Pomoc SZČO pri poklese tržby a OČR
Ahojte. Viete mi niekto poradiť, prosím?
Ja som momentálne na rodičovskej a manžel je SZČO. Od zatvorenia škôl je manžel na OČR (kvôli korone) s našou najstaršou, do práce nechodí. Za marec mu už teda klesol príjem, rovnako aj v apríli... Má nárok na príspevok od štátu pri poklese tržby aj pokiaľ je stále OČR? Ďakujem.
@jaron Ahoj,ja som pozerala ten vykaz,ze si predpripravim uz za april,kedze konci mesiac.Je to v exceli a neda sa tam vybrat iny mesiac nez marec 2020.Prosim ta,aj ty to tam tak vidis?Lebo to je zrejme nejako uzamknute a ked som si to uz chcela natukat za april,tak sa mi to neda....
Len oznamujem, že dnes mi prišla pomoc pre SZČO na účet.
Pre zaujímavosť 15. 04. 2020 som poslal žiadosť, 28. 04. som podpisoval zmluvu, 29. 04. mi prišiel email so schválením pomoci a 30. 04. 2020 mi prišla suma na účet.
Predpokladám, že od podpisu zmluvy už nebude trvať dlho, kým aj vám platba príde.
@chiccco Pokles tržieb žiadateľ preukazuje jedným zo spôsobov:
Porovnáva sa tržba za vykazovaný mesiac s tržbou za rovnaký mesiac predchádzajúceho roka (napr. pre vykazované obdobie 03 / 2020 - predchádzajúce je 03/2019)
Porovnáva sa priemer tržby v roku 2019 (t.j. 1/12 tržieb za rok 2019) s tržbou za vykazovaný mesiac - oprávnení sú iba tí, ktorí vykonávali zárobkovú činnosť celý rok 2019
Porovnáva sa tržba za február 2020 s tržbou za vykazovaný mesiac - oprávnení sú iba tí, ktorí vykonávali zárobkovú činnosť len časť roka 2019 a začali vykonávať zárobkovú činnosť najneskôr k 1.2.2020
@chiccco ešte dopĺňam @anos18 že v podstate vždy berieš ako tržbu za príslušný mesiac sumu, ktorá ti reálne prišla sledovaný mesiac na účet (úhrada faktúr za služby, tovar...).
Nezáleží pritom, za aký mesiac bola faktúra vystavená. Napr. vystavíš faktúru vo februári, je na nej uvedené, že je za výkon v januári a platba ti za ňu na účet príde v marci, tak túto platbu počítaš ako príjem za marec. Ak by si vystavila faktúru v apríly, na nej by bol uvedený výkon v marci a platba by ti prišla v apríly, túto platbu do marca už nepočítaš (napriek tomu, že výkon bol v marci), ale počítaš ju do mesiaca apríl.
Je to takto zrozumiteľné? Neviem, či som správne pochopil, čo ti nie je jasné.
Zatiaľ si môžeš dať žiadosť za mesiac marec (porovnávaš to, čo ti prišlo na účet v marci s minulým rokom podľa jedného z možných spôsobov, ako písala anos).
Pravdepodobne onedlho už budú k dispozícii výkazy za mesiac apríl (neviem, či už nie sú).
Neviete mi niekto prosím v tejto súvislosti poradiť aj ako je to s príspevkom ak som na materskej a zároveň som SZČO? mám nárok? (pracovný pomer mám v práci stále, ale som na materskej), našla som v tej diskusii, že nemôžes mať pracovný pomer, tak neviem, čoho sa držať.
@elinka112 nemáš živnosť pozastavenú? Ak nie, mala by si si platiť odvody. Pre opatrenie č. 2 je potrebné mať zaplatené odvody do sociálnej poisťovne. V ostatných prípadoch neviem. Príspevky slúžia pre ľudí, ktorí prišli o príjem kvôli korone. Po skončení obmedzení začnú chodiť daňové kontroly a budú preverovať, či bol naozaj na príspevok nárok. Preto si to treba riadne overiť. Možno v skupine Právne poradenstvo Ti budú veriť lepšie poradiť. Alebo pozri na stránke pomahameludom.sk. Tam je to dosť dobre vysvetlenie kto ma nárok.
Viete mi poradiť,keď som celý apríl ocr,musím teraz zaplatiť sociálku? Neprišlo mi nič samozrejme ešte,uznanie ocr.
dá sa už poslať výkaz za apríl?
Prosím Vás... vrátili nám preplatok z dani za rok 2019 v apríli. Toto dúfam nezahŕňam do príjmov za mesiac apríl, že?
Ešte doplním, že ten preplatok bol vlastne vyplatenie celého daňového bonusu za dieťa.
Vám ako funguje ten výkaz za apríl,mne to ukazuje snáď blbosť 80%a keď ja vypočítam tak 40%

@stejja9
@anos18
Nakoniec som to aj ja bol podpísať na úrade, neprišlo to poštou domov. Poslali to ale z krajského mesta (30 km) na úrad do okresného, kde bývam. Tak v pohode, aspoň som to potom nemusel znova ísť posielať na poštu.
A že v prípade žiadosti za ďalší mesiac už nemáme posielať žiadosť, ale stačí iba výkaz (tam je aj kolónka na uvedenie čísla zmluvy). Za podmienky, že nemeníme dôvod žiadosti (iný druh).