Prečo mám nedoplatok na verejnom poistení?
Ahojte, som na RD s aktívnou živnosťou, ktorá však nezarába ani cent, čiže mám nulový príjem.
Dnes som zistila, že už nie som verejne poistená, od včera. Dôvodom je vraj nedoplatok.
Živnosť mám otvorenú od mája 2025. Nedoplatok mám evidovaný od januára 2026 do dnešného dňa, približne 360 €.
Teraz k veci, nie je problém, samozrejme to uhradím.
Vedel by mi niekto vysvetliť, prečo ten nedoplatok vznikol? Bola som v tom, že počas RD a s nulovým príjmom nemám čo uhrádzať, tak ma prosím vyveďte z omylu.
Ďakujem.
vychadza to na povinne preddavky na zdravotne poistenie od 01/2026 v sume 121 za mesiac, pravdepodobne si neni poistenec statu
@anonym_autor ak máš aktívnu živnosť, tak odvody platiť musíš, ak nemáš príjem, tak minimálnu sadzbu poistného pre zdravotné poistenie (každý rok sa mení). Ak si na RD, živnosť si pozastav a nebudeš to platiť.
vychadza to na povinne preddavky na zdravotne poistenie od 01/2026 v sume 121 za mesiac, pravdepodobne si neni poistenec statu
@anonym_51838e ano ano, toto to asi bude ale nebol ten zákon daný tak že to začína platiť až od 06/2026? 🤔
Či sa mýlim? 🙂
Jasné baby zajtra tam idem ale mi to vrta v hlave, že aký je to nedoplatok 🙂
@anonym_autor pokial je to zdravotná, tak tu platit musíš. Neplati sa sociálna.
@anonym_51838e ano ano, toto to asi bude ale nebol ten zákon daný tak že to začína platiť až od 06/2026? 🤔
Či sa mýlim? 🙂
Jasné baby zajtra tam idem ale mi to vrta v hlave, že aký je to nedoplatok 🙂
@anonym_autor zdravotne od 01/2026

@anonym_autor čo myslíš pod verejným poistením? ak zdravotné poistenie, treba sa informovať na zdravotnej poisťovni, ale myslím že ak je aktívna živnosť aj počas RD tak treba platiť, ale to nie som si istá....ak nie, bolo treba nahlásiť že si na RD....ak nemocenské poistenie, tak sa treba informovať na SP, tam ti presne povedia z čoho daný nedoplatok vznikol......tu na MK ti nikto nepovie prečo nedoplatok vznikol, hlavne ak nemá všetky informácie....