na to, že príspevok obdržal v súvislosti so svojou podnikateľskou činnosťou, mal by ho prednostne použiť na úhradu výdavkov súvisiacich so svojím podnikaním resp. inou samostatnou zárobkovou činnosťou, t. j. na úhradu výdavkov, ktoré v prípade, ak by neboli hradené z oslobodeného plnenia, boli by daňovými výdavkami (napr. nájomné, nákup zásob, nákup pohonných látok, úhrada za energie, poistné a príspevky na zdravotné a sociálne poistenie a pod.). Ak by daňovník poskytnuté oslobodené plnenie nepoužil na úhradu výdavkov, ktoré v prípade, ak by neboli hradené z oslobodeného plnenia, boli by daňovými výdavkami a daňovník by mal takéto výdavky, uvedené by mohlo byť správcom dane nadväzne na § 3 ods. 6 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov považované za neoprávnené znižovanie daňovej povinnosti. Výdavky hradené z prijatého oslobodeného plnenia zaúčtuje daňovník ako výdavky podľa § 4 ods. 6 písm. g) postupov účtovania, t. j. ako výdavky, ktoré podľa osobitného predpisu, ktorým je ZDP, neovplyvňujú základ dane z príjmov. Ak daňovník tieto výdavky zaúčtoval pri ich úhrade ako výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov podľa § 4 ods. 6 písm. e) postupov účtovania, ich nezahrnutie do daňových výdavkov vykoná v rámci účtovných uzávierkových operácií ich znížením (stornovaním) v súlade s § 8 ods. 4 písm. a) bod 1d postupov účtovania. Len v prípade, ak takéto výdavky daňovník nemá, je možné akceptovať použitie príspevku na osobnú potrebu daňovníka a nekrátenie daňových
výdavkov.

jaron
24. mar 2021

Táto veta už by niečo naznačovala:

"...mal by ho prednostne použiť na úhradu výdavkov súvisiacich so svojím podnikaním resp. inou samostatnou zárobkovou činnosťou..."

Vo mne sa rodí asi takéto rozhodnutie:
Dám príjmy zo živnosti, odpočítam 60 %.
Spočítam všetky príspevky za rok 2020 a všetky odvody za rok 2020. Uplatním si vo výdavkoch rozdiel. Ak boli príspevky vyššie ako odvody, neuplatním si nič.
Riešiť to jednotlivo po mesiacoch (napr. že prvé tri mesiace som nemal žiadny príspevok, tak tie odvody si odpočítať) sa mi zdá pri daňovom priznaní absurdné. Ak je to chyba, je to chyba v neprospech mňa, tak by to nemal byť problém. (Neodpočítam si časť odvodov, hoci som si ich odpočítať mohol.) V prípade kontroly je snaha naplniť usmernenie pri tomto postupe jasne viditeľná.

michalian
24. mar 2021

Boli u Vas už kontroly na dotaciu č 2. Asi pred 2 tyž. na Markize v televiznych novinach bol šot že niejaky fotograf zabudol na prijem v hotovosti /par Eur/ a po kontrole z uradu prace musi vratiť celu dotaciu za r.2020 , Tam sa vyjadrila redaktorka že mal podať opravny vykaz pred kontrolou .
Mam dotaz: robili ste už opravny vykaz ? take vykazy opravne som nevidel ,alebo ste už mali kontroly ?

anos18
24. mar 2021

@michalian ja som robila opravné výkazy,lebo v r.2019 dostal môj klient dotáciu na dlhodobo nezamestnaného a keď som zisťovala telefonicky,tak mi ju kázali započítať do tržieb r.2019. Lenže mi to nedalo a napísala som dotaz mailom,kde bola odpoveď,že túto dotáciu tam nemám počítať. Tak som prerabala výkazy, iba v jednom to ovplyvnilo výšku príspevku, a klient musel vrátiť rozdiel na základe opravného výkazu. Ale toto nebola kontrola, sama som to opravovala,lebo som prišla na chybu

anos18
24. mar 2021

@matabb73 tento prispevok máš tiež prednostne použiť na výdavky súvisiace s podnikanim

matabb73
24. mar 2021

@anos18 áno, preto tie odvody za mesiac, keď som dostala príspevok mám ako nezdaniteľné výdavky. Lenže moje výdavky sú len odvody a potom mam paušálne výdavky. Takže z príspevku hradím len odvody a ostatné je osobná spotreba. Nemám šancu minúť celý príspevok na výdavky vzťahujúce sa k živnosti.

matabb73
24. mar 2021

@jaron takto je najjednoduchšie, len čo na to povie prípadná daňová kontrola je otázne. Aj keď ich neukrátiš na daniach, budeš to mať vypočítané nesprávne.

jaron
24. mar 2021

@matabb73 čiže správne to má byť, ako si písala? Dostal som prvý príspevok 30.4.2020. odvody zaplatené do tohto dátumu si uplatniť. Potom odvody zaplatené 03.05. - tak z nich si uplatniť sumu zníženú o 150 €?
Ostatné odvody až do 15.6. si uplatniť, potom bol príspevok 16.6. 300 €, čiže odvod 03.07. si neuplatniť vôbec. Atď.
Takto nejako?

matabb73
24. mar 2021

@jaron takto nejako som to pochopila. Ja som si to priradila k mesiacom, za ktoré som dostala príspevok. Či je to správne a či to nemali byť odvody za nasledujúci mesiac, neviem. Napríklad som dostala príspevok za marec, apríl v máji a priradili som k tomu odvody platené v marci a apríli, nie májové. Ake či je to správne, neviem.

jaron
24. mar 2021

@matabb73 ak by som to mal robiť podľa tohto, tak uvažujem tak, že keď som dostal príspevok napr. 16. 05., nemohol som ním uhradiť odvody, ktoré som uhradil 03. 05.
No je to na mňa tak či tak celé divné. Ale ďakujem za všetky rady, aj ostatným, nielen tebe.
Možno to nakoniec teda tiež urobím zhruba ako radíš, aj keď by som priradil iba tie odvody, ktoré som z príspevku už mohol uhradiť (príspevok už bol na účte). Vznikne mi tak síce vyššia suma odvodov, ktoré si môžem odpočítať, ako keby som to robil tým spôsobom, že sa to všetko jednoducho spočíta za rok (odvody aj príspevky). Tiež je to zložitejšie pri prípadnej kontrole. Ale ak je to tak správnejšie, tak nech to teda je tak. 🙂

jaron
25. mar 2021

Takže znova, iný môj postup. Ak nie ten prvý, ako som písal, že spočítam jednoducho všetky príspevky za rok a všetky odvody za rok bez ohľadu na dátum a rozdiel si uplatním, tak potom by som šiel asi takto:

Uvedené sú odvody (pre jednoduchosť zaokrúhlené) lomeno koľko z nich si uplatním, čísla sú mesiace s tým, že ak sú dva mesiace za sebou, tak je to v poradí podľa dátumu: (čísla sú fiktívne, ide o princíp):
1 - odvody 250/250
2 - odvody 250/250
3 - odvody 250/250
4 - príspevok 150
4 - odvody 250/100 (250 - 150)
5 - odvody 250/250
6 - odvody 250/250
6 - príspevok 300
7 - odvody 250/0 (250 - 300, zostatok z príspevku 50)
7 - príspevok 300
8 - odvody 250/0 (250 - 50 - 300, zostatok z príspevku 100)
8 - príspevok 450
9 - odvody 250/0 (250 - 100 - 450, zostatok z príspevku 300)
atď.

Nezdá sa mi hradenie odvodov z príspevku spätne, že napr. som uhradil odvody 08. 03., a použijem na to v účtovníctve príspevok, ktorý prišiel na účet 15. 05., aj keď bol napr. za 3. mesiac.

jaron
25. mar 2021

Takže daňové mám už v systéme vyplnené. Ešte čakám na osvietenie 😀, pre ktorý spôsob sa definitívne rozhodnem a potom ho pošlem. Či to postupné uplatňovanie príspevku a odvodov, ako som písal vyššie, alebo celoročný, jednoduchší. Na daň to vplyv nemá, akurát pri tom celoročnom, jednoduchšom, použijem vyššiu sumu príspevku na odvody a menšiu sumu si môžem v DP odpočítať. A to ma láka. Viac tak naplním princíp, aby príspevky boli prednostne použité na nutné výdavky.

jaron
27. mar 2021

Prosím vás, vie niekto poradiť ku kolónke 117 v daňovom priznaní?

Nárok na daňový bonus (na jedno dieťa alebo úhrn na viac vyživovaných detí) podľa § 33 zákona 21) Lex Korona

Ak si uplatňujete nárok na DB v nadväznosti na ustanovenie § 24aa zákona č. 67/2020 Z. z a poberáte niektorý pandemický príspevok, napr. príspevok v rámci projektu Prvá pomoc alebo Prvá pomoc Plus poskytovaný podľa § 54 ods. 1 písm. e) zákona o službách zamestnanosti alebo tzv. pandemické nemocenské alebo tzv. pandemické ošetrovné, pred vyplnením r.117 vyplňte XIII. oddiel - súčasne zaškrtnite pole Uvádzam osobitné záznamy a vyplňte textové pole.

§ 24aa potom hovorí

(1) Pri uplatnení daňového bonusu39) sa na účely splnenia podmienky dosiahnutia zdaniteľných príjmov aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy40fb) považuje za zdaniteľné príjmy aj
a) plnenie poskytnuté v rámci aktívnej politiky trhu práce,40fc)
b) platba podľa osobitného predpisu,40fd)
atď.

Chápem to tak, že podľa tohto paragrafu si uplatňuje daňový bonus ten, kto nespĺňa výšku vlastného príjmu aspoň 6-násobku minimálnej mzdy, ale poberal niektoré príjmy podľa § 24aa. Ten potom musí uviesť aj dodatočné záznamy v daňovom priznaní. Avšak ten, koho už aj samotný vlastný príjem bol pre uplatnenie daňového bonusu dostatočný, aj keď poberal príspevok, nemusí dodatočné záznamy uvádzať. Neuplatňuje si nárok na DB na základe príjmov podľa § 24aa.

anos18
27. mar 2021

@jaron Áno,presne,ako píšeš

jaron
27. mar 2021

@anos18 Ďakujem.

michalian
29. mar 2021

@aandreaa9 Do tlačiva za februar dali že sa da porovnavať tržba 2/2019 alebo 2/2020 môžes si vybrať za ktory rok . Sustavne menia tieto pravidla ,v 1/2021 su ine ako 2/2021
Pozor .... včera na markize večer bola sprava kto bol PN - nemocny nedostane pomoc z dotacie .Hlavne že to neni nikde v podmienkach o poskytnuti dotacie .

aandreaa9
29. mar 2021

@michalian ja som volala na upsvar a tam mi pani povedala ze ako bol viac ako 50% z mesiaca PN tak nema narok

anos18
29. mar 2021

@michalian a práve v odpovediach na stránke ministerstva hospodárstva sú otázky a odpovede,je na to otázka,či môže byť SZČO na PN a poberať príspevok a odpoveď je,že môže, je v tom totálny zmätok

jaron
30. mar 2021

Tak dnes som DP definitívne odoslal. 🙂 Dúfam, že to bude v pohode.

michalian
1. apr 2021

@anos18 Ako ste poslali opravny vykaz ? kde sa nachadzaju opravne vykazy ,aky je postup ? Švagorova žena robi manželovi vykazy č.2 pre SZČO a zabudol na prijem 93€ za 7/2020 dotaciu dostal v 8/2020 ,na vyšku dotacie to nema vplyv / sme to ratali / , ale chce to mať v poriadku aby v buducnosti nemal problemy pri kontrole z UP. Ďakujem

anos18
1. apr 2021

@michalian áno,treba to opraviť,aj keď to neovplyvní výšku príspevku,lebo ak by prišla kontrola a je to zle,musi vrátiť celý príspevok,tak je to v dohode,ktorú podpísali. Ja mám uložené staré výkazy aj v exceli. Tak som prerobila a poslala mailom ako opravný

palacinka_ba
15. máj 2021

Viete mi odpovedať na toto prosím Vás?
Ide mi o takúto situáciu - žena na RD, starajúca sa o dieťa do 3 rokov, poberajúca rodičovský príspevok, zároveň podnikajúca, príjem z podnikania aktuálne 0, nárok na pomoc číslo 4 nemá, lebo čerpá odvodové prázdniny. Zamestnaná, príjem zo zamestnania 0, keďže toho času na RD. Príjem z podnikania už mala, takže vie si porovnať príjem pre opatrenie č. 2.

- Je kompatibilná pomoc číslo 2 s poberaním rodičovského príspevku? O rodičovskom príspevku sa hovorí len pri pomoci číslo 4, kde sa uvádza, že sa nepovažuje za príjem pri tomto type pomoci. Ale pri dvojke nič. Teoreticky by nemal byť problém, ale pre istotu.
- Je problém, ak nevie preukázať väčšie výdavky ako by bola poskytnutá pomoc? Pomoc má slúžiť aj pre osobnú spotrebu,ale po príspevkoch vyššie už ozaj neviem :-_ Odvody do SP/ZP teraz nemá, s podnikaním má náklady na prenájom v sume nižšej ako vychádza výška príspevku.
Ďakujem 🙂

andriez13
16. máj 2021

@adus5656 prosím ak ste nemali ešte uzatvorenú dohodu - žiadosť, aké číslo dohody ste udávali do výkazu? môže sa výkaz poslať aj bez čísla dohody? ďakujem