icon

Práca na dohodu a maródka

fluffynka_
18. jan 2017

Ahojte . Som zamestnaná len na dohodu mám minimálku.. odvody skoro žiadne zamestnávateľ neodvádzal ...išla som na pn ...mám narok na nejaké dávky alebo kde sa mám informovať?

janci05
18. jan 2017

Predpokladám, že ak si zamestnaná na dohodu, tak si na úrade práce. Ak ideš na PN, tak ju musíš čo najskôťr zaniesť na úrad práce. Ten to posiela do soc. poisťovne. A možno ti niečo málo pošlú, ale nebude to moc.
Ja som bola napríklad takto na OČR so synom.

fluffynka_
autor
18. jan 2017

Nie niesol na úrade práce to je ten problém .

evittam
18. jan 2017

@janci05 A čo má UPSVaR spoločné s PN?
@fluffynka_ Ak máš dohodu na pravidelný príjem a sú za teba odvádzané odvody na NP (nemocenské poistenie) tak nárok na PN máš - prvých 10 dní platí zamestnávateľ od 11.dňa SP. Ak máš dohodu na nepravidelný príjem tak nárok na platenú PN nemáš, nakoľko sa pri tejto dohode neodvádzajú odvody na NP.

janci05
18. jan 2017

@evittam
Uchádzač o zamestnanie je povinný do ôsmich kalendárnych dní písomne oznámiť úradu každú zmenu oproti predchádzajúcemu zápisu v evidencii uchádzačov o zamestnanie (napr. ak uchádzač o zamestnanie je chorý a nemôže sa dostaviť na úrad, je povinný túto skutočnosť oznámiť úradu - osobne, telefonicky, poštou ... a následne si dať vystaviť doklad o dočasnej pracovnej neschopnosti; začiatok dočasnej pracovnej neschopnosti preukazuje uchádzač do 3 pracovných dní odo dňa vystavenia; ukončenie preukazuje osobne pracovným dňom nasledujúcim po skončení dočasnej pracovnej neschopnosti; ak uchádzač o zamestnanie predloží potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti nie je povinný preukazovať hľadanie si zamestnania a dostaviť sa na stanovené kontakty úradu).

To je zo stránky ÚP, ja som tak musela minulý rok doniesť OČR, ale je pravda, že som vtedy vykonávala dobrovoľnícku činnosť, ale stále som bola evidovaná.

evittam
18. jan 2017

@janci05 No veď to áno - ale tam to končí. Je to len kvôli tomu aby si sa nemusela chodiť hlásiť. Ty musíš ak pracuješ napr. na dohodu doručiť tú PN aj zamestnávateľovi a ten ju potom doručí do SP, UPSVaR s tým nemá nič spoločné. Ak nepracuješ tak im ju akurát donesieš ukázať - nech si spravia kópiu.....Neviem prečo by mala pracovníčka UPSVaR ešte posielať tvoju PN na SP - s tým som sa fakt ešte nestretla.....teda s takou ochotou....😉

janci05
18. jan 2017

@evittam No ale, tak nech mi potom niekto vysveli, ako môže pracovať na dohodu a nie je evidovaná na úrade práce? To je ako možné?

evittam
18. jan 2017

@janci05 No, normálne. Prečo by si musela byť evidovaná na UPSVaR. Môžeš pracovať ako len chceš a nemusíš to oznamovať na UPSVaR....Jedine, že by si bola evidovaná - to áno - dáš zmluvu a vyradia ťa - ak by to bol TPP.... To nemusíš ani keď nepracuješ. Čo je na tom nepochopiteľné.....😉

janci05
18. jan 2017

@evittam Tak potom prečo napríklad ja som bola evidovaná na ÚP a pracovala som na dohodu a stále som bola evidovaná a musela som nosiť každý mesiac potvrdenie o príjme. Prečo ma potom nevyradili z evidencie, keď sa to berie ako normálne zamestnanie.

evittam
18. jan 2017

@janci05 Poriadne si prečítaj čo som ti napísala. Ak si už raz evidovaná tak ak sa zamestnáš na dohodu tak musíš nosiť potvrdenie či nepresiahneš zákonom stanovenú výšku zárobku aby ťa nevyradili, ak sa zamestnáš na TPP tak ťa samozrejme vyradia....Ale ty sa nemusíš evidovať na UPSVaR keď nechceš - už rozumieš? Ja nikde nepíšem, že dohoda sa berie ako TPP.

janci05
18. jan 2017

@evittam Hej, už mi to potom došlo, že na úrade sa evidovať nie je povinnosť. Len stále sa spomína dohoda v súvislosti s úradom práce, preto ma to zmiatlo. Tak si potom pred uzavretím tej dohody asi platila sama odvody a teraz nejaké terajší zamestnávateľ. Ale aj tak toho asi veľa nedostane.

ikonica
18. jan 2017

@janci05 existuje aj status dobrovolne nezamestnany... nie si evidovana na urade, nemas riadne zamestnanie a ano mozes pracovat na dohodu.. nevyhoda je v tom, ze si musis sama platit odvody na zdravotne...

evittam
18. jan 2017

@janci05 No tak zalezi od toho aku mala dohodu a aky plat-ako som uz napisala.

kachnulla
13. nov 2019

Bude mi vyplatená pnka ak som zamestnaná na dohodu aj keď nie som evidovaná na úrade práce?

evittam
13. nov 2019

@kachnulla A co ma PN spoločné s evidenciou na UPSVaR? Aka dohoda-pravidelny ci nepravidelny príjem?

kachnulla
13. nov 2019

@evittam pravidelný

evittam
14. nov 2019

@kachnulla Tak mas nárok na PN.