icon

Pomoc SZČO pri poklese tržby a OČR

bukvickaaa
9. apr 2020

Ahojte. Viete mi niekto poradiť, prosím?
Ja som momentálne na rodičovskej a manžel je SZČO. Od zatvorenia škôl je manžel na OČR (kvôli korone) s našou najstaršou, do práce nechodí. Za marec mu už teda klesol príjem, rovnako aj v apríli... Má nárok na príspevok od štátu pri poklese tržby aj pokiaľ je stále OČR? Ďakujem.

jaron
29. apr 2020

@stejja9
@anos18
Nakoniec som to aj ja bol podpísať na úrade, neprišlo to poštou domov. Poslali to ale z krajského mesta (30 km) na úrad do okresného, kde bývam. Tak v pohode, aspoň som to potom nemusel znova ísť posielať na poštu.
A že v prípade žiadosti za ďalší mesiac už nemáme posielať žiadosť, ale stačí iba výkaz (tam je aj kolónka na uvedenie čísla zmluvy). Za podmienky, že nemeníme dôvod žiadosti (iný druh).

brita
29. apr 2020

@jaron Ahoj,ja som pozerala ten vykaz,ze si predpripravim uz za april,kedze konci mesiac.Je to v exceli a neda sa tam vybrat iny mesiac nez marec 2020.Prosim ta,aj ty to tam tak vidis?Lebo to je zrejme nejako uzamknute a ked som si to uz chcela natukat za april,tak sa mi to neda....

anos18
29. apr 2020

@brita podľa mňa dajú nové výkazy. Lebo tam sa budú meniť sumy

brita
29. apr 2020

@anos18 Vlastne ano,sumy budu ine,to som si neuvedomila.Dakujem.👍

jaron
29. apr 2020

@brita tiež si myslím, že od 1. 5. budú nové výkazy. Budeme potom skúšať, uvidíme.

jaron
30. apr 2020

Len oznamujem, že dnes mi prišla pomoc pre SZČO na účet.
Pre zaujímavosť 15. 04. 2020 som poslal žiadosť, 28. 04. som podpisoval zmluvu, 29. 04. mi prišiel email so schválením pomoci a 30. 04. 2020 mi prišla suma na účet.
Predpokladám, že od podpisu zmluvy už nebude trvať dlho, kým aj vám platba príde.

chiccco
1. máj 2020

@jaron prosim ta vies mi poradiť ktorý mesiac sa porovnáva s minulým rokom sta!e tomu nejako nechapem,jedna sa o jednoduche účtovníctvo.

anos18
1. máj 2020

@chiccco dovolím si odpovedať 😁 porovnáva sa tržba za marec 2020 s marcom 2019, alebo sa porovnáva marec 2020 s priemerom mesačnej tržby za r.2019,alebo ak živnostník nepodnikal celý minulý rok,tak sa porovnáva marec 2020 s februárom 2020.

anos18
1. máj 2020

@chiccco Pokles tržieb žiadateľ preukazuje jedným zo spôsobov:

Porovnáva sa tržba za vykazovaný mesiac s tržbou za rovnaký mesiac predchádzajúceho roka (napr. pre vykazované obdobie 03 / 2020 - predchádzajúce je 03/2019)
Porovnáva sa priemer tržby v roku 2019 (t.j. 1/12 tržieb za rok 2019) s tržbou za vykazovaný mesiac - oprávnení sú iba tí, ktorí vykonávali zárobkovú činnosť celý rok 2019
Porovnáva sa tržba za február 2020 s tržbou za vykazovaný mesiac - oprávnení sú iba tí, ktorí vykonávali zárobkovú činnosť len časť roka 2019 a začali vykonávať zárobkovú činnosť najneskôr k 1.2.2020

anos18
1. máj 2020

@chiccco kopírovanie zo stránky pomahameludom.sk

chiccco
1. máj 2020

@anos18 myslíš tržba za mesiac marec to znamena vyplata poslana v apríli?

jaron
1. máj 2020

@chiccco ešte dopĺňam @anos18 že v podstate vždy berieš ako tržbu za príslušný mesiac sumu, ktorá ti reálne prišla sledovaný mesiac na účet (úhrada faktúr za služby, tovar...).

Nezáleží pritom, za aký mesiac bola faktúra vystavená. Napr. vystavíš faktúru vo februári, je na nej uvedené, že je za výkon v januári a platba ti za ňu na účet príde v marci, tak túto platbu počítaš ako príjem za marec. Ak by si vystavila faktúru v apríly, na nej by bol uvedený výkon v marci a platba by ti prišla v apríly, túto platbu do marca už nepočítaš (napriek tomu, že výkon bol v marci), ale počítaš ju do mesiaca apríl.
Je to takto zrozumiteľné? Neviem, či som správne pochopil, čo ti nie je jasné.

Zatiaľ si môžeš dať žiadosť za mesiac marec (porovnávaš to, čo ti prišlo na účet v marci s minulým rokom podľa jedného z možných spôsobov, ako písala anos).
Pravdepodobne onedlho už budú k dispozícii výkazy za mesiac apríl (neviem, či už nie sú).

chiccco
1. máj 2020

@jaron ďakujem veľmi pekne je to zrozumitelne napísané

anos18
1. máj 2020

@jaron za apríl nie su

anos18
1. máj 2020

@chiccco presne ako píše @jaron, ak by si mala napr.aj faktúru vystavenú v decembri minulého roka a uhradili ti ju teraz v marci,aj to pocitas do tržieb teraz v marci. Vsetko,čo ti nabehlo v marci na účet,alebo v marci v hotovosti zaplatené, sa berie do marcových trzieb

elinka112
3. máj 2020

Neviete mi niekto prosím v tejto súvislosti poradiť aj ako je to s príspevkom ak som na materskej a zároveň som SZČO? mám nárok? (pracovný pomer mám v práci stále, ale som na materskej), našla som v tej diskusii, že nemôžes mať pracovný pomer, tak neviem, čoho sa držať.

jaron
3. máj 2020

@elinka112 žiaľ, veľmi sa nevyznám v takýchto kombináciách.
Ale možno kvôli iným, ktorí budú vedieť, by si ešte mohla to spresniť. Si na materskej, súčasne SZČO a aj zamestnanec?

matabb73
3. máj 2020

@elinka112 nemáš živnosť pozastavenú? Ak nie, mala by si si platiť odvody. Pre opatrenie č. 2 je potrebné mať zaplatené odvody do sociálnej poisťovne. V ostatných prípadoch neviem. Príspevky slúžia pre ľudí, ktorí prišli o príjem kvôli korone. Po skončení obmedzení začnú chodiť daňové kontroly a budú preverovať, či bol naozaj na príspevok nárok. Preto si to treba riadne overiť. Možno v skupine Právne poradenstvo Ti budú veriť lepšie poradiť. Alebo pozri na stránke pomahameludom.sk. Tam je to dosť dobre vysvetlenie kto ma nárok.

elinka112
3. máj 2020

@jaron som na materskej a predtým som pracovala, čiže mi beží ten pracovný pomer, ktorý som mala pred nástupom na materskú a s nulovým príjmom samozrejme a popri tom som szco, ktorá si platí odvody aj zdravotné aj sociálne.

zuzkaz91
4. máj 2020

Viete mi poradiť,keď som celý apríl ocr,musím teraz zaplatiť sociálku? Neprišlo mi nič samozrejme ešte,uznanie ocr.

gemelos
5. máj 2020

dá sa už poslať výkaz za apríl?

anos18
5. máj 2020

@gemelos nie,je na stránke,že až od 16.5.

gemelos
5. máj 2020

@anos18 ďakujem..som si to tam nevšimla..

gemelos
15. máj 2020

Prosím Vás... vrátili nám preplatok z dani za rok 2019 v apríli. Toto dúfam nezahŕňam do príjmov za mesiac apríl, že?

gemelos
15. máj 2020

Ešte doplním, že ten preplatok bol vlastne vyplatenie celého daňového bonusu za dieťa.

jaron
15. máj 2020

@gemelos daňový bonus sa určite do tržieb nezapočítava, ja si ho dokonca dávam vyplácať na obyčajný účet, nie ten, ktorý používam na podnikanie.

zuzkaz91
16. máj 2020

Vám ako funguje ten výkaz za apríl,mne to ukazuje snáď blbosť 80%a keď ja vypočítam tak 40%

anos18
16. máj 2020

@zuzkaz91 pocitas dobre?

zuzkaz91
16. máj 2020

@anos18 no viem ja?šak dumam či ja zle alebo oni.Ci druhým to dobre vypočítava za ten apríl,ale.este len dnes dali nový výkaz tak si počkám ako druhým...