Prenajímateľ nechce vrátiť kauciu za byt
Ahojte mam taky problem.pred mesiacom mi prenajimatelka oznamila zrusenie najomnej zmluvy z dovodu ze potrebuje spat byt. Mame 2 mesacnu vypovednu lehotu, cize byt musim odovzdat 1.7.mame podpisanu zmluvu, zvlast papier o zaplateni podpisany a overeny notarom.prenajimatelka mi cez fb massanger ked mi oznamovala ze potrebuje byt slat a ze mi poslala papier o vypovednej lehote oznamila, ze kauciu mi vrati pri obhliadje bytu v hotovosti. Byt sme uzivali tri roky brali sme ho zariadeny v zmluve je opisany tak vseobecne ze co sa tu nachadza. Po troch rokov je potrebne vykonat nejake menaie upravy v byte o com som prenajimatelku informovala. To je vytepovat koberce a maly syn odrhol kusok tapety folie z nabytku v obyvacke(jw tu taky lacny nabytok za cca 120e) plus malovanie co by sme ani neboli povinny kedzea byt vymalovany ani nebol. Prenajimatelka prisla osobne k nam pozrela veci a dohodli sme sa na ich vysporiadany a podotykam mame na to este mesiac a ozaj su to banality. Napriklad ze sme jej znivili koberec,zniceny nie je iba je sem tam zafulany kedze sa nam hrali deti no nie. Je taka chyba ktora by sa nedala odstranit napriklad tepovanim. Akonahlevysla z bytu napisala mi ze nech v byte nic nerobim lebo ona mi. Aj tak kauciu nevrati.
@tiimka no ona s tym asi nepocita.ano upratat pekne komplet kde to ja som ho dostala spinavy lebo ona prisla z anglicka naotocku kvoli odovzdaniu bytu ale tak ja som slusny clovek takze to je pre mna samozrejnostou. A ano bavili sme sa o oprave listy a vytepovani koberca.koberec som dohodla so znamim ktory ma profesionalny tepovac s ktorym mi to spravi za priatelnu cenu. Ja bohuzial vedla deti nemam cas tepovat ho rucne som s nimi sama doma 9r a 2r a nema mi ani kto prist k nim dat pozor a manzel pracuje vonku aj stahovat sa budem sama. Ostatne veci videla a povedala ze ok aj o tej pracje sme sa dohodli tak ze ona nepotrebuje tu moju ako nahradu a iba o tu listu a koberec ma poprosila.
Ja si myslím, že v práve ste vy. Skúste napísať tu na MK do právnej poradne - JUDr. Kasenčák. Chvíľu asi trvá, kým vám odpíše, takže napíšte čo najskôr a máte právnu radu zadarmo. Držím palce🍀
@sandri Lenze ja my sa vlastne este ani o kaucii bavit nemame co, kezde sama povedala ze kaucia sa bude vracat pri odovzdavani bytu ak je v poriadku.ja mam na to este mesiac ktory som si riadne zaplatila aby aom skody/opravy odstranila/opravila.potom ako ona bude preberat byt vtedy by sme sa mali dohodnut co a ako ci bude treba nieco strhnut kauciu alebo nejaku cast
A nie ze sa dohodneme ze co poopravujem a zmysli si jedno a napise ze mi tu kauciu o mesiac nevrati ze ani nemusim radsej nic robit v byte
@barbiiika1810 úplne jednoducho , keď si ponechá kauciu , nahlás ju na daňový úrad. Ak máš s tým problém , napíš mi to do IP , pomôžem ti s tým .
Inac by som bola zvedava ze keby sem ani neprisla(prisla iba kvoli poste) a neukazem jej tie vady a opravim to ani by si nic nevsimla.ona totiz nema fotky pred vydanim bytu do najmu a ani si nefotila momentalne vady.
@marikavanesska dakujem velmi pekne. Byvanie mame poriesene ani by ma nenapadlo sa ohanat s tym ze preto lebo mam deti ma nemoze dat von,byt potrebuje z rodinnych dovodov dohodli sme sa tak ine som nemala co riesit, inac mam v zmluve ze na nahradne byvanie nemam narok
My sme sa stahovali 4x z podnajmu do podnajmu a musim poklopat, vzdy sme mali stastie na majitelov. Tak ako sa najdu nepoctivi najomnici, najdu sa aj nepoctivi majitelia. Jaj, skoda, ze neexistuje nieco ako mestska verejna tabula hanby, kde by sa uvadzali aj taketo pripady. To by sa ludom krajsie zilo, keby si museli davat pozor na to, aby sa o nich cele mesto nedozvedelo, ze sa spravaju ako hajzli.
@marikavanesska Co ma s civilnym sporom policia ? 🤔 Tu zjavne nejde ani o priestupok ani o tr.cin.
Nebol to az taky zly napad s tymi danami, kedze dan z prenajmu plati minimum ludi. Nemoze to mat vsak formu vyhrazky, ale nech sa baba spamata. Chce si nechat kauciu, dane tento stat od nej asi tiez nevidel (ak ano,cest vynimkam) a este jedna s najomcom ako s handrou..
@marikavanesska ...polícia chodí na požiadanie k odovzdávaniu bytov? To som nevedela. To je nejaká nová služba? Celkom má to zaujalo, kde nájdem podrobnejšie info?
Vsetko pofot a jej pohroz pravnikom,pripadne sa na neho aj obrat... (takisto danovym uradom ci odvadza dan)spravy od nej si nechaj...7ricnu pracku jej zaplatit ani nahradut nemusite, koberec skuste vytepovat ale tiez zalezi aj od veku koberca ci sa nerata ako "opotrebovany" vekom... ak he zmluva a vsetko.by som 400e len tak.nenevhala
@barbiiika1810 odporúčam doporučene vyzvať prenajímateľ ku k vrátenie kaucie v opačnom prípade to budete riesiť súdnou cestou, informujte sa na daňovom úrade či odvádzala dane z prenájmu, čo je vôbec držiteľkou kartičky s DIČ krátenie dane je takisto trestným čin ako zadržiavanie peňazí. Poďte si v akom stave prenechavate byť najlepšie aj s nejakým svedkom a určite by som jej nevrátila kľúče od bytu pokial nevráti kauciu.
@barbiiika1810 tak ale vy,ak vam ona nevrati kauciu, nemusite platit posledne najomne..my sme to tak riesili s podnajomnikmi,ked odchadzali, tak sme sa dohodli, ze kauciu nevratime a oni nebudu platit posledny najom.
ak s nou nie je reč spýtala by som sa jej či dala prenájom do danového priznania. A keďže dosť pochybujem veci sa pohnú lebo nebude chcieť opletačky s danovým uradom
@siska53 kauciu nam odbyvat nedovolila. Zaplatila som riadne este za jun.
@jerryjanka Nedani...to viem lebo mi to vravela. Pohrozila som jek tym a este ona mi napisala ze nech nie som navelkom s tym ze ju nahlasim lebo som platila nizky najom
@bodka1234 Nema dic ani nic prenajima byt na cierno ona tu byvala s manzelom potom sa rozviedli odisla do anglicka pracovat a zatial vydala byt do najmu.ale na danovom urade neprihlasila to viem na 1000% lebo nam to vravela
@barbiiika1810 tak potom nie je o čom, to že si bývala za lacno je jej problem.
My prenajímame byt, v zmluve je uvedené, že prenajímateľ je registrovaný na DÚ a teda má právo byt prenajať. Ak nie je registrovaná, neplatí daň, vieš zmluvu napadnúť tak, že je neplatná a vedela by si vysúdiť celé nájomné, čo si jej platila. Ak si jej neplatila na ruku teda. Mňa na to upozorňoval jeden právnik. Skús jej tým pohroziť. Že nech vráti kauciu (možno zníženú o cenu tepovania), alebo bude musieť vrátiť komplet nájomné, keďže nie je ako FO registrovaná na daňovom na prenajímanie nehnuteľnosti.
@marikavanesska s tým daňovým to nie je tak .
Ak sa podá podnet , daňový úrad to musí prešetriť. Zákonné páky na to či odvádza dane nemá , lebo existuje niečo také ako daňové tajomstvo , zákon 563/2009.
Ak nie je registrovaná a neodvádzala dane môže jej dobre zavariť.
Ak sa za prenajom byt platilo malo, robia obaja v zahranici, tak prijem z prenajmu minus energie rozpocitany na oboch manzelov (odpocitatelne polozky) nemusi presiahnut povinnost urobit danove priznanie, resp.nevznikne ziadna danova povinnost.
https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/zivotn...
Daňovník je povinný podať daňové priznanie v tom prípade, ak úhrn všetkých jeho zdaniteľných príjmov (t. j. aj príjmov zo závislej činnosti, z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti, z použitia diela a použitia umeleckého výkonu, z kapitálového majetku alebo ostatných príjmov) za zdaňovacie obdobie roku 2018 presiahne sumu 1 915,01 eura. => na dve osoby rocny prijem 3830 Eur.
@majkeel registračná povinnost ti vznikne vždy. Ak robila v zahraničí , má tu trvalý pobyt , je občanom tak je pravdepodobne rezidentom SR a podáva tu daňové a daní celosvetové príjmy. Príjem je príjem , ten sa počíta aj s energiami ,na druhej strane máš náklady ktoré uplatňuješ.
@maminuska Dane sa platia tam, kde sa clovek zdrzuje viac ako 180 dni v roku. Nakolko su dane v zahranici vyssie ako na sk, stat rad ma informacie a chce aby ludia podavali danove aj na sk. Aj ked by urobila danove priznanie na sk a uviedla zahranicne prijmy, tak zvacsa jej tu uz nedorubia ziadnu dan, kedze zaplatena dan v zahranici je vyssia ako u nas.
Malokto to robi, lebo je to zbytocny opruz, dalsie zbytocne papierovacky a casto aj dalsie zbytocne naklady na danoveho poradcu. Cize sa to toleruje.
Ak som tam byval 3 roky, byvanie bolo fajn, najom primerany az vyhodny, tak by som tych 400 eur neriesil. Pripadne by som skusil dohodu o kompromise, nech si majitelka necha polku kaucie za opotrebenie, ale nie celu kauciu. Ono sa to nezda, ale rodiny s detmi, ci zvieratami nechaju byt v daleko horsom stave, ako su najomnici ochotni pripustit.
Mohla by zostat mesiac navyse, ale najomne by mohla majitelka neskor vymahat v obcianskom konani. Zase kvoli jednemu mesiacu to nikto robit nebude, kedze naklady by boli asi vyssie ako predmet sporu.
@barbiiika1810 ahoj podla mna koberec a tapetu ste mohli dat opravit a vytepovat aj vy ... a ak trn nabytok ktory je tam je lacny a znicili ste jej ho tak ho vymen a budes mat pokoj

Ahoj, ja nie som pravnik, ale toto zavana bezdovodnym obohatenim sa. Podla mna najdesnna googli nejake vzory pravnickych listov - skus jej sama oficialne a hlavne doporucene poslat list v zmysle, ze ju ziadas o vratenie kaucie a ak ju nevrati, budes ju zalovat za bezdovodne obohatenie.