Potrebuje občiansky preukaz na svadbu v kostole?
🙂 Vie niekto poradit ci k svadbe v kostole potrebujem aj obciansky preukaz ? Zijem v zahranici a obciansky nemam. Dakujem.
@majusqa77 mno, od 1.1.2015 podla migracneho informacneho centra- IOM Na zastupiteľskom úrade SR v zahraničí v súčasnosti občan SR nemôže uzavrieť manželstvo s cudzincom, ale iba s iným občanom SR. http://www.mic.iom.sk/sk/rodina/manzelstvo-obca... Takze na ambasade to nebude mozne. Ale zavolat na svk ambasadu v krajine kde sa nachadza a overit si tuto onformaciu moze vzdy. 😉
@fadama Odporucam ti, aby ti to niekto obehal osobne (matrika, kostol) a priamo sa popytal. Takto som zistovala a riesila pre niekoho svadbu v BA. Pytala som sa v 2 kostoloch a nemali s tym absolutne ziadny problem. Pripravu si urobili v zahranici a na sk prisli uz len na svadbu, ktora uz bola dopredu dohodnuta. Jeden z fararov mi povedal, ze v dnesnej dobe bezna situacia. A dokonca poznamenal, ze na zaklade nejakeho cirkevneho prava nemusi byt zenich ani pritomny. 🙂 Stacilo by, aby niekto dosvedcil, ze sa chce ozenit s danou nevestou. To je este z cias vojny, ked muzi boli vo vojne a svadba bola aj tak. 🙂 Co sa tyka obcianskeho/pasu, tak to je zalezitost matriky.
@fadama na matrike vo vseobecnosti vyzaduju doklad, ktorým možno preukázať totožnosť- OP, pas. Nemali by ta odmietnut, ked ukazes pas.
Este taketo som ti nasla: https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi... no a co od teba bude chciet farar zjavne zalezi od jeho ochoty.
@fadama Štátny občan Slovenskej republiky s trvalým pobytom v cudzine predkladá:
potvrdenie o pobyte vydané príslušným úradom cudzieho štátu,
doklad o štátnom občianstve, ktorý môže nahradiť predložením platného cestovného pasu Slovenskej republiky. Ak ta aj niekto vyzve, ze ukazte nam dokaz o statnej prislusnosti/ obcianstve, vytiahni pas a ukaz ho. To je tvoj doklad.
@fadama tak to je pre mna prekvapenie 🙂 ale aspon viem ako to vo svete chodi..
Dnes som sa akurat rozpravala s nasou ambasadov aj ty my povedali ze nemusim mat OP staci my papier o trvalom pobyte tu v zahranici. Takze super. 😀

@fadama ak nemas OP tak si dostala iny doklad o TP - zahranicny, od ich cudzneckej policie, ten das miesto OP. U nas sa to vola doklad o trvalom pobyte cudzinca. Bezdomovec hadam nie si... ked tak sa inforuj priamo na urade ako postupovat (ci uz mestsko ked riesia TP alebo policii) telefonicky.