Právna opatera pre dospelé dieťa s postihnutím
Dobrý večer .mam otázku ktorá ma trápi už dlhšie .S manželom máme jedine dieťa a to je postihnuté .po našej smrti sa nebude môcť samo o seba postarať .Co sa deje v takom prípade?je to síce veľmi ďaleko budúcnosť ale raz to príde a ja stále rozmýšľam čo bude s mojim dieťaťom .Dajme tomu bude mať cca 30-35 rokov my sa pominieme a čo s ním ? Keďže súrodencov nemá .Ako je to právne ?Ked nebude môcť za seba rozhodovať ?Bude zverené do opatery dane súdom niektorému zo súrodencov ?dakujem za odpovede
to by museli o to požiadať, inak asi jediné riešenie je zariadenie
Veď píšete, ze súrodencov nemá. A ak myslite vašich súrodencov, myslím, ze súd to nariadiť nemôže. Je to ťažké, ale mali by ste myslieť uz skôr na DSS a dať žiadosť.
@anonym_7ec58d asi mysli ich surodencov, jej a manzela
Tak ideálne je toto rieist už vopred, keď budete starší tak budete hľadať miesto v dss
Ak by toto dieťa aj malo súrodencov, tak ti nemusia mat záujem sa starať sa o postihnutého súrodenca
@anonym_7ec58d asi mysli ich surodencov, jej a manzela
@andrea2323 áno našich súrodencov .mojich a mužovho
Tak ideálne je toto rieist už vopred, keď budete starší tak budete hľadať miesto v dss
Ak by toto dieťa aj malo súrodencov, tak ti nemusia mat záujem sa starať sa o postihnutého súrodenca
@pribinak no ale niekto aj tak bude musieť za dieťa -potom už dospelého človeka riešiť veci typu -inv.dochodoch ,papierovacky .kto bude mať podpisové právo ?atd .alebo z čoho sa to bude platiť ?a keď nebude z čoho platiť ako to bude ?ja nemám ani sajn o takých veciach
@pribinak no ale niekto aj tak bude musieť za dieťa -potom už dospelého človeka riešiť veci typu -inv.dochodoch ,papierovacky .kto bude mať podpisové právo ?atd .alebo z čoho sa to bude platiť ?a keď nebude z čoho platiť ako to bude ?ja nemám ani sajn o takých veciach
@anonym_autor priradena socialna pracovnicka
@andrea2323 áno našich súrodencov .mojich a mužovho
@anonym_autor vas postihnuty syn by mal narok na invalidny dochodok z mladosti, z toho a z dedicstva po vas by sa hradili naklady na jeho opateru
@anonym_autor vas postihnuty syn by mal narok na invalidny dochodok z mladosti, z toho a z dedicstva po vas by sa hradili naklady na jeho opateru
@viestta a keby nebolo dedičstvo?takze bude nejakej osobe pridelený ?ktory bude ďalej za neho zodpovedať ?nestane sa taká vec že skončí na ulici?
@anonym_autor bude umiestneny do DSS tam bude urceny opatrovnik
@viestta opatrovník to bude vlastne jeho náhradný rodič ?
dss - začni vybavovať už teraz, čakačky sú aj niekoľko rokov.
@anonym_autor to uz od mna chces privela. Viem, ze jedna vzdialena pribuzna bola v DSS a vsetky pravne ukony za nu vykonaval niekto z DSS. Pobyt bol plateny z ID z mladosti. Ci to stacilo alebo este niekto doplacal, to netusim, ale skor nikto, lebo priamu rodinu nemala ziadnu
Tvoje dieťa bude mat dôchodok a zrejme aj nejaké dedičstvo po vás, možno aj nejaké úspory
Ak nie, tak asi by šlo na ťarchu štátu a bude mat prideleného sociálneho pracovníka, niekedy je to aj niekto z obecného zradu v obci kde dotyčná osoba žije, ale môže to byt aj nejaký príbuzný
@anonym_autor to uz od mna chces privela. Viem, ze jedna vzdialena pribuzna bola v DSS a vsetky pravne ukony za nu vykonaval niekto z DSS. Pobyt bol plateny z ID z mladosti. Ci to stacilo alebo este niekto doplacal, to netusim, ale skor nikto, lebo priamu rodinu nemala ziadnu
@viestta neviem si vôbec predstaviť ako dokáže stráviť ďalšiu polovicu svojho života niekde v ústave .bez kontaktu so svetom 😳teraz ma síce len 6 a ja pomaly 40 .Lahku Dmo takže chodí behá skáče len nerozprava .kto vie ako to dovtedy bude -čo život prinesie ale neviem si to predstaviť
@viestta neviem si vôbec predstaviť ako dokáže stráviť ďalšiu polovicu svojho života niekde v ústave .bez kontaktu so svetom 😳teraz ma síce len 6 a ja pomaly 40 .Lahku Dmo takže chodí behá skáče len nerozprava .kto vie ako to dovtedy bude -čo život prinesie ale neviem si to predstaviť
@anonym_autor ale nemysli si, ze tie ustavy su take ako boli pred 50 rokmi. Teraz su uplne inde ako vtedy a verim, ze sa to bude len zlepsovat. Ta pribuzna chodila dokonca na dovolenky k moru. Verim, ze aj tvojmu drobcovi sa polepsi a bude casom aj samostatnejsi. Mozno mu bude stacit chranene byvanie a bude pracovat aby si zarobil.
@anonym_autor ale nemysli si, ze tie ustavy su take ako boli pred 50 rokmi. Teraz su uplne inde ako vtedy a verim, ze sa to bude len zlepsovat. Ta pribuzna chodila dokonca na dovolenky k moru. Verim, ze aj tvojmu drobcovi sa polepsi a bude casom aj samostatnejsi. Mozno mu bude stacit chranene byvanie a bude pracovat aby si zarobil.
@viestta čo je chránené bývanie ?dakujem -aspoň som o niečo múdrejšia
@anonym_autor ..na také úvahy máte ešte kopec času, niektoré veci sa nedajú naplánovať s takýmto veľkým časovým predstihom...aktuálne sa stanovuje v takomto prípade kolízny opatrovník, ktorý zastupuje jeho záujmy pred súdom... financie riešia DSS..
@anonym_autor on má aj inú diagnózu ako ľahké dmo? Mentálne postihnutie alebo niečo také?
@anonym_autor opatrovník nie je náhradný rodič. O opatrovníctve rozhoduje súd a môže určiť príbuzného, inú osobu, alebo vo výnimočných prípadoch orgán miestnej správy napr. UPSVaR oddelenie SPODaSK pre dospelých, na úkony, kedy klient (ŤZP potomok) nie je spôsobilý.
Poznala som pani ktorá má syna 38.r. nepočujúci+ Down syndróm. Ona agresívne onkologické ochorenie. Konala v zrýchlenom konaní, podala žiadosť na súd, navrhla opatrovníka- láskavých rodinných známych (roky ich poznala od mala) Stihla to. Starajú sa o neho+ ich 2 malé deti. Pani už skonala. Mladej rodine prepísala dom, s právom dožitia jej ŤZP syna.
@anonym_autor on má aj inú diagnózu ako ľahké dmo? Mentálne postihnutie alebo niečo také?
@anonym_bf46d4 zatiaľ nie ale vidím že to nejako nejde dopredu poslednú dobu .pred rokom bol u psychologicky vyvojovo o Rók pozadu .pojdeme niekedy začiatkom roka zase -zaujíma ma to ako sme natom .nerozprava to je veľký problém .keby kecal aspoň by som videla viac
@anonym_autor opatrovník nie je náhradný rodič. O opatrovníctve rozhoduje súd a môže určiť príbuzného, inú osobu, alebo vo výnimočných prípadoch orgán miestnej správy napr. UPSVaR oddelenie SPODaSK pre dospelých, na úkony, kedy klient (ŤZP potomok) nie je spôsobilý.
Poznala som pani ktorá má syna 38.r. nepočujúci+ Down syndróm. Ona agresívne onkologické ochorenie. Konala v zrýchlenom konaní, podala žiadosť na súd, navrhla opatrovníka- láskavých rodinných známych (roky ich poznala od mala) Stihla to. Starajú sa o neho+ ich 2 malé deti. Pani už skonala. Mladej rodine prepísala dom, s právom dožitia jej ŤZP syna.
@jamimo ja som tiež bola na tom že dá sa určiť do závetu koho chcem aby sa staral o syna keď tu nebudem ale vraj to tak nefunguje
@anonym_bf46d4 zatiaľ nie ale vidím že to nejako nejde dopredu poslednú dobu .pred rokom bol u psychologicky vyvojovo o Rók pozadu .pojdeme niekedy začiatkom roka zase -zaujíma ma to ako sme natom .nerozprava to je veľký problém .keby kecal aspoň by som videla viac
@anonym_autor môžem sa opýtať, kto vám povedal, že sa o seba nebude vedieť postarať? Ma nejaké iné obmedzenie okrem dmo?
@anonym_autor môžem sa opýtať, kto vám povedal, že sa o seba nebude vedieť postarať? Ma nejaké iné obmedzenie okrem dmo?
@anonym_bf46d4 nikto mi to zatiaľ priamo nepovedal-lekárov Ale napríklad sestra to na mňa vybafla pri náhodnej téme a ostalo mi to v hlave
dss - začni vybavovať už teraz, čakačky sú aj niekoľko rokov.
@deti95060810 v takýchto prípadoch, ak by dospelé ŤZP dieťa ostalo úplne samo, alebo aj senior, umiestňuje sa urýchlene v zariadení DSS, na základe zdravotného posudku- vysoký stupeň odkázanosti, a sociálneho posudku- kazuistika nevyhovujúceho záujmu iných rodinných príslušníkov. Nemusí to byť v mieste bydliska, ale v rámci kraja, alebo ak treba špecializovanú zdr. starostlivosť, tak aj iný kraj. Ak by bol klient nemajetný, VÚC, obec, mesto si uplatňuje pohľadávku voči štátu. Vždy sa umiestnenie posudzuje komplexne. Osobne si myslím, že tieto témy by mali ľuďom "oplieskavať" o hlavu každý deň, nie 2 pohlavia v ústave a vlaky zadarmo. Už dnes má Slovensko napr. 20- 30- 40 ročných (len) autistov, iné diagnózy ani nejdem rozpisovať... Toto je nočná mora každého jedného rodiča ŤZP potomka. A mňa to veľmi mrzí.
@anonym_bf46d4 nikto mi to zatiaľ priamo nepovedal-lekárov Ale napríklad sestra to na mňa vybafla pri náhodnej téme a ostalo mi to v hlave
@anonym_autor Možno ťa prekvapí. Rozkecá sa, vyštuduje školu a založí si rodinu.
@jamimo ja som tiež bola na tom že dá sa určiť do závetu koho chcem aby sa staral o syna keď tu nebudem ale vraj to tak nefunguje
@anonym_autor to tak vyzerá v amerických filmoch. Ak by si to raz mala vybavovať za tvojho života, tak žiadosťou na súde. Ak sa dovtedy neznemí legislatíva,Ak nemáš ani šajnu ako píšeš, navštív najlepšie najbližší UPSVa R oddelenie SPODaSK - poradenstvo, tam sa dozvieš. Alebo navštív, kontaktuj pacientsku organizáciiu, OZ, skupiny rodičov detí s danou diagnózou. Koľko má potomok rokov?
@anonym_autor Možno ťa prekvapí. Rozkecá sa, vyštuduje školu a založí si rodinu.
@anonym_bf46d4 bodaj by níc iné si ani neprajem

Veď píšete, ze súrodencov nemá. A ak myslite vašich súrodencov, myslím, ze súd to nariadiť nemôže. Je to ťažké, ale mali by ste myslieť uz skôr na DSS a dať žiadosť.