Predčasný dôchodok a práca na dohodu
Ahojte prosím vás pekne mamka je už dva roky nezamestnaná a až teraz jej vznikol nárok na podanie žiadosti o predčasný starobný dôchodok. 61 rokov. Ale ako naschvál si teraz našla prácu na dohodu , robí pár dní za cca 200 eur v hrubom. No ale práve som zistila že nemôže tým pádom podať žiadosť? To je celé zle toto 🤦 ak da výpoveď a dôchodok nevyjde ? Ani tak ani tak
@anonym_autor nech ide do socpoist. Požiada o prepočet predčasného dôchodku. Roky môže mať,ale nemusí jej vyjsť ekon.podmienka. A potom nech rieši dohodu.
Môže oficialne požiadať o dôchodok,je jedno aký a móže, alebo nemusí ho zobrať. Taký je predpis.
Žiadosť o,predcasny nemôze podať ked pracuje,ale môze poziadať o info,ci jej predcasný dochodok patri a aj jej vypocitaju jeho pribliznu sumu.
@anonym_autor Nech ide na sociálnu poisťovňu a nech sa spýta, že či by jej vyšiel dôchodok a v akej výške. Mojej mama mohla ísť do predčasného, lenže málo zarábala tak nemala ani minimalku. Tak potom šla až do normálneho.
Osobne nemusi ist nikde,stači mail,ale odpovedia tak do mesiaca.
Žiadosť o,predcasny nemôze podať ked pracuje,ale môze poziadať o info,ci jej predcasný dochodok patri a aj jej vypocitaju jeho pribliznu sumu.
@janinah naozaj to budú vedieť takto povedať ? Keď sme sa skôr boli pýtať tak pan vravel že podajte a uvidíte, že on to nevie povedať či vyjde a aký preto sa pýtam . Alebo iba u nás to nevedel alebo nechcel ? 😔
Mne to takto povedali,ze mi to vychadza a mam narok na predcasny dochodok aj vypocitali mi sumu,ale nakoniec som to nevyuzila.
@janinah naozaj to budú vedieť takto povedať ? Keď sme sa skôr boli pýtať tak pan vravel že podajte a uvidíte, že on to nevie povedať či vyjde a aký preto sa pýtam . Alebo iba u nás to nevedel alebo nechcel ? 😔
@anonym_autor dá sa urobiť prepočet. Na niektorých pobočkách to nechcú robiť.....ale určite treba ísť a poprosiť referentku o prepočet PSD.

Najprv nech si v sociálnej poisťovni zistí, či jej vôbec nejaký dôchodok schvália a v akej výške vlastne. A potom uvidi