Predčasný dôchodok a práca na dohodu
Ahojte prosím vás pekne mamka je už dva roky nezamestnaná a až teraz jej vznikol nárok na podanie žiadosti o predčasný starobný dôchodok. 61 rokov. Ale ako naschvál si teraz našla prácu na dohodu , robí pár dní za cca 200 eur v hrubom. No ale práve som zistila že nemôže tým pádom podať žiadosť? To je celé zle toto 🤦 ak da výpoveď a dôchodok nevyjde ? Ani tak ani tak
@anonym_autor nech ide do socpoist. Požiada o prepočet predčasného dôchodku. Roky môže mať,ale nemusí jej vyjsť ekon.podmienka. A potom nech rieši dohodu.
Môže oficialne požiadať o dôchodok,je jedno aký a móže, alebo nemusí ho zobrať. Taký je predpis.
Žiadosť o,predcasny nemôze podať ked pracuje,ale môze poziadať o info,ci jej predcasný dochodok patri a aj jej vypocitaju jeho pribliznu sumu.
@anonym_autor Nech ide na sociálnu poisťovňu a nech sa spýta, že či by jej vyšiel dôchodok a v akej výške. Mojej mama mohla ísť do predčasného, lenže málo zarábala tak nemala ani minimalku. Tak potom šla až do normálneho.
Žiadosť o,predcasny nemôze podať ked pracuje,ale môze poziadať o info,ci jej predcasný dochodok patri a aj jej vypocitaju jeho pribliznu sumu.
@janinah naozaj to budú vedieť takto povedať ? Keď sme sa skôr boli pýtať tak pan vravel že podajte a uvidíte, že on to nevie povedať či vyjde a aký preto sa pýtam . Alebo iba u nás to nevedel alebo nechcel ? 😔
Mne to takto povedali,ze mi to vychadza a mam narok na predcasny dochodok aj vypocitali mi sumu,ale nakoniec som to nevyuzila.
@janinah naozaj to budú vedieť takto povedať ? Keď sme sa skôr boli pýtať tak pan vravel že podajte a uvidíte, že on to nevie povedať či vyjde a aký preto sa pýtam . Alebo iba u nás to nevedel alebo nechcel ? 😔
@anonym_autor dá sa urobiť prepočet. Na niektorých pobočkách to nechcú robiť.....ale určite treba ísť a poprosiť referentku o prepočet PSD.
Doplním dôležitú vec - ak už mamka bude poberať predčasný dôchodok a chce si privyrobiť na dohodu, tak pozor na ročný limit.
Nie je to len tých 200€ mesačne (to je len odvodová úľava). Hlavný limit je **2400€ za rok** - ak ho prekročí, výplata dôchodku sa pozastaví až do januára ďalšieho roka.
Takže ak by zarábala 200€ mesačne celý rok = 2400€, je to akurát na hrane.
Aj s paragrafmi: https://www.esudca.sk/share/dochod01

Najprv nech si v sociálnej poisťovni zistí, či jej vôbec nejaký dôchodok schvália a v akej výške vlastne. A potom uvidi