icon

Pôrod v zahraničí a S2 formulár

michaela1598
24. dec 2025

Ahojte riesil niekto porod v zahranici cez S2 formular? Zvyknu to poistovne (konkretne VSZP) schvalovat alebo mozem zabudnut? Chcela by som porod v Hainburgu

kiki68
25. dec 2025

@michaela1598 urcite to podat

miso112233
26. dec 2025

Ahoj, S2 formulár sa dá získať, ale nie je to automatické - poisťovňa to schvaľuje individuálne.

V skratke: Podáš žiadosť na VŠZP + priložíš výpočet nákladov z rakúskej nemocnice + potvrdenie o prijatí + odôvodnenie od slovenského gynekológa. Poisťovňa potom posúdi, či je to medicínsky odôvodnené.

⚠️ Háčik je v tom, že pre bežný nekomplikovaný pôrod poisťovňa S2 väčšinou NEschváli, lebo to vedia urobiť aj na Slovensku. S2 je skôr pre špecializované výkony, ktoré tu nie sú dostupné.

Ak ti S2 neschvália, môžeš ísť aj tak - zaplatíš v Rakúsku a potom žiadaš VŠZP o preplatenie. Ale pozor - preplátia ti len podľa slovenských sadzieb, nie rakúskych (takže pokryje to len časť).

Podrobnosti vrátane paragrafov: https://www.esudca.sk/share/ehw8s92o

Odporúčam zavolať priamo na VŠZP a opýtať sa na tvoju konkrétnu situáciu. Držím palce! 🤞

michaela1598
autor
27. dec 2025
@miso112233

Ahoj, S2 formulár sa dá získať, ale nie je to automatické - poisťovňa to schvaľuje individuálne.

V skratke: Podáš žiadosť na VŠZP + priložíš výpočet nákladov z rakúskej nemocnice + potvrdenie o prijatí + odôvodnenie od slovenského gynekológa. Poisťovňa potom posúdi, či je to medicínsky odôvodnené.

⚠️ Háčik je v tom, že pre bežný nekomplikovaný pôrod poisťovňa S2 väčšinou NEschváli, lebo to vedia urobiť aj na Slovensku. S2 je skôr pre špecializované výkony, ktoré tu nie sú dostupné.

Ak ti S2 neschvália, môžeš ísť aj tak - zaplatíš v Rakúsku a potom žiadaš VŠZP o preplatenie. Ale pozor - preplátia ti len podľa slovenských sadzieb, nie rakúskych (takže pokryje to len časť).

Podrobnosti vrátane paragrafov: https://www.esudca.sk/share/ehw8s92o

Odporúčam zavolať priamo na VŠZP a opýtať sa na tvoju konkrétnu situáciu. Držím palce! 🤞

@miso112233 vdaka za info. Prvy porod som mala v Hainburgu, ale situacia bola ina, byvali sme v AT ja som tam bola nemocensky poistena, takze som neriesila. Kazdopadne porod skoncil akutnou sekciou pre komplikacie, medzicasom sme sa prestahovali na SK a manzel zostal pracovat v AT, dochadza. Mozno by mohli prizmurit oci z dovodu prveho komplikovaneho porodu v AT. Vdaka za radu urcite vyskusam 🙂