Ahojte maminky. S mojím partnerom žijeme v spoločnej domácnosti a vychovávame naše spoločné dieťa, ale nie sme manželia. Zaujímalo by ma preto, aký je po právnej stránke rozdiel- ak nejaký je- v porovnaní s manželstvom v nasledovnom:
Kto je právnym zástupcom dieťaťa? Iba ja, alebo aj partner (figuruje v rodnom liste dieťaťa). Kto teda môže za neho robiť rozhodnutia do dosiahnutia plnoletosti a kto za neho nesie právnu zodpovednosť? Koho by úrady informovali v prípade potreby (polícia, lekári a pod)?
V prípade môjho úmrtia má partner automaticky nárok na výchovu dieťaťa, alebo by sa o to musel súdiť, povedzme s mojimi rodičmi?
Kto je oprávnenou osobou na dedenie v prípade mojej smrti? Iba dieťa? Kto by spravoval zdedený majetok do dosiahnutia plnoletosti dieťaťa?
Ak by sme nežili v jednej domácnosti, ako si vie otec dieťaťa uplatniť nárok na kontakt s dieťaťom?
Ďakujem vám za rady.
je zapisany v RL, takze je otec, a ma rovnake prava ako ty, to ze nie ste manzelia, nema na rodicovske prava nijaky vplyv
takze je tiez zakonnym zastupcom dietata
po tvojej smrti, po tebe dedi dieta, a jeho majetok spravuje jeho zakonny zastupca, ale vsetko musi schvalit sud
a samozrejme by sa s nikym sudit o vychovu nemusel, ale stat sa to moze, ak by o to poziadali stari rodicia
ak by ste spolu nezili, tak moze poziadat o styk s maloletym prostrednictvom sudu
@susi123 To či ste alebo nie ste manželia nehrá žiadnu rolu voči spoločnému dieťaťu.
@sissy27
@liz_lemon
@havana_frost
Ďakujem za odpovede!
A ako sa dá právne ošetriť táto situácia (dá sa vôbec?), ak si želám, aby v prípade môjho úmrtia dieťa vychovávali moji rodičia, nie jeho otec? Niežeby som sa chystala zomrieť, ale jeden nikdy nevie a v tomto chcem mať z určitých dôvodov jasno.
@liz_lemon Hm, tak to sa mi vôbec nepáči, že to neviem ovplyvniť. Ja predsa poznám rodinnú situáciu lepšie ako súd a viem, kde by dieťaťu bolo najlepšie... Nedá sa zanechať niečo ako "posledná vôľa"...viem, viem, dieťa nie je majetok, ale na prianie matky sa neprihliada? Súd je viac ako matka? ☹
@susi123 Ako píše aj li_lemon, toto sa nedá vylúčiť. Dieťa nie je predmetom dedičstva, aby si určovala v závete, ako s ním naložiť. V prvom rade ho vychovávajú rodičia.
@havana_frost
@mirica
Samozrejme, je mi jasné, že s dieťatkom sa nenakladá ako s majetkom a nezanecháva sa príbuzným ako komoda po starej mame... Len som chcela vedieť, ako sa na podobné situácie prihliada okom zákona a čo viem/ neviem ovplyvniť. A to, že by som si priala, aby moje dieťa vychovávali moji rodičia a nie jeho otec, vychádza len a len z toho, akú máme rodinnú situáciu. Partner má časovo veľmi náročnú prácu, s malým trávi minimum času, žiaľ, nepozná jeho návyky, jeho režim.. Ak by to bolo naopak, ako píše mirica, bolo by to prinajmenšom čudné, pretože s malým som od narodenia nonstop, je na mňa veľmi viazaný a, napríklad, so svojím tatinom strávil bezo mňa doteraz iba jeden jediný deň. To pre vysvetlenie. Principiálne ale chápem, čo chcela mirica povedať.
Pekný deň prajem všetkým.
Ahoj ,prosim vedel by mi niekto poradit? po rozvode sa manzelia dohodli ze ich spolocne deti si " podelia" nebolo to nariadene sudom , ale po vzajomnej dohode samozrejme spisane , potvrdene ,,, po umrti otca dieta ktore s nim zilo automaticky " pripada" do starostlivosti matke ? ci jo to treba aj papierovo doriesit? ci pockat na sud ako rozhodne , ci ako? dakujem vopred
takze treba ist na upsvar a oznamit situaciu , a pockat na sud? kolko to asi moze trvat ? hra tam nejaku rolu vek dietata? teda ak tento rok o par mesiacou bude plnolete? dakujem za radu
@susi123
pokiaľ nebolo dieťa súdom zverené do opatery jedného z rodičov, tak máte rovnaké práva obaja a obaja ste rovnocennými zákonnými zástupcami, v prípade potreby budú úrady informovať oboch...
v prípade úmrtia jedného z rodičov ostáva dieťa vo výchove druhého, starí rodičia by si museli požiadať opäť súdnou cestou, oni nemajú v podstate nárok na nič vo vzťahu k dieťaťu...
ak jeden z vás dvoch umrie, ten druhý nemá nárok na dedičstvo, nie ste manželia, takže dediť sa bude podľa zákona - deti, rodičia... zdedený majetok bude spravovať zákonný zástupca alebo poručník určený súdom...
ak nežijte v spoločnej domácnosti a dieťa nie je zverené do opatery ani jednému, tak si ho ten druhý rodič môže napr. vyzdvihnúť zo škôlky bez vedomia druhého... v prípade, že bude dieťa zverené do starostlivosti, tak treba poriešiť aj styk s druhým rodičom a to buď presne vymedzenými dňami / časom, alebo sa to necháva na dohode, ale to nie je úplne vhodné, je tam príliš veľký priestor na ťahanice z oboch strán...