Pôrod s S1 v Rakúsku (predtým formulár e 106)

fion22
23. feb 2022

Ahojte,
Chcela by som sa opýtať či niektorá z vás rodila v Rakúsku a má tak ako ja rakúsku e-kartičku cez formulár S1 (predtým formulár e 106). Pracujem na SK, bývam v AT. Našla som nejaké diskusie, ale až z roku 2013.
Chcela by som sa opýtať, či si to poisťovne vyrovnajú medzi sebou, alebo budem musieť niečo doplácať, alebo či som povinná vôbec niečo riešiť so slovenskou poisťovňou.

katherine12
23. feb 2022

@fion22 ahoj ja som na tom rovnako chystám sa rodit v Hainburgu. Byvame v Rakusku precujem na Slovensku a mam e card. Konkrétne mam doveru a volala som im ako to vlastne funguje. Na call centre mi bolo povedané, ze doplacat nebudem nic nakolko mam narok na olnohodnotnubudravotnu starostlivost v mieste bydliska. Poistovne by si to mali medzi sebou vyučovať. Taknuvidime termin mam 19. 4.

fion22
autor
24. feb 2022

@katherine12 ďakujem pekne za odpoveď. Ja mám tiež Dôveru na SK. termin máme koncom Aprila, ale musíme ísť cisárskym, tak to bude skôr. Tiež sme pomýšľali nad Hainburgom, Dr. navrhovala Eisenstadt, ale recenzie neboli presvedčivé, nakoniec sme vybrali jednu nemocnicu vo Viedni. Minulý rok som mala operáciu a nemusela som nič doplácať. By ma zaujímalo ako to bude s poistením malej, dneska alebo zajtra tam zavolám, že vraj by mala dostať poistenie po matke, teda tiež S1.

summer_103
24. feb 2022

@fion22 Ahoj, aj mna caka porod v AT, termin mame v maji. Vo VSZP som dostala info, ze nemusim nic platit ked mam e-card. Mozes mi prosim napisat ktoru nemocnicu vo Viedni si si vybrala? Uz si sa tam bola aj prihlasit na porod? Ja by som chcela ist do Hainburgu, ale tam sa prihlasuje az od 33 tt a neberu rizikove porody, tak keby nahodou nieco nebolo v poriadku rada by som mala zaistenu aj nahradnu nemocnicu.

kiki68
24. feb 2022

@fion22 dieta ma poistenie po mame

kiki68
24. feb 2022

@summer_103 vo Viedni sa nahlasuje od 9tt do 12tt na statne nemocky. Bud cez Geburtsinfo alebo priamo cez ambulanciu v nemocnici ( nie vsade sa da cez ambulanciu. Rodila som vo Viedni v 2020

katherine12
25. feb 2022

@summer_103 ahoj ja som teraz 33tt bola som u gynekologa v Hainburgu Dr. Urban. Rodi aj v nemocnici. Planujem ist do Hainburgu a on mi povedal ze prva poradna je az v 38 tt. Ja som mala 2 rizikove tehotenstva tie som odrodila na Antolskej. Teraz problem nemam a aj on povedal ze to vyzera v pohode mala uz je otocena takze by nemal byt problem. Ak by sa vsak nieco udialo a nemozem ist do Hainburgu, Antolsku mam najblizsie. Do Hainburgu budem volat v 35tt. Cakam aj ake budu pravidla oo 5.3. kedy maju padnut vsetky obmedzenia ako to bude s tymi PCR testami. Termin mam 19.4.

fion22
autor
17. mar 2022

Ahoj @summer_103, prepáč za neskorú odpoveď, ale vôbec som správy v tejto skupine nevidela ako nové :( my sme si vybrali Sankt Josef Krankenhaus, kvôli tomu že riešia všetko...cisársky, rizikové, aj keby babu niečo bolo. Prihlasovali sme sa cez net, až v 32 týždni, môžem ti poslať link...(sťahovali sme sa z Innsbrucku sem na východ) a prišla nám kladná odpoveď, aj moja dr , čo tam roky robila, bola prekvapená...ona nám odporúčala skôr Eisenstadt (tam tiež riešia všetko)

fion22
autor
17. mar 2022

@kiki68 ďakujem , áno

pieksamaki
14. máj 2022

@summer_103 ahoj.mozem sa spytat...ako to funguje s formularom S1? Ak mam zdravotne poistenie v zahranici....tak si ho vybavujem tam ?
Dakujem

fion22
autor
15. máj 2022

Ahoj @pieksamaki 🙂 S1 (E106) si vybavuješ v tej krajine kde pracuješ a doplniš tam údaje, kam to má tvoja poisťovňa zaslať. Napr. Ja pracujem v Bratislave, bývam v Rakúsku. Poisťovňu mám na Slovensku Dôveru, preto som musela vyplniť formulár S1 od Dôvery, plus pridať požadovanú prílohu- Meldezettel z Rakúska. Do formulára píšeš adresu inštitúcie, kam to má tvoja poisťovňa poslať (ÖGK- Tirolsko alebo iný Land) Inak už nič neriešiš. Potom by ti mala na tvoju adresu prísť už rovno kartička poistenca (e- karta). Malo by to fungovať aj naopak. Čiže ak pracuješ v Rakúsku bývaš na Slovensku, podľa zákonov EÚ máš nárok na rovnakú zdravotnú starostlivosť v obidvoch krajinách. Môj muž pracuje v Taliansku, býva v Rakúsku, to isté.

terinka88
9. nov 2023

Prosím vás,a poistenie v dvoch štátoch mate tu aj na SK?? Ja som zamestnána na sk,žijem v rakúsku ale musím sa odhlásiť so slovenska aby som dostala ekard q poistenie v rakusku,len my bolo povedané ze nedostanem wochengeld kwx poradím tu,lebo tu nemám odpracované nič.mozte my poradiť ako sa môžem dostať ku ekard tak aby som mala nárok aj na wochengeld?

fion22
autor
9. nov 2023

@terinka88 si zamestnaná, teda ešte pracuješ na Svk a si tehotná? Ak áno, neodhlasuj sa zo Svk poistenia. Len požiadaj vo svojej Svk poisťovni o formulár S1 (alebo tiež E106). Kľudne napíš správu. Materskú budeš poberať zo Svk, rodičovskú v mieste bydliska. Po materskej už nebude nikto za teba platiť do soc.poistovne a teda ani zdrav.poistenie, ale môžeš byť pod manželom (neviem či si vydatá alebo ako to je, ak je žena slobodná) S1 však môže byť vydaný iba ekonomický aktívnej osobe, čiže po materskej ti už slovenské zdravotné poistenie v Rakúsku (ecard) nebude platiť.

terinka88
11. nov 2023

@fion22 ďakujem za radu.pisala som spravu.