Poraďte ohľadom preplácania zahraničných služobiek

stanislavao
18. dec 2013

prosim, najde sa tu pravnik, pravnicka, ktora by nam vedela poradit ohladne preplacania zahranicnych sluzobnych ciest?
"ja si myslim ze nas tu osklbavaju za sluzobne cesty, ale oni tvrdia ze je to podla zakona. ked idem na sluzobku, tak mi neplatia cas straveny na ceste,
cize ak cestujes do ciny 23 hodin, tak zaplatie len 7.5h, diety daju cele, ale do pracovneho casu daju len 7.5h. a ked cestujes cez vikend tak nic"
je toto ok, alebo nie? Dakujem.

namornicka
18. dec 2013

Nie som právnik, ale tiež cestujem na zahraničné pracovné cesty. Diéty ti platia komplet ako píšeš, tie sa počítajú od času kedy si prekročila hranice SR, výška je podľa zákona daná, závisí aj od jednotlivých krajín. Čo sa týka času stráveného na ceste, tam sa už jedná podľa mňa o nadčasy, pretože je jasné že sa zo zahraničia nevrátiš po pracovnej dobe každý deň domov. Niektoré inštitúcie nadčasy platia, iné nie, záleží ako máš urobenú pracovnú zmluvu, ak tam je uvedené že práca nadčas je v rámci štandardnej mzdy tak nič navyše asi nedostaneš. Ak máte nadčasy preplácané alebo dostávate za ne náhradné voľno tak si na to nárokovať môžeš, pretože z cestovného príkazu je jasné, že si strávila toľko a toľko hodín na pracovnej ceste. My tiež za služobné cesty nič navyše nedostaneme (iba diéty), tiež to máme počítané ako štandardný pracovný deň. Keď napríklad cestujem v nedeľu, aby som v pondelok bola na mieste, tak si zvyknem vypýtať náhradné voľno 1 deň, v podstate také neoficiálne, že sa dohodneme a ja si ho vyberiem.