Predvolanie na aktivačné práce počas noci pre slobodnú matku - študentku, je to zákonné?

folklorna
10. sep 2019

Zdravím. Chcem sa opýtať, ako by ste riešili podobný problém. Moja sestra dostala písomné predvolanie na aktivačné práce od októbra do marca ďalšieho roka. Je študentkou denného štúdia na VŠ (Bc, nepredlžuje). Zároveň je osamelou matkou 4r dieťaťa, kt.navštevuje škôlku. Poberá príspevok na bývanie cca 30eur mesačne ( po tom, čo prebehlo súdne pojednávanie vo veci výživného s otcom dieťaťa jej ho znížili na na danú sumu). Je podľa vás zákonné, keď ju predvolali na aktivačné práce a to ešte v nočných hodinách medzi 12-3 ráno. Na koho sa obrátiť a ako si obhájit svoje práva? Pani zo sociálnej jej len navrhla, nech donesie papier od Dr.že je práceneschopná. Ďakujem za rady
Ďakujem hodinách medzi 12-3 ráno? V zákone sme žiadne špecifu.

janickadr
10. sep 2019

Spytaj sa v skupine Pravne poradenstvo.

kuravesele
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lula313
10. sep 2019

Pokial je študentka denného studia, určite nemusi nastúpiť na aktivačné prace.

dajana555
10. sep 2019

aktivačné práce alebo si ma odpracovať dávky v hmotnej núdzi je rozdiel

dajana555
10. sep 2019

Keď ma malé dieťa určite v noci robiť nemôže

ejanjelik
10. sep 2019

Ja sombstudovala externe a nechodila som, vedia,ze chodi do skoly?

zuzanka.zuzu
11. sep 2019

@folklorna ako denný študent na UP byť nesmie

janinah
11. sep 2019

šla by som tam osobne a narobila patričný vietor..ciganicam nepošlu,ale matke malého dieťaťa čo sa isto aj po nociach učí,tej poslať vedia...

xxxkatka
11. sep 2019

@folklorna student denneho studia nemoze byt evidovany u UP, cize predpokladam pobera davky v hmotnej nuzi. Tu najde viac: https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina...

silvi70
11. sep 2019

@folklorna - aktivačné práce medzi 12-3 hod. ráno? To som ani nepočula, že v takej dobe môžu tieto práce nariadiť. U nás v meste "aktivační" väčšinou upratujú budovy patriace mestu (kultúrny dom a pod.) a verejné priestory - vždy však predpoludním od cca 7-8.

folklorna
autor
11. sep 2019

Ahojte. Poberá len príspevok na bývanie v sume 30eur (z plnej výšky 120). príspevok hmotnej núdze jej už neplatia, lebo súdom bolo výživné stanovené od apríla tohto roka na 200eur pre malú a ešte dostáva od svojho otca výživné 100eur. Teda spolu 300e. Na úrade práce nie je registrovaná. Jedná sa o aktivačné práce - malé obecné služby MOS. Je to celé choré tento systém. Pracovníčka na sociálnej sa vyhovára, že ona nevie, prečo ju poslali, že to vedenie rozhoduje a nie ona a po celý čas ju tlačí, že má doniesť papier od Dr. špecialistky. Lenže takú lekárku nemáme a v budúcnosti vďaka e-zdraviu s tým môže mať potiaže. Na úrade vedia, že je dennou študentkou.

dajana555
11. sep 2019

@folklorna pracovníčka na sociálnej?Myslím,že tu splietate dokopy veci.Treba zistiť,kto jej nariadil aktivačné práce,ak ich má,musela podpísať papier o tom.A určite by jej nedali robiť nočné,to nerobia nikde a už vonkoncom nie,keď ma malé dieťa.Buď nenahlásila tieto veci alebo neviem.Pokiaľ ma 300eur,tak ani nemá nárok na príspevok na bývanie ,pretože dávky v hmotnej núdzi sú na matku a dieťa https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
123,10 eura mesačne, ak ide o jednotlivca s dieťaťom alebo najviac so štyrmi deťmi,

svetkaadamko
11. sep 2019

@folklorna no, pracujem s týmito záležitosťami a nejako mi nesedia niektoré informácie. Po prvé, keď má výživné v takej výške, nechápem, ako jej vychádza príspevok na bývanie. Po druhé, čo sa týka malého dieťaťa, pokiaľ chodí do škôlky, tak má povinnosť odrábať dávku. Ale nechápem, keď je študentkou, prečo ju zaradili na aktivačné práce, to bude najskôr omyl. A teda, ak nie je evidovaná na úrade práce, ani nesmie podľa zákona vykonávať aktivačnú činnosť, takže je to nejaká blbosť a možno len zle pochopila niektoré veci.

dajana555
11. sep 2019

@svetkaadamko aj ja si myslím,lebo informácie úplne posplietané

folklorna
autor
11. sep 2019

nariadil jej to Úrad prace soc.vecí a rodiny na Staničnom námestí v Košiciach. ponuku neprijala, prišla len včera. Malá chodí do štátnej škôlky a hradí jej to štát. Tetka na sociálke tvrdí, že keď to neprijme do 3 dní, tak si bude musieť hradiť školku, čo je 80eur mesačne. Neviem, prečo jej vôbec nariadili aktivačné práce, keďže na Úrade práce nie je evidovaná a už vôbecnie 12 mesiacov, veď je študentka.

veronikaszabova
11. sep 2019

@folklorna 80€ za skolku???

folklorna
autor
11. sep 2019

@veronikaszabova áno 80 aj so stravou, také sú ceny v Košiciach, sestra hradí 7 eur mesačne za stravu. https://www.mspa.sk/

folklorna
autor
11. sep 2019

Z dôvodu zachovania os.údajov som vymazala mená. Tu je papier, kt.jej došiel včera.

svetkaadamko
11. sep 2019

@folklorna tak toto nie je vykonávanie MOS, aj keď sa to tam v zátvorke píše, ale to systém takto generuje, je to vykonávanie 32 hodín z dôvodu, že poberá dávku, resp. príspevok na bývanie. Dala už na UPSVaR potvrdenie zo školy na tento školský rok? Lebo niekedy to nosia študenti neskôr a nám systém týchto klientov vyhodí, že im máme poslať ponuku. Na vykonávanie 32 hod. mesačne nemusí byť evidovaná, takže v tom je rozdiel.

svetkaadamko
11. sep 2019

@folklorna ak už má zo školy potvrdenie o štúdiu na VŠ, tak najlepšie urobí, keď ho odnesie priamo pracovníčke na aktivačné centrum, ktorá jej poslala ponuku. Inak, veľa klientov si myslí, že keď nie sú evidovaní na UPSVaR, tak nemusia niektoré papiere nosiť, ale keďže sestra poberá príspevok na bývanie, tak musí informovať o týchto veciach.

folklorna
autor
11. sep 2019

@svetkaadamko no žiaľ ten papier zo školy nemá. Ešte nebol zápis, ten je koncom mesiaca, škola začína až v októbri a čas má len do ďalšieho utorka, potom ponuku neprijme a stratí všetky výhody. Vyjadriť sa musí totiž do 8 dní. je zvláštne, že je 1. osamelá matka, ktorej bolo súdom zverené dieťa do starostlivosti 2.je študentka na dennom 3.má 23rokov, nepredlžuje štúdium, sústavne sa pripravuje na vzdelanie a je nezaopatrené dieťa. Môžeme sa na toto odvolať? Ďakujem

majah212
11. sep 2019

@folklorna stále je študentkou VŠ.nech zbehne do školy a vyžiada si potvrdenie. To že nebol zápis neznamená že nie je študentkou. Potvrdenie jej dajú a keď nebudú chcieť nech jej potvrdenia,že jej to nemôžu vystaviť ;) inak nie je problém aby si pani z úradu overila informácie priamo na študijnom. Môže poslať žiadosť o poskytnutie info k študentke.

svetkaadamko
11. sep 2019

@folklorna tak to je presne ten prípad, takých máme tiež dosť aj na našom úrade. Ono, to, že je slobodná mamička, sa podľa zákona o hmotnej núdzi berie do veku 6 rokov dieťaťa, akonáhle však nástupi dieťa do škôlky, tak už sa oňho ona nestará celodenne, ako sa píše v zákone, a tak sa na ňu vzťahuje povinnosť odpracovať 32 hodín mesačne. Nezaopatrené dieťa už dávno nie je, konkrétne od 18-tich. Už je zaopatrene dieťa. Jedine, na čo sa dá odvolať je škola, ale na to naozaj treba potvrdenie, nech ho pýta zo školy, lebo žiaľ, pokiaľ pracovníčka na úrade nemá papier, nemá jej ako uveriť, že študuje. Ona ho potrebuje zaevidovat do systému. Ďalšia vec je, že pracovníčka na aktivacnom centre môže kľudne počkať, pozerám, že ponuka začína až 16.10.2019, ja osobne v takomto prípade čakám, ale musí klient za mnou prísť a povedať mi o tom, aká je situaciae3

svetkaadamko
11. sep 2019

@folklorna inak, v krajnej situácii, keby na ňu tlačili, nech ponuku prijme a následne donesie papier o štúdiu. Akonáhle odmietne, odnimu jej dávku a to by bola skoda.

folklorna
autor
12. sep 2019

@svetkaadamko ďakujem za rady, dnes sa s ňou má stretnúť, tak snáď to dobre dopadne. Inak ešte mi bolo poradené, že už dávno jej mal byť ponúknutý aktivačný príspevok za štúdium. To ale vedia premlčať, ale hnať do práce matku, tak to hej. Hrozný systém.
A nezaopatrená som bola aj ja počas štúdia do 26r.za mňa mama poberala rodinné prídavky tých 22eur,preto nevidím dôvod, prečo by nemohla byť sestra tiez nezaopatrené. Je to jej 1.štúdium, nepredlžuje.
Zo zákona: V období od skončenia povinnej školskej dochádzky do dosiahnutia 26. roku veku, ak sa sústavne pripravuje na povolanie.

svetkaadamko
12. sep 2019

@folklorna žiaľ, taký je náš systém, zhora tlačia na vedúcich, oni potom na pracovníčky, neustále sa to mení, ľudia sú z toho už znechutení, ja to chápem. Inak menili sa aj podmienky nároku na aktivačný príspevok, ale pokiaľ viem, sestra pokiaľ študuje na VŠ, by mala mať nárok, ale zasa je možno iné, keď poberá výživné. S rozhodnutiami nepracujem, tak si nedovolím napísať presne čo jej patrí a čo nie. Verím, že sestra vybaví všetko tak, ako treba.

smoulinka1116
6. okt 2019

Aj mne bolo povedané, nakoľko som na ÚP od marca 2019 vtedy mi skončil rodičák, že budem musieť nastúpiť na aktivačné práce. A ja sa jej pýtam. A podľa vás dieťa mám zobrať zo sebou alebo ho odložím na stanici do skrinky na batožiny? Som slob.matka 3,5 ročného syna, ktorý nechodí do škôlky, nakoľko sú plné stavy. A nemám nikoho kto by mi ho postrážil. Slovensko je fakt vychytaná krajina, taká je určite len jedna jediná. Neskutočné. Žasnem nad tým, z koho hlavy takýto skvelý nápad 💡 vypadol. Wow.

svetkaadamko
7. okt 2019

@smoulinka1116 veď sa choď nahlásiť na zdravotnú poisťovňu ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a nemusíš byť evidovaná na ÚP. A ak poberáš dávku v hmotnej núdzi, tak áno, mala by si odrábať 32 hodín mesačne, ALE ak si "osamelý rodič, ak sa osobne, celodenne a riadne stará o dieťa do šiestich rokov veku" (citujem zákon č. 417/2013 Z.z.), tak sa na tebe NEVZŤAHUJE povinnosť odrábať 32 hodín, ale akonáhle dieťa nastúpi do škôlky, tak už ti tá povinnosť vznikne.