icon

Pomoc SZČO pri poklese tržby a OČR

bukvickaaa
9. apr 2020

Ahojte. Viete mi niekto poradiť, prosím?
Ja som momentálne na rodičovskej a manžel je SZČO. Od zatvorenia škôl je manžel na OČR (kvôli korone) s našou najstaršou, do práce nechodí. Za marec mu už teda klesol príjem, rovnako aj v apríli... Má nárok na príspevok od štátu pri poklese tržby aj pokiaľ je stále OČR? Ďakujem.

anos18
2. jan 2022

@jaron ahoj,nie, PN nie je tvoja tržba

jaron
2. jan 2022

@anos18 ďakujem. Nemyslel som PN (nemocenské), len vrátenie odvodov SP, ale dáva mi to logiku, keď nad tým rozmýšľam, že to tiež nemôže byť tržba, veď to mi len vrátili, čo som zaplatil navyše. Tak asi trochu zbytočná otázka, ale pre istotu. Už mi to zaplo. 🙂

anos18
2. jan 2022

@jaron nie,ani vrátené odvody

matrina234
3. jan 2022

@jaron konecne som sa dovolala na urad tak ak je na dlhodobej pn nema narok musi odviesť odvody aspon za jeden den v mesiaci

andriez13
3. jan 2022

Ahojte. Poradite prosim. Moze si manzel SZCO poziadat o prispevok za december. Otazka: pocita sa tam vystavena faktura, ktora ale nebola uhradena v decembri, aj ked splatnost mala v decembri, alebo nie? Dakujem

jaron
3. jan 2022

@matrina234 Ďakujem za informáciu.

jaron
3. jan 2022

@andriez13 Počíta sa iba príjem, ktorý prišiel na účet v sledovanom období (01. - 31. 12. 2021) bez ohľadu na to, kedy aká faktúra bola vystavená.
V decembri môže napr. prísť aj príjem za faktúru, vystavenú ešte v júli, príjem ide do decembra. A opačne, v decembri môže vystaviť faktúry hoci aj za 10 000 €, pokiaľ z nich nič v tom istom mesiaci na účet nepríde, nepočíta sa nič.

andriez13
3. jan 2022

@jaron dakujem, myslela som si, ze je to tak. Ale lepsie ked mi to niekto aj potvrdi. Dakujem velmi

jaron
3. jan 2022

@andriez13 rád pomôžem, keď viem. 🙂 Aj ja niekedy si myslím, ale pre istotu sa aj tak spýtam. Lebo pri týchto veciach si človek nikdy nie je istý. 🙂 Teda myslím obyčajný laik ako ja.

matabb73
3. jan 2022

Ahojte. Ste tu niekto, kto žiadal príspevok naposledy v lete a chce znovu teraz za december? Zaujímalo by ma, či treba znovu podpísať nejakú zmluvu s úradom práce alebo stačí zas len poslať výkaz tak, ako predtým. Jeden mesiac, tuším za august, príspevok naposkytovali. Tak či bolo potom potrebné znovu niečo podpisovať po tejto pauze.

anos18
3. jan 2022

@andriez13 ak je živnostník, tak sa počíta iba príjem, ktorý bol reálne zaplatený v decembri (ak by viedol podvojné účtovníctvo, tak je to inak, ale pravdepodobne podvojné účtovníctvo nevedie)

anos18
3. jan 2022

@matabb73 ak ste medzitým na úrade dohodu neukončili, tak môžte žiadať ďalej. Len vyplníte výkaz a pošlete. Keby ste dohodu ukončili,tak je potrebné podpísať novu dohodu a zaslať výkaz

matabb73
3. jan 2022

@anos18 od podpisu doplnkov k dohode, čo bolo dosť dávno, asi pred rokom, som nič nepodpisovala, takže by to malo platiť. Ďakujem za odpoveď.

anos18
3. jan 2022

@matabb73 áno,potom platí

michalian
18. jan 2022

Prosim ,bude dotacia pre SZČO pokračovať aj v r. 2022 ? ĎAKUJEM.

rawmamka
18. jan 2022

@michalian Za január a február 2022 zatiaľ predbežne áno, ale v akej výške sa zatiaľ nevie, úpravy (predpokladám, že skôr smerom nadol) sa zverejnia do konca januára 2022, rozhodne o tom vláda. Viaceré zdroje uvádzajú, že od 1.marca 2022 vstúpia do platnosti nové opatrenia, napr. pre zamestnávateľov kurzarbeit a pod.
Potom už príspevky a pod.zrejme nebudú, pretože mimoriadna situácia pominie vzhľadom na vývoj situácie s covidom.... práve dnes som napr. čítala vyjadrenie MUDr.Sabaku, že o týždeň, max.dva omikron prudko zdvihne počty infikovaných, vlna potrvá mesiac a ďalší mesiac bude trvať, kým sa situácia s covidom upokojí. Od jari už bude všetko relatívne v normále a o lete ani nehovorím, takže nebude dôvod na kompenzácie a opatrenia. Som rada, že už je vidno svetlo na konci tunela a doba covidová pomaly ale isto končí.
https://www.podnikajte.sk/financie-na-podnikani...

https://www.srovpraxi.sk/33/trvaly-kurzarbeit-s...

https://www.webnoviny.sk/prvu-pomoc-by-mali-dos...

jaron
18. jan 2022

@anos18 Prosím ťa, prípadne aj niekto iný, ak by vedel. Ak sa teda môžem spýtať aj trochu niečo mimo hlavnej témy. Manželke som predtým robil daňové priznanie, keď bola zamestnaná a potom časť roka nezamestnaná. Teraz to má podobne, len opačne, 9 mesiacov na ÚP (+ oficiálna povolená brigáda), 3 už zamestnaná. Chcel som jej znova robiť DP ja, ale rozmýšľam, či to má vôbec zmysel. Či aj tak jej prípadne vrátenie preplatku a pod. nebude rovnaké, takže či to nerobím zbytočne ja a nenechať to radšej na zamestnávateľa.

anos18
18. jan 2022

@jaron ahoj,áno, môže jej spraviť zamestnávateľ ročne zúčtovanie dane, výsledok bude rovnaký a preplatok bude mať skôr. Len nech nezabudne odovzdať zamestnávateľovi potvrdenie o zdaniteľnych príjmoch z tej dohody čo mala popri evidencii na ÚP, potrebujú to k ročnému zuctovaniu

jaron
18. jan 2022

@anos18 ďakujem. Čiže ak je výsledok rovnaký, asi by som sa s tým zbytočne zaťažoval. Aj keď nebolo to nejako ťažké, ale predsa len, trochu času to vyžadovalo.
Len tú brigádu mala, keď ešte nerobila, ale to asi nevadí, mali by jej to aj tak urobiť. Tiež neviem, či to už nie je aj tak zdanené, už si nepamätám, ako som to robil aj pri sebe kedysi. Musím si to asi pozrieť ešte, že či je potrebné to "prehnať" cez daňové priznanie alebo nie. Ale ty asi vravíš, že áno?

anos18
18. jan 2022

@jaron manželke nemusíš robiť daňové priznanie, zamestnávateľ jej spraví ročne zúčtovanie,len mu doloží ešte potvrdenie z brigády. Majú povinnosť jej spraviť ročne zúčtovanie, keď požiada o to do 15.2.

anos18
18. jan 2022

@jaron neviem čo myslíš pod tým, že či to treba prehnať cez daňové

jaron
18. jan 2022

@anos18 či to tam vôbec dávať, tuším to nebude mať žiaden vplyv na daň. Ale niečo sa mi marí, že dávnejšie som niečo už riešil pre seba, asi to bol príjem na dohodu podľa autorských práv, či ako sa to volá. A to už bolo zdanené zrážkovou daňou. Ale možno som to aj tak dal do daňového, už si nespomínam celkom.

anos18
18. jan 2022

@jaron je potrebné to tam dať.

jaron
18. jan 2022

@anos18 Dobre, ďakujem.

michalian
20. jan 2022

@rawmamka Vlada včera 19.1.2022 schvalila dotaciu opatrenie č2 pre SZČO max.810€ na mesiace 1+2 /2022

rawmamka
20. jan 2022

@michalian Vďaka, aj ja som zachytila v správach, že ešte prvé dva mesiace 2022 pomôžu podnikateľom.

jaron
20. jan 2022

@michalian to je tuším 1. pomoc +. Bez plus bola menej. A raz minulý rok bola ešte vyššia. To je dobre, že je aspoň plus teraz.

jaron
15. feb 2022

Ahojte, prosím vás, Ak si danovník uplatňuje zníženie základu dane na manželku (ona spĺňa podmienky). Nemusí prikladať potvrdenie o výške rodičovského príspevku, ktorý poberala? Lebo ten sa do jej príjmu nezapočítava, tak sa mi zdá logické, že nemá čo preto tam ani toto potvrdenie prikladať. Alebo áno?

anos18
15. feb 2022

@jaron ahoj,nuž neviem,či je povinné, ale ja zvyknem pýtať od klientov

jaron
15. feb 2022

@anos18 aha, veď práve preto sa pýtam, že logika mi hovorí, že nie je treba. Lebo tým sa len dokladuje niečo, čo nemá vplyv na priznanie nároku a zároveň sa nedokazuje, že manželka nemala iný príjem, ktorý by nárok popieral, alebo znižoval. Ale ten zvyk, ako píšeš, o ktorom som tiež počul inde, ma viedol k tej otázke. Aj tak ďakujem za odpoveď.