Prechodný pobyt cudzinca

9. feb 2023

Aká povinnosti a riziká mi vzniknú ak budem súhlasiť s prechodným pobytom cudzinca v nehnuteľnosti, ktorú mu prenajímam. Nejedná sa o utečenca, ale o pracujúceho človeka, ktorý je na Slovensku už 5 rokov s rodinou, kde je aj maloleté dieťa. Predchádzajúci prechodný pobyt mal viazaný na bývalé pracovné miesto.

Dovolila som si Vás označiť vďaka Vašej profesii a užitočným radám, ktoré poskytujete. Ak si nájdete čas budem veľmi vďačná. @renatik91 @draik @mirkita @natalienka12 @zuzu003

Vopred ďakujem všetkým za informácie.

zuzu003
9. feb 2023

Uz som s tym dlhsie nerobila, takze ma kludne moze niekto opravit, ale pokial prenajimate ako FO nepodnikatel, tak by ste nemali mat ine povinnosti ako pri prenajme Slovakom. Akurat bude potrebovat osvedceny podpis na najomnej zmluve alebo inom dokumente pre cudzinecku policiu. Policia ich kedysi zvykla chodit kontrolovat, ci skutocne byvaju, kde uviedli. Problem moze nastat pri vymahani nedoplatkov. Ak by ste boli FO podnikatel/pravnicka osoba, tak mate aj ine povinnosti, ktore tu nejdem rozpisovat.

zuzu003
9. feb 2023

A teda zabudla som dopisat (pravnik).

autor
9. feb 2023

@zuzu003 Ďakujem za odpoveď. Ak si nájdete ešte trochu času môžem Vás poprosiť rozpísať povinnosti pri právnickej osobe - s.r.o.?

sirka9
9. feb 2023

Nevznikajú vám žiadne povinnosti a ani rizika. Teda, nie ine ako prenajimanie slovakom. Keby bolo treba, môžete to kedykoľvek zrušiť.

zuzu003
9. feb 2023

V pripade s.r.o. by sa na Vas vztahovali povinnosti ubytovatela v zmysle zakona 404/2011 Z.z. o pobyte cudzincov.

autor
9. feb 2023

@zuzu003 Ďakujem.

zuzu003
9. feb 2023

Je tam vela premennych a bez poznania detailov sa v pripade s.r.o. k tomu neviem blizsie vyjadrit.

autor
14. feb 2023

@zuzu003 Čítala som zákon, ale bez právnického vzdelania, no čo vám budem hovoriť/písať.... Bola som po info aj na cudzineckej polícií a dostala som odpoveď. "Je to len hypotetická otázka, na ktorú vám dám odpoveď až daná situácia nastane." A to si pani za okienkom bola pýtať aj kolegov.

Bola by ste ochotná poradiť v IP? Alebo aké detaily potrebujete poznať?
Vďaka.