Prenájom domu s ľuďmi so zmluvou na doživotné bývanie
Zdravim mohol by som dat do prenajmu dom kde by byvali 3 ludia co tam maju dozivotne byvania a s podnajomcami by nesuhlasili? Priklad ciganov, ulrajincov socialne slabsie rodiny…
Neviem ci mozes,ale je to pekne svinstvo
@lenkasarka napríklad ten dom zdedil/dostal, môže byť jeho výlučným vlastníkom, avšak niekto tam býva a má tam bremeno dožitia … a chce im znepríjemniť život tým, že tam nasťahuje nejakú zberbu …
@andaluzia12 tiež si myslim. Možno nám odpovie.
@andaluzia12 tak to by bolo teda svinstvo
ty asi nevieš,čo znamená slovo morálka
pokiaľ maju doživotne právo tak ťahaš za kratši koniec.Ak si zdedil s ťarchou mal si si to skôr rozmyslieť.Zrušiť doživotne právo nie je jednoduche.To sa da len súdne aj to musia súhlasiť.Prečo to chceš tak urobiť. TY chceš nejaku čvargu a niekomu kaziť život.Nevieš čo by si robil.
teba musia mat ludia velmi radi...daj si par faciek..
Zas ho nepranierujte keď neviete o čo ide. My sme zdedili dom kde mal doživotné právo strýko... Feťák, uchylák. dom po jeho smrti v takom stave, že sme ho dali radšej zbúrať. Ošťaté ešte aj stropy, susedom do dvora ho*ná hádzal, deti obťažoval, v jednom kuse sa tam samí feťáci zdržiavali. Keby bol niekto horší ako on tak by som mu ho tam aj zadarmo nasťahovala, žeby pochopil aká je to radosť z takého človeka.
Ak som to pochopila správne, opravte ma prosím. Niekde bývajú 3ja ľudia vo svojom a autor tam chce nasťahovať ďalších,keď tam obyvatelia bytu/domu s tým nesúhlasia? 🤨
@zuzanita1609 no nevieme nič lebo autor neodpovedá. Ja to chápem tak ze autor je majiteľ domu, kde 3 ľudia majú doživotne právo. Ale jemu sa to nepáči, tak ich chce odtiaľ vysackovat tak ze tam nasťahuje nejakú zberbu z ulice či čo.
@ayato @ayato Hneď mi to napadlo, že asi robia tí traja nejaké problémy. Ja som zdedila dom, kde má doživotné bývanie moja babka a mama. Nedovolila by som si niečo riešiť, pokiaľ tam býva babka. S ňou mám výborné vzťahy a prakticky ma vychovala ona. Ale mama.... 🤦♀️Tak tá naznačuje, že bude robiť po smrti babky poriadne problémy. Už teraz sa vyhráža kadečím. Čo môžem robiť ja ako dedič? Keby som už veľmi zúfalá, asi jej tiež pohrozím podnájomníkom.
@mameha7 toto sa fakt neskutocne zle cita. ze vlastna mama ide robit zle? :(
@balerina2025 Nuž. Niektoré mamy by asi nemali mať deti. Je to smutné. Ja len úprimne dúfam, že s mojou dcérou budem mať úplne iný vzťah.
@mameha7 strasne :(((((
@zuzana76 moze ho trebars zamerne nicit
@petulda333 no dobre, povedzme, ale ten novy vlastnik ho tiez len zdedil, ten s pravom dozitia tam ma dozivotne pravo, ak by si ten dom znicil, tak by uz nemal kde byvat, takze asi uplne by ho neznicil, steny, podlahy atd... bude treba opravit, zrenovovat po kazdom najomcovi, to su veci, co sa opotrebuvaju.
@petulda333 presne toto ma napadlo.
@ayato uzivanim znizuju aj tak hodnotu nehnutelnosti.
@balerina2025 ale nie do takej miery , že ti z domu zostanú len ošťaté steny a strecha ... Aj to užívanie má nejaké pravidlá, dokonca ho súd môže aj zrušiť. Nám ho súd zrušil, ale strýko dva dni na to zomrel takže to už bolo zbytočné..
@zuzana76 je rozdiel ked sa nieco opotrebuje a ked ti niekto nieco zamerne znici.
@ayato akymkolvek uzivanim znizuju hodnotu domu, j neviem, ja to beriem tak, ze ak zdedim, tak pocitam s akymkolvek stavom a cloveka, co tam ma pravo dozitia tam necham byvat, ja by som si ho nevsimala, po smrti dotycneho by som si s nehnutelnostou robila co uznam za vhodne a prerobila ju do stavu ako by som chcela.
@zuzanita1609 pozor oni vobec nemusia byt vo svojom.....
podľa mna ľudia nechapu, co je dozivotne právo dozitia.....
mas dom, ci byt, zdedil si ho....
lenze na dome ci byte maju 3 ludia uz 20 rokov dozivotne právo dožitia. nie, nevlastnia ten byt ci dom, len tam mozu byvat.....
socialne prípady, fetaci, alkoholici .....
a majitel s tym nic nevie urobit.....
tu jedina rada, obratit sa na právnika.......
Ahoj myslim ze ano. Nasi to riesili u pravnika ked si nevedeli dat rady a dokonca ty mozes aj predat nehnutelnost s bremenom (dozivotnym pravom) . Dokonca sa musia podielat na akejkolvej oprave alebo investicii do nehnutelnosti.Su developeri ktory takto skupuju aj majetky.
@lucik194 aha, čiže v podstate nemôžem nič,ak zdedím dom,ale bývajú v ňom, ktorí tam majú právo dožiť. Čiže,v podstate som zdedila niečo,s čím nemôžem rôzne nakladať, len v podstate čakať. Zvláštne tiež. A ak sú tam takí, ktorí reálne môžu znehodnocovať hodnotu môjho majetku 🤨
(Vybrala som len tie najhoršie scenáre)
@zuzana76 pozrela by som sa , ako by si nechala klesnúť hodnotu domu z 90 000 na nič kvôli tomu, že ho niekto užíva 😃... No a nevšímať si vlastnej nehnuteľnosti nie je úplne možné. Stále si zodpovedná za údržbu . Ak by ten dom začal padať susedom na hlavu ako ten náš si povinná sa ako majiteľ nehnuteľnosti postarať o jeho opravu ( ak to nie je dohodnuté inak ).
@zuzanita1609 môžeš s domom nakladať rôzne, sú tam obmedzenia, ale to, že tam má niekto vecné bremeno neznamená, že budeš len čakať a pozerať. Nám strýko z domu vynosil všetko, nábytok, náradie záhradné, vyhorela garáž, dve miestnosti zapratal odpadom... My sme to riešili zrušením večného bremena

Mna zaujíma prečo to chceš spraviť?
Odpovedať na otázku ti neviem.