Pomoc SZČO pri poklese tržby a OČR
Ahojte. Viete mi niekto poradiť, prosím?
Ja som momentálne na rodičovskej a manžel je SZČO. Od zatvorenia škôl je manžel na OČR (kvôli korone) s našou najstaršou, do práce nechodí. Za marec mu už teda klesol príjem, rovnako aj v apríli... Má nárok na príspevok od štátu pri poklese tržby aj pokiaľ je stále OČR? Ďakujem.
Ano je to tak. Vyska je tam teraz max.540€. Ja uz som podala a uz mam aj schvalene
za augusta sa nedá prvá pomoc uplatniť vôbec..ako čítam😕
@gemelos nie, aj ja som včera pozeral a nie je.
"Mesiac AUGUST 2021 sa považuje za kalendárny mesiac s prevažujúcim počtom dní, kedy žiaden z okresov nie je v I. až IV. stupni varovania podľa Covid automatu a zároveň v stupni Monitoring je aspoň 40 okresov (Fáza 0).
→ neuplatňuje sa Prvá pomoc."
No toto ma dnes dosť nahnevalo:
"Prvá pomoc sa však po dvoch mesiacoch, keď sa riadila covid automatom, od septembra nečakane zastropovala a už nezohľadňuje covid automat ani zhoršujúcu sa pandemickú situáciu.
Umožnilo to uznesenie vlády, ktoré znamená, že pomoc sa bude od septembra do konca roka vyplácať bez ohľadu na pandemickú situáciu len v najnižšej výške."
Ahojte, prosím vás, nemá niekto skúsenosť s PN u SZČO? V podstate som si už takmer všetko naštudoval, skôr by som potreboval už len to potvrdiť zo skúsenosti a tiež, či som na niečo nezabudol. Zvažujem PN a mám takéto otázky:
- ak sa nemýlim, PN nemá nijaký vplyv na poskytnutie pandemickej pomoci pre SZČO (mám na mysli krátkodobá PN kratšia ako mesiac)
- viem, že PN dávka bude malá, ale to nevadí, s tým počítam
- nárok by mal mať SZČO na PN už aj pri minimálnych odvodoch do SP a ZP, ktoré platí (platím ich nepretržite už takmer 10 rokov)
- počas PN nemusí za tie dni platiť odvody SP a ZP (alebo sa mu potom vrátia pri zúčtovaní?)
- nemá PN nejaký skrytý zádrhel - nevýhodu pre SZČO neskôr? Snáď nie.
Tak ak by niekto už tým prešiel a k bodom sa vyjadril, budem veľmi rád.
@jaron ja viem len k PN. Na nemocenské dávky máš nárok aj pri minimálnych odvodoch do sociálnej poisťovne. Prvé tri dni dostaneš okol 4 Eurá na deň, ostatné dni okolo 9 Eur na deň. Počas PN nemusíš platiť preddavky do SP a ZP, ale ja ich platím a potom mi poisťovňa vráti. SP asi do mesiaca, ZP raz za rok pri ročnom zúčtovaní. Na pandemický príspevok 2. opatrenie by to nemalo mať vplyv, ale tu isto neviem, snáď napíše niekto informovanejší. Zatiaľ som nemala súbeh PN a tohto. Ja mávam PN keď som chorá. Kedysi som bola tak blbá, že som si to neuplatňovala a len som zostala doma, ale potom som si povedala, že mám na to nárok, keď platím, tak prečo to nedostať, aj keď tá suma nič moc. Navýši sa to o preplatok na poistnom.
@matabb73 Ďakujem veľmi za informácie.
Áno, viem, že suma malá, ale aj to je lepšie ako nič a k tomu ešte nejaké drobné na odvodoch ZP a SP, tak prečo nie?
Ja by som tiež uvažoval tak, že načo si bude znižovať tie platby, vypočítavať si to a pod., radšej zaplatím normálne a nech to sami vrátia pri vyúčtovaní. Len som si nebol istý tým spôsobom, ale píšeš, že by to nemal byť problém, netreba žiadať a tak, malo by to byť automatické.
Čakám na výsledok testu PCR, bol som trochu chorý a ak by bol pozitívny, rozhodne by som teda šiel na tú PN. Aj tak by som musel 14 dní len čušať doma.
Super, ešte raz ďakujem.
@matabb73 len pre zaujímavosť, našiel som článok, aj keď starý:
https://www.webnoviny.sk/vzdravotnictve/ste-szc...
Tam bol problém, že nemohla byť PN viac ako mesiac, ak chcel SZČO príspevok. Neviem, či to ešte teraz platí, ale mesiac aj tak by som nebol.
Zarazili ma tam však aj iné veci:
- v článku sa spomína, že ÚPSVaR má stanovisko k tomu také a onaké. To celkom nechápem. Veď taká vec by mala byť jasne daná v podmienkach a nie že či má úrad také alebo inakšie stanovisko.
- a potom bolo pre mňa prekvapením, že SZČO môže zarábať aj na PN, ak to jeho povaha práce a ochorenie umožňuje. To som si myslel, že nemôže. No, zaujímavé. (Aj keď zase je to tam ako podľa názoru p. Mihála).
@jaron niečo sa mi marilo, že celý mesiac nemôže byť PN, len neviem či to platí aj teraz. Podľa mojich informácii počas PN nemôžeš pracovať, ale môžeš mať príjem, ak fakturuješ staršiu prácu alebo ti prídu už predtým vyfakturované peniaze. Počas OČR može SZČO aj pracovať. To, že môže byť aj PN aj poberanie príspevku som čítala nedávno tu na MK, len neviem nakoľko pravdivá je tá informácia. Možno neskôr napíše nejaká účtovníčka.
@matabb73 Ďakujem. Ja som tiež zase čítal niekde v článku, že PN plus príspevok môže byť. Ale pravidlá sa menia, tak pre istotu.
S tou prácou počas PN problém nemám (nemusím robiť), len ma to zaskočilo, keď pán Mihál písal, že môže byť (napr. písanie článku počas PN). Mne sa zdalo logické, že by nemala byť. Na druhej strane, niektoré veci sú také, že sa to nedá nijako zistiť, zabrániť a pod. Napr. ten autor môže napísať článok počas PN, ktorý potom predá do novín po PN...
Tá fakturácia - teda príjem platby na účet počas PN, to je jasné, to by bolo divné, keby to nemohlo byť. 🙂
@matabb73 Ďakujem za odpoveď. Áno, som pozitívny (PCR), mal som aj asi dva dni horšie, ale je to už v pohode. Čiže určite všetko len online. Snáď som urobil, čo treba. Lekárovi som povedal, že chcem byť na PN, on vravel tiež, že to si na SP za chvíľu naťukám. Dohodli sme sa na dnešnom dni ako začiatku (test včera). Tak ja myslím, že by to malo byť v poriadku.
Tie odvody si tuším písala, že si platila normálne a vrátili ti časť automaticky po vyúčtovaní. Tak by som aj ja chcel, nechcem ich znižovať.
@jaron ja som tiez szco a tiez prave s covidom lezim doma, nasla som info ze mozes byt cast mesiaca na pn, ale nie cely mesiac ak ziadas o prispevok. Takze pn kratsia ako mesiac nema vplyv na prispevok
@hranolka22 @anos18
Ďakujem vám. Ja som tiež čítal článok, že to nevadí, ale nebol úplne nový. Už to nebudem riešiť a normálne budem postupovať ako doteraz.
@hranolka22 skoré uzdravenie želám a aby to prešlo s čo najmenej problémami.
@jaron dakujem 👍 zatial je to dost neprijemne, vsak ako kazda choroba, ale nastastie nie zivot ohrozujuce 😊 aj Vam skore uzdravenie
@hranolka22 Ďakujem.
Dobry deň prajem , syn pracuje 5 rokov ako SZČO pokryvač striech ,
Za r.2021 bude mať stratu podľa jednoducheho učtovnictva cca 3000€ / Vydavky za r.2021 budu vyššie ako prijem - plech extremne zdražel ,taktiež socialne a zdrav , ma aj nezaplatene faktury .
Za r.2021 bral dotaciu z UP za 3 mesiace , jan ,febr.marec
Niekde som čital že dotacia opatrenie č.2 sa neda zobrať ak je firma v ťažkostiach ,v strate.
Neviete ako to je z tou stratou /podnik v ťažkostiach / a či dotacia opatrenie č2 .bude platiť aj v r.2022 ?
ĎAKUJEM PEKNE
@michalian skús si pozrieť podmienky tu
https://www.pomahameludom.sk/pp_plus_docs/dec_2...
hlavne strana 11 a ďalej.
Tie nezaplatené faktúry - tým sa myslia faktúry dodávateľov a pod., nie odvody do SP a ZP? Lebo uhrádzanie odvodov, ak sa nemýlim, sú z tohto pohľadu základnou podmienkou. Strata by snáď, logicky, tiež nemala byť prekážkou príspevku. Tie faktúry voči iným neviem, asi nevadí, ale nie som si istý.
Ešte uvidíme, čo napíšu skúsenejší a múdrejší v tejto problematike.
@jaron toto teda neplatí?
https://www.employment.gov.sk/sk/uvodna-stranka...

@jaron júl som mala na mysli.