icon

Potrebujem mať pas pre týždňového novorodenca?

domkan
31. okt 2019

Ahojte
Chcem sa opýtať, čakám bábo a s mamkou žijeme v Maďarsku, priateľ na Slovensku.
Po pôrode by som chcela ísť s malým rovno k mamke do Maďarska na týždeň, dva.
Ako mám postupovať? Ako môžem malého preniesť cez hranice? Aký doklad alebo PAS? K tomu potrebujem?
Ďakujem

Strana
z2
h2
31. okt 2019

@domkan Tak keď je to len 5 km, tak to môže mama za vami dochádzať hoci aj každý deň. Ja by som na Tvojom mieste určite prvé týždne zostala doma. A potom rýchlo vybavila pás. Keď to máte za hranice tak blízko a býva tam mama, určite budete často cestovať k nej.

prasiatko30
31. okt 2019

@h2 presne to iste ma napadlo ak chce stara matka vidiet vnuka/cku hned po porode tak nech ide ona za nimi pre babku - pokial je ok- tak je to omnoho jednoduchsie aby presla cez hranice a dosla na navstevu a este aj pomohla. Ten pas nie je problem
Vybavit ale treba si uvedomit ze nevies ako sa budete obidvaja po porode citit

ukulela
31. okt 2019

@domkan RL vybavis aj cestou z porodnice (my sme tak pri oboch detoch) - ja /na tvojom mieste - cestou z porodnice po RL, odtial na pasove (ak sa budete citit OK) - ale skus si dopredu ist vziat aspon ziadost a mozete ju v klude vypisat ak sa da (nepamatam, ci teta hadzala udaje rovno do PC, alebo ci som to nahodou nevypisovala a ona rpepisovala, myli sa mi to s inymi uradmi, zisti si to, minimalne tvoje udaje tam mozes rovno napisat a udaje babatka potom podla RL. niekde pisu, ze male deti beru prednostne.) potom za tie dva dni, co budes cakat pas si vybav pediatricku a ked pride pas, mozes ist za mamou, na poradne potom mozes chodit aj odtial.

ukulela
31. okt 2019

@prasiatko30 mne sa skor zda, ze mamicka ma u mamy najvacsi pocit domova. pise, ze "pojde ku priatelovi alebo otcovi " - akoby s priatelom nemali spolocne byvanie.

tinkatinus
31. okt 2019

@domkan Môj syn mal týždeň ked ho fotili na pas. Na fotke spal, mala som ho na rukách, len som ho natočila smerom na foťák, vyzeral na nej ako po litry vína 😂

babi81
31. okt 2019

@domkan pustia ta z nemocnice moze zbehnut hned na pasove a na druhy den mas pas.tiez sme to tak riesili

lula313
31. okt 2019

@domkan veľa žien chodi rodit do AT, či CR a normálne dieťa prepasuje na SK a aj my sme tak boli. Čiže ja by som išla kľudne aj bez pasu, aj sme tak dceru viezli z porodnice. Problem máš len v tom, že po porode máš nutne prehliadky u pediatra, čiže ti je lepsie zostať na sk ako viackrát absolvovať tuto cestu hore-dole.
Čo sa týka pasu, s dietatom do 3 rokov máš prednost, ale boli sme takto 3x a ani raz nás prednostne systém nezaradil, vraj to plati len rano(klientske centrum v Ba). Dieťa si opres o seba, daju na teba plachtu(takze tvoris vlastne biele pozadie), policajt zahrka hrkalkou, spravi fotku a je hotovo.

rybka16
1. nov 2019

@meluela Ale to je rozdiel, lebo oni sa vracajú do krajiny, ktorej občianstvo má matka a dieťa. Kamoška žije v Česku, rodila tam, ale občianstvo má slovenské. Čiže pri návrate do SR (pri prvej ceste dieťaťa do SR) potrebovali len rodný list. V SR si potom vybavili pas. Ale toto je len na túto jednu cestu zo zahraničia, kde sa dieťa narodilo, do krajiny, kde je občianstvo. Ona má opačnú situáciu, tam sa bez pasu nezaobíde.

lula313
1. nov 2019

@rybka16 nie je to rozdiel, hranicu by dieťa podľa zákonov bez pasu nemalo prekročiť(má možnosť si pas vybaviť cez ambasádu). Druha vec je, že s najväčšou pravdepodobnosťou dieťa nebudu riesit. Pri cestnej kontrole od nás s mužom chceli v AT doklady a keď som sa ich pýtala, či aj pas dcery(v tom čase sme ho už mali), tak povedal, že netreba, že predpokladá, že je to naše dieťa..

lilitela
1. nov 2019

Baby poucte ma, ja som uplne mimo, ved sme vramci EU. Aky pas na dieta? Vsak vramci EU mozem chodit ako chcem, aj s dietatom, nie? Preboha, to som uz x-krat porusila nejaky zakon, ked som s deckami sla na vylet do A, ci CZ, ci HU?

mogaa
1. nov 2019

@lilitela dospelý pas nepotrebuje v rámci EU, ale dieťa ano....ako by preverovali napr.únosy detí....

mogaa
1. nov 2019

@lilitela ty doklad máš aj keď len OP, ale dieťa nemá nič, ako by si dokázala že je to tvoje dieťa?

mogaa
1. nov 2019

@domkan nečítala som všetky príspevky ale urýchliť to nevieš, potrebuješ ísť s dieťaťom na pasové a dať mu urobiť pas do 48hodín(za čo samozrejme zaplatíš príplatok)a samozrejme k tomu potrebuješ rodný list....Jedine to poriešiť tak že si vybavíš europsku kartičku poistenca a porodíš na návšteve v Maďarsku.....v tom prípade ťa čakajú rovnaké vybavovačky len trošku zložitejšie, najskôr rodný list a pas a až potom ísť späť na Slovensko.....

mogaa
1. nov 2019

@domkan a ako tu už bolo písané, nakoľko kontroly sú ojedinelé, tak sa to dá aj risknúť a prejsť bez pasu či už do Maďarska alebo z Maďarska....ale ak by ťa zastavili a pýtali pas dieťaťa, tak si znášaš dôsledky, lebo zákon hovorí jasne - dieťa potrebuje vždy pas....dospelý má OP ale dieťa nemá žiadny doklad jeho totožnosti(rodný list nestačí lebo tam nie je fotka)

maciatkolulu
1. nov 2019

@lilitela porušila zákon a mala šťastie, čo by som,v dnešnej dobe určite neriskoval na hraniciach sk at Berg, sú skoro nonstop pohraniciari, policajti aj na prvom kruhovom, kedykoľvek ta môžu zastaviť... A tvrdiť, že sme v EÚ, to faaakt😂😂🥰, ty nemáš OP s foto? Co majú deti, ak nemajú pas? Ako dokážeš koho sú?
@lula313 to je zaujímavé, my sme boli a nás dokonca zobrali prednostne a to mal malý päť rokov. Boli sme vybavení hneď. A to cez obed. Žiadne obmedzenia ohľadom času tam nie sú.

alex49
1. nov 2019

@lilitela ty chodíš na občiansky, deti občiansky nemajú, tak musia mať pas, inak ti ich môžu pri kontrole zobrať, nedokážeš, že sú to tvoje deti a neuniesla si ich

mata1001
1. nov 2019

S RL pojdes na odd dokladov a tam do 48h za poplatok 24€ budes mat vystaveny pas.samozrejme ze donesies dieta a tvoj OP.
Bez pasu by si nemala s dietatom prekrocit hranice.
Pracujem na odd.dokladov takze nemusis sa uz nikde ist pytat, takto to funguje.

mogaa
1. nov 2019

@maciatkolulu ako kde, my sme boli naposledy v Galante - tam sú poradové lístky a ide sa podľa čísla, takže ak si bola s dieťaťom tak si čakala....

mata1001
1. nov 2019

@mogaa ano mas pravdu, nie vsade su prednostne listky...

evica01
1. nov 2019

@lilitela ano, porusila. Dieta musi mat platny pas. Potom v 15 OP.

lilitela
1. nov 2019

@evica01 No super 😂 🙏

@maciatkolulu A ty si co povysenecka? 🙂 Som nepochopila. Ci na Slovensku nemozem uniest dieta?
Zastavi ma slovensky policajt, a vzadu na sedacke 2 deti bez dokladov? podla mna ta ista situacia. Preco by som sa mala domnievat, ze v zahranici je iny stav?

ukulela
1. nov 2019

@lilitela lenze slovensky policajt si ta vie preverit v nasej databaze - komunikujes s nim po slovensky atd. ked nic ine, mas pre dieta rodny list v jazyku, ktoremu policajt rozumie .... ako chces madarskemu policajtovi dokazovat, ze je to tvoje dieta, ak je akurat nahodou vyhlasene patranie po nejakom rovnako starom dietati? to, ze sme v EU znamena, ze mozeme slobodne prechadzat hranice bez viza a kontroly, nie ze sa nevieme identifikovat ... mala si velke stastie, ze ta nikdy nikde nezastavili. ak by bolli dosledni, deti by vzali a musela by si dokazovat, ze su tvoje, trauma pre deti aj pre teba.

lilitela
1. nov 2019

@ukulela Mna si preveri ale deti nie. A ja viem aj po nemecky, cesky, anglicky, madarsky.
Ano, mala som stastie 🙂 teda hlavne moje deti. Ale stojim si za tym, ze nevidim rozdiel medzi Sk a A. Ani tu doma nemam ako preukazat ze deti su moje. Mam rodny list, overeny. Ale je bez fotky, povedzme si narovinu. Zoberem cudzie dieta vo veku mojho syna, a RL mojho skutocneho syna a zamavam policajtovi pred nosom a hotovo? Alebo budem viezt synovca, zastavia ma, a niekto na SK nebude riesit, ci to je moje dieta, alebo nie? Respektujem pravidla a nevedela som o tom, lebo ma to ani nenapadlo, lebo v tom nevidim rozdiel. Hlavne ked sa teda ozaj mozme pohybovat volne. Cize cudzinec v zahranici nie je hned automaticky "z niecoho" podozrivy.

vroni
1. nov 2019

@lilitela, preverí si aj tvoje deti. Ci vôbec nejaké máš, adresu, vek. Jasne, ze keď ukradne rovnako staré dojča ako tvoje vlastne dieťa, tak ta neodhalí. Ale v každom inom prípade áno. V zahraničí ma ten policajt smolu. Nepreveri, či vôbec nejaké dieťa máš, koľko má rokov a ci si si ten rodný list nevytlacila doma na tlačiarni (nepozná bezpečnostné prvky našich dokladov). Fajn, že rozumieš, ale z toho, čo mu povieš, on nemá nič. On potrebuje doklad. Jasne, s pasom dojčata tiež môžeš uniesť aj cudzie dieťa, bežný policajt to podľa fotky novorodenca nemá šancu rozoznať, ale to sa zase pohybujeme v extremoch. A rodný list nie je doklad, svedci len o tom, že sa nejaké dieťa narodilo.

maciatkolulu
1. nov 2019

@lilitela to vážne, alebo srandujes, myslím ta otázka? Minimálne zákon, keď už nič iné. Ale ved kľudne pokúšaj a skus toto vyblafnut na rakúskeho policajta😂😂😂😂 a nezabudni mu pritom spomenúť EÚ a nech nie je povysenecky a na zaver spomeň že no a čo ved aj na sk môžu deti uniesť. Vieš o tom, že keď sk policajt zadá tvoje meno do systému vyhodí mu všetko o tebe??? Kdezto rakúskemu, maďarskému atď nie🤔😉, čím to bude?

maj2011
2. nov 2019

@lilitela no tak to áno. Každé dieťa potrebuje pas. Mala si šťastie keď si takto riskovala

lenqua_12325
2. nov 2019

Pre dobro dieťatka, vykašli sa na celý pas a nech mama príde za tebou. 5 km môže chodiť aj ráno tam a večer naspäť.

Strana
z2