Potrebuje občiansky preukaz na svadbu v kostole?
🙂 Vie niekto poradit ci k svadbe v kostole potrebujem aj obciansky preukaz ? Zijem v zahranici a obciansky nemam. Dakujem.
@bykaterina snazila som sa snim skontaktovat ale nereaguje. ☹
@fadama tak tam posli mamu,babku kamosku ....
@fadama aj my sme tie nauky museli absolvovat, prisli sme len kvoli nim na vikend, nechceli nam ich odpustit. Ale su mesta/obce kde tie nauky vobec nevyzaduju.
@fadama vypadlo mi HO 🙂 ak ho dobre poznas, myslim toho farara.
@evickaaa22 no neviem kde neakceptuju lebo dost si na tom potrpia 😉 a to nehovorim ze u nas v ZA aj pol roka dopredu to musis mat urobene.. jedine ze by bol pan farar ,, velmi dobry kamos ,,
@evickaaa22 A z akeho si mesta ? A stacil vam na to jeden vikend ?????
@evickaaa22 Aha, nie vobec ho nepozname
@fadama no my sme z povazskej a tu si tiez na to potrpia, ved to je vlastne zilinska dieceza. Ale mam kamaratov v trnavy a ti to neabsolvovali.
@fadama a da sa to aj za jeden vikend (3dni vkuse)
@bykaterina no kamos vobec nie je , neviem aky je pan farar.
@evickaaa22 to by stacilo 3dni to by slo, ideme na tyzden domov
@fadama len pozor to sa musis dopredu registrovat vacsinou, nasa dieceza ma na to stranku, skus si aj ty kuknut, lebo tak narychlo ta asi nevezmu. Ale zase, najlepsie este pred tym dohodnut s fararom ci vam vobec sobas povoli.
@evickaaa22 Ale nerozumiem tomu ked sa chce niekto zobrat v kostole a farar nieco take nechce povolit, tak aky je to farar ? ze to zamietne pre daky papier? ! 😠
@fadama za tyzden to nestihnes, prezisti si ci vas vobec zosobasi ako sme ti pisali... zbytocne stale dokolecka sa to tu prebera , darmo si lames hlavu ked ti povie ze ta nebude sobasit a hlavne treba to vsetko dopredu vybavit, alebo potom si radsej zajdi do Las vegas 😀 a tam to mas raz dva
@fadama no ako ze nedovoli ? no lebo na to su zakony ! aj ten cirkevny vola sa kanon plus samozrejme zakony slovenska a on nie je hobstavfler musi dodrziavat tieto zakony
@fadama vies oni to mozno beru tak, ze nezijes tu, nepatris pod ich faru, neplatis dane cirkvi.. bohvie.. ako som pisala, aj nas mal zo zaciatku problem zosobasit ked zistil ze zijeme prec. Ze tym padom patrime pod nemecku cirkev a mame sa brat tam. Ale my obcianske mame, tak sme to zahovorili ze my tam chodime len obcas ale zijeme na SK
Ako baby píšu, keď tu nemáš TP - resp. nemáš kvôli tomu ani OP, tak to môže byť problém z právneho hľadiska zrejme, v prvom rade to treba asi poriešiť cez matriku a tam sa opýtať, aký je postup pri uzatváraní manželstva, ak ani jeden z Vás nemá TP a OP na Slovensku, ale ste slovenskí občania.
Aj keď je sobáš v kostole, tak fary (farári) sú povinní údaje o sobáši odovzdávať na matriku. Všetko prebehne v kostole, tam podpisuješ počas sobáša papiere, tie potom farár odovzdá na miestnu matriku, a manželia si potom sobášny list vyzdvihnú na matrike.
Čo sa týka sobáša v kostole, tak napr. ak je jeden snúbenec z inej diecézy, musí si ísť vyzdvihnúť krstný list na faru, kam patrí, a vari tam sa aj vypisovalo niečo, že sobáš bude v inej oblasti. Nás sa, napr. tiež pýtali, ako to máme s TP, pod akú faru spádame - ja som bola z našej, mm z inej, takže sa nemuselo nič riešiť. Ale ak by sme boli obaja z inej, niečo by sa muselo navyše vypisovať zrejme. To je kvôli štatistikám asi, a cirkevnému právu, tiež si nemôžu robiť tak, ako im vyhovuje, nejaká evidencia a poriadok musia byť. Navyše u Vás to zrejme vyzerá, že to ide nie cez rôzne fary, ale cez rôzne štáty dokonca, tak tam to môže byť zložitejšie. Treba sa na konkrétnej fare popýtať, čo všetko treba vybaviť.
Plus tie náuky. Ale tak v tom by Vám zase mohli vyjsť v ústrety, ak by ste vysvetlili, akú máte situáciu - odpustiť to asi neodpustia, ale mohli by Vám to umožniť urobiť si to v čase, keď tu budete. Alebo urobiť to v zahraničí a doniesť o tom potvrdenie....
@katrinka8 na upresnenie ak sa beru z inej farnosti v inej farnosti napr, ze obaja su v BB a chcu mat sobas v bojniciach tak musia obaja mat potvrdenie z farnosti Trv.bydliska ze suhlasi farar s tym aby mali inde sobas 🙂
robia to skor preto aby mozno aj odradili ludi kvoli prachom dotacie bud na sobas alebo kvoli prachom co ludia davaju pri svadbe do ,,zvonceka,,
@bykaterina nie my sa budeme brat v tom kostole kde sme boli krsteny.
@fadama to je jedno ze ste tam krstení ! , dolezite je kde mate trv.bydlisko pod tu farnost spadate
@bykaterina ved tam mame aj trv.bydlisko (zatial)
@fadama tak potom to je OK, ale neviem ako to bude brat ked ty nemas OP cize nemas tam trvale...
no jednoznacne mu napis zavolaj posli tam niekoho nech to to prezisti... a aj na matriku lebo bude to s vami zlozite
@bykaterina no budem to musiet zistit presne priamo u neho, ak sa snim bude dat skontaktovat, Aj tak vam dakujem vsetkym za rady.
@bykaterina v case svadby mala kamoska TP u rodicov, este mala OP. Ich "rodinny" farar NEpovolil, lebo zila v GB. Bola veeelmi sklamana, vytocena, lebo celu jej rodinu farar poznal, oni su velmi aktivni katolici. ale NIE je nie. Svadbu mala nakoniec v jednej dedine. Jej mama nasla farara kt. im povolil a nevadilo mu ze mali nauku v LO u polskeho farara.
Co sa tyka svadby v Las VEgas 😀 - uznava SVK vobec tieto sobase? Lebo vsetci, ktorych poznam a brali sa akoze tam, a este mali jednu "nudnu" svadbu. 😉
@ervenka no tak pan farar mozno cakal ,,všimne,, 😀 , mozno vtedy by to islo. Ja som mala tusim 7 nauk kokos a to sme sa brali o 2svedkoch
to mas presne ako s krstinami jeden farar nema problem okrstit aj dieta rodicom co nie su zosobasení a druhí ma problem aj zosobaseným v kostole lebo nechodia do kostola 😝 , no sme si skratka rovní a rovnejsi
no tie sobase v LV veru neviem ci uznavaju treba sa opytat B. Kolara 😀 ten tam mal svadbu
@bykaterina hehe, no ja som dieta "skandalu". Vraj to povedal farar mojmu otcovi, ked ma chceli dat pokrstit. Otec- vdovec, katolik. moja mama rozvedena evanjelicka. Mali uradny sobas. KEd som sa narodila, nikde ma nechceli, v ziadnom kostole. Obcas mi to aj prislo luto, lebo kamosky- kostol, birmovka, krasne saty, oslava a ja nic. Ale postupom casu som prisla na to,ze nezalezi ci cirkev pozna moje meno alebo nie. Pan Boh ho pozna isto.
@ervenka krásne si to napísala
@bykaterina dakujem. 😉

@evickaaa22 Co ak dobre poznam ?