Postup pri nahlásení zneužitia eurofondov diskrétne
Dobrý deň,
jedná sa o čerpanie eurofondov.
Ja v tejto krajine nedôverujem inštitúciam ako polícia, alebo prokuratúra.
Prosím, kde to mám nahlásiť okrem Zdechovského
Ako mám vlastne postupovať?
Ďakujem
Mozes podat aj anonymne trestne oznamenie. Ale ked nedoverujes policii a prokurature, preco sa z tejto krajiny neodstahujes?
@natalienka12 myslim to tak, že sa bojím, že by sa to dotyční mohli dozvedieť. Za dotyčným podvodníkom stojí smerák, ktorého aj vídať v telke. Pôsobí v našom okrese. Má to tu podchytene. Viem na čo narážaš. pises to s takou ľahkosťou akokeby odsťahovanie z krajiny bolo úplne jednoduché. To že nedoverujem polícii pri momentálnej situácii je asi ajnormále, myslím, že nie som sama. Moje nastavenie sa môže zmeniť ak uvidím aj ja nejakú zmenu systému k lepšiemu, ale momentálne nie. A treba ostať a bojovať si myslím. Ďakujeme za odpoveď.Esre ma napadlo či nemám poslať anonymne list cez poštu do nejakej inštitúcie?
Ty pracujes na policii alebo na prokurature? Poznas ako tieto institucie pracuju? Álebo poznas len z TV a z novin kauzy typu Bodor, Curilla a spol. atd? Nahlasit to mozes anonymne kdekolvek, kludne posli aj na Ministerstvo financii, ale ak v podani vyslovis podozrenie z trestneho cinu, vzdy a vzdy sa tym bude zaoberat len organ cinny v trestnom konani. A to su v nasom state len prislusny policajt a prokurator. Ten uz dalej posudi svoju vecnu a miestnu prislusnost. Ak by islo naozaj o eurofondy a tvoje podozrenie by nebol len vyplod tvojej fantazie, tak vec bude riesit tzv. europsky prokurator. Ty si nemozes vyberat, kto bude podanie riesit a nemas pravo, aby bolo vybavene v súlade s tvojimi predstavami.
Toto na fóre neporiešiš.
Ty pracujes na policii alebo na prokurature? Poznas ako tieto institucie pracuju? Álebo poznas len z TV a z novin kauzy typu Bodor, Curilla a spol. atd? Nahlasit to mozes anonymne kdekolvek, kludne posli aj na Ministerstvo financii, ale ak v podani vyslovis podozrenie z trestneho cinu, vzdy a vzdy sa tym bude zaoberat len organ cinny v trestnom konani. A to su v nasom state len prislusny policajt a prokurator. Ten uz dalej posudi svoju vecnu a miestnu prislusnost. Ak by islo naozaj o eurofondy a tvoje podozrenie by nebol len vyplod tvojej fantazie, tak vec bude riesit tzv. europsky prokurator. Ty si nemozes vyberat, kto bude podanie riesit a nemas pravo, aby bolo vybavene v súlade s tvojimi predstavami.
@natalienka12 prečo si hneď na ňu taká hustá? Jednoducho má obavy. Vie o trestnom čine, chce to nahlásit, ale bojí sa. Že jej to nejako poškodí, alebo sa to dokonca ututle. To je úplne legitímne.
Čiže áno, poraďte jej tí, čo viete, ako v takomto prípade postupovať.
@natalienka12 asi je tych kauz uz tolko..a tolko zametania pod koberec ze autorka ma obavy ze sa to utule i teraz..inak vobec sa je necudujem..vies, ze dovera v urady a policiu je na sk za posl roky miziva?som ucastnikom prieskumnych agentur a tie cisla siu alarmujuce...
A ak by si napísala nejakému novinárovi anonymne?
@natalienka12 pre upresnenie,môj manžel je veľmi činný človek čo sa týka študovanie zmlúv a projektov ohľadom eurofondov podpísaných s našou obcou. Už predtým v inej veci manžel chcel nápravu a bolo nám vyhrážané( iná osoba)a bola to banalita. Oni sú už akoby taká skupina. Bojím sa že ak by dotyčný bol nejako riešený tak si to nejakým spôsobom zistil a začalo by pre nás tu peklo. Možno že som už paranoidná, ale fakt sa bojím. Zas na druhej strane predstava že dotyčný sa zas nabalí beztrestne má totálne rozčuluje. Napr už len to že na výveske nič nie je, že je to zo zdrojov únie. V projekte sa používajú lacné kusy, to čo sa tam má kupovať sa nekupuje a improvizuje sa. Je to aj nekvalitne spravené ľudia chodia okolo pozerajú to, názory sa šíria poznáte to.
Trancparency international https://transparency.sk/en/, alebo nadacia Zastavme korupciu, poradia ti
Tieto veci vyšetruje ÚBOK.
Skus sa nakontaktovat na 360tku. Mozno poradia kam s tym ist.
Mozes podat aj anonymne trestne oznamenie. Ale ked nedoverujes policii a prokurature, preco sa z tejto krajiny neodstahujes?
Podľa mňa oslov buď nejakú neziskovku alebo noviny. Pri tých väčších, serióznych, ktoré s týmto majú skúsenosti ( napr. denník N, Nadácia zastavme korupciu) si môžeš dovoliť aj neanonymné oslovenie, ale požiadať ich, aby tvoje meno nikde neuvádzali. Samozrejme, tej korupcie je u nás toľko, že pokiaľ ide len o nejaké malé nezrovnalosti, asi sa tým nik nebude zaoberať. Ak je to väčšie a ak je tam prepojenie na vplyvnejších ľudí, takto sa to aspoň dostane na verejnosť. Pochopiteľne, sotva môžeš očakávať, že niekto bude musieť nahradiť škodu, alebo dokonca skončí za mrežami.
@natalienka12 Ako polícia a prokurátora pracuje, vieme aj bez toho, aby sme v nich museli pracovať - sú to inštitúcie podliehajúce nejakej verejnej kontrole, že? Otázka je skôr, kde pracuješ ty, ak máš také chúťky, že chceš aktívnych a kritických občanov, ktorí žiadajú dodržiavanie zákonov, vyhadzovať z krajiny.
@natalienka12 preco sa ma odstahovat? Myslis, ze to je demokraticke, ze kazdy aktivny obcan, ktory nesuhlasi s rozkradanim krajiny sa ma odstahovat? Policii a prokurature nedoverujem ani ja. Bud nic nerobia, nechce sa im robit alebo pripady zametaju pod koberec. Viacere negativne skusenosti, pritom neslo o ziadne pripady s “nasimi ludmi”. Autorke odporucam obratit sa na neziskovky alebo medializacia. Vtedy sa to pohne.
Neviem konkretne poradiť,ale prosim .aby ste to nevzdavali.Čim viac odvaznych a cestnych ľudi .ktorî nebudú len ticho prihliadať bačovaniu tejto mafie tym vacsia šanca pre slušnú buducnosť našich detí.Ďakujem.
Kto, ak nie ty?
Kedy,ak nie teraz?
No nemyslím že je to banalita keď sa môjmu manželovi vyhrážali, že ho vyzlečú z uniformy, že to môžu zariadiť. Nie konkrétne dotyčný sa vyhrážal, ktorého chcem udať, ale iný človek, ktorý s ním ale spolupracuje. Viem toho veľa a veľa veci aj vieme dokázať, len sa bojíme tých následkov, že nás tu "zožerú". Preto aj píšem o vplyvom smerákovi, lebo ten by im s tým vedel pomôcť, aby môj muž prišiel o prácu. Preto je pre mňa diskrétnosť prvoradá a chcem to za každých okolností riešiť takto. Do "otvoreného" súboja by som nešla.
Nebudem sa viac zapajat do diskusie, kedze sa tu zase zgrupuju zeny, co nicomu nerozumeju. Moja rada evidentne isla bokom, pritom som clovek ktory je priamo OCTK. 360ka a ine novinarske organizacie riesia len kauzy pre verejnost “atraktivne” inak by nezarobili. Nepoznam vsak skutkove okolnosti, tie pozna autorka a bolo by dobre podat anonymne trestne oznamenie, ak mate obavu vo vasom bydlisku poslite priamo na Generalnu prokuraturu. Jedine v tomto pripade mate 100% istotu, ze sa nim budu zaoberat. Novinarske skupiny ani rozne mimovladky tuto povinnost nemaju.
Nebudem sa viac zapajat do diskusie, kedze sa tu zase zgrupuju zeny, co nicomu nerozumeju. Moja rada evidentne isla bokom, pritom som clovek ktory je priamo OCTK. 360ka a ine novinarske organizacie riesia len kauzy pre verejnost “atraktivne” inak by nezarobili. Nepoznam vsak skutkove okolnosti, tie pozna autorka a bolo by dobre podat anonymne trestne oznamenie, ak mate obavu vo vasom bydlisku poslite priamo na Generalnu prokuraturu. Jedine v tomto pripade mate 100% istotu, ze sa nim budu zaoberat. Novinarske skupiny ani rozne mimovladky tuto povinnost nemaju.
@natalienka12 " Nebudem sa viac zapajat do diskusie, kedze sa tu zase zgrupuju zeny, co nicomu nerozumejú "...
hlavná vec že autorke navrhuješ sa odsťahovať zo Slovenska - však keď sa ti nepáči a nedôveruješ polícii...
si prečítaj koľko perc. obyv. dôveruje polícii na SK.
@natalienka12 " Nebudem sa viac zapajat do diskusie, kedze sa tu zase zgrupuju zeny, co nicomu nerozumejú "...
hlavná vec že autorke navrhuješ sa odsťahovať zo Slovenska - však keď sa ti nepáči a nedôveruješ polícii...
@deti95060810 To preto, že ničomu nerozumejú. 🙏
@natalienka12 ďakujem pekne za radu
@deti95060810 Nuz, ked nedoveruju, tak nech nepodavaju trestne oznamenia. Mame statne organy take, ake mame, ine do volieb nebudu.
@deti95060810 Nuz, ked nedoveruju, tak nech nepodavaju trestne oznamenia. Mame statne organy take, ake mame, ine do volieb nebudu.
@natalienka12 Skvelý prístup, keď nedôverujú štátnym orgánom, nech si trhnú nohou, nesnažia sa o žiadnu zmenu a ideálne nech zmiznú, aby neotravovali pri žatve...
Odsťahovať sa z SR kvoli korupcii nič nepomôže, aj v iných krajinách je korupcia, každú chvíľu niektorá krajina má niečo, posledne Česko.
Veľmi neporadím, ale chápem Tvoje obavy. Skúsila by som anonymne do médií, ako tu radia ženy. Držím silno palce!