Prenájom - uhradenie škody v byte
Dobrý deň,
Chcela by som sa poradiť ohľadom bývania. Bývali sme cca 2,5r v prenájme. Nájomné sme platili. Nevznikol žiaden dlh.
Pred mesiacom sme sa odsťahovali z bytu do vlastného domčeka. Pri preberacom protokole sme sa dohodli s majiteľmi bytu že uhradíme škody vzniknuté v byte a to následne výmena podlahy v byte+ práca a gauč. (Máme len toto uvedené v preberacom protokole).
( Gauč sme zadovážili iný ale prišla mi smska od majiteľov že tento gauč nie je pre nich dostačujúci (bol nový, mala som aj doklad o kúpe) “Vraj sa tam nehodí”. Keďže som sa nechcela hádať tak sme sa dohodli pri preberaní bytu že zaplatím polovicu zo sumy kúpeného gauča. Nakoľko som neinformovala majiteľa o výmene gauča (gauč bol cca pred nami využívaný rok- bol vysedený a následne praskli nám nožky na gauči). Keďže majitelia sa nachádzali mimo Slovenska tak som to riešila na vlastné náklady.
Byt som riadne poupratovala a pri preberaní mi majiteľ nič nespomenul že je extrémne znečistený. Byt som aj vymaľovala na svoje vlastné náklady,vyčistila,umyla okná, vyprala závesy, v byte voňalo.
Keďže vznikla tam škoda na podlahe a chýbal tam gauč tak sme sa dohodli že do týždňa ma bude majiteľ kontaktovať. Majiteľ ma samozrejme nekontaktoval, cca už vyše mesiaca bývame vo vlastnom. Avšak majiteľ žiada odo mňa náklady:
Materiál podlahy + práca ( čo sme sa dohodli)
Gauč (taktiež sme sa dohodli)
A žiada na čom sme sa nedohodli:
Upratovací servis v hodnote cca 100€
Farba a podložka pod podlahu cca v hodnote 110€
Vraj bol stôl poškodený v sume 150€
Vraj stolička bola poškodená v hodnote 50€.
Vraj tanier originálny chýbal v mikrovlnnej rúre.
A vraj bol matrac extrémne znečistený ( poťah som vyprala).
Pri preberaní bytu si majiteľ jasne skontroloval funkčnosť mikrovlnnej rúry, varnej dosky, práčky, elektrickej rúry. Všetko bolo v poriadku.
Teraz po mesiaci odo mňa pýta peniaze za niečo čo nemám ani uvedené v preberacom protokole že na týchto veciach vznikla škoda. Nie som ochotná platiť upratovací servis (Telefónne číslo som nezmenila. Mohol ma kontaktovať že či súhlasím s upratovacím servisom a s ostatnými položkami.) Avšak ma absolútne nekontaktoval.
Faktúru o kúpe materiálu a aj ostatných vecí ( bločky) mi do prílohy neposlal.
Na svoje náklady vlastné som menila celú fábku + prácu zámočníka a samozrejme náklady jeho dopravy.cca 150€ Vyzvala som majiteľa aby mi v roku 2022 vyplatil túto škodu na účet. Nakoľko to nebolo z mojej viny. Majiteľ spomínal že má uzavreté poistenie na takéto prípady. Mal ma kontaktovať ako sa to následne vyšetrilo. Do dnešného dňa mi suma nebola pripísaná na účet. Ten týždeň po preberaní bytu som mala čakať na znalca ( z akého dôvodu sa podlaha poškodila ). Neprišlo mi nič. Majiteľ žiada o úhrade celej dĺžnej sumy do 30 dní. Som ochotná mu poslať peniaze za gauč a za výmenu podlahy ale nie za ostatné veci ktoré nemám uvedené v preberacom protokole že boli znečistené, poškodené. Ako mám postupovať pri takomto prípade?
Bývali sme tam 2,5r. 2,5r nič v tom byte nebolo spravené. Praskali im steny kde som jasne im napísala emial a aj prílohu som priložila ( neboli ochotní to ani opraviť).Balkón bol v brutálnom stave ( chcela som na svoje vlastné náklady ho upraviť a avšak správca bytu mi to nepovolil) celé tie 2,5r čo sme tam bývali nepriložili ruku k tomu aby ten byt vyzeral. Ja som sa starala o neho. Z hygienických dôvodov som vymaľovala byt na svoje náklady a aj tak mi dali zaplatiť vymaľovanie bytu + materiál a samozrejme aj upratovací servis. Nechápem čo čakali za 2,5 roka že im dám fungel nový,prerobený byt? Poprosím skúste mi napísať ako by ste sa vy zachovali. Ďakujem pekne.
Dievča zlaté, nedaj sa ošklbať. Na uhradenie žiadnej upratovacej služby určite nárok nemá, čo nebolo v preberacom protokole taktiež. A neplatila by som ani podlahu a už vôbec nie ročnú sedačku, ktorú mal reklamovať. Skús sa poradiť s právnikom, čo po skončení nájmu môže prenajímateľ od nájomcu požadovať je definované v zákone. Tu tiež majú celkom fajn poradňu, možno tam nájdeš podobný prípad ako tvoj.
https://ficek.sk/prenajom-zniceny-byt-26112
Inak ten gauc je skoda ze ste bez neho riesili, ja som v najme raz menial pracku a nastastie som mala alarm v hlave a nevyhodila osm ju, kedze na vymenu sa tvaril kadejako, ako keby bola zo zlata... inak by som chlapovi za 100rocnu haraburdu musela nechat novu :DDD
@snazilka2021 to nemysli vážne!! 😤 Tak s problémami vzniknutými počas bývania vám nepomôže (!! ten gauč mal riešiť on), a ešte takto skúša, čo z Vás vytiahne? 😲😲
-podlahu si tiež platiť nemala, ak nebola mechanicky poškodená (ryha od pádu nejakej veci, odstiepene atd, proste niečo spôsobené tvojou vinou)
Nedajte sa ✊✊💕

Mas preberaci protokol a bodka. To,ze on vymysla a ziada uhradit nieco navyse je jeho smola. Podpisali ste preberaci protokol,mal to uviest tam vtedy. Byvala som vo viacerych podnajmoch,ale taketo oracie nikto nerobil.