icon

Prepísaný dom s pozemkom

26. feb 2023

Ahojte, náhodou som zistila, že rodičia prepísali vlani svoj dom so záhradou na brata. Mne a sestre o tom nič nepovedali. Som z toho prekvapená a zatiaľ som sa s nimi na túto tému nebavila. Sú vitálni, 70+, nie nejakí ležiaci pacienti. Fajn, je to ich rozhodnutie, ale nepáči sa mi, že to urobili potajomky a rodičia aj brat sa tvária, akoby sa nič nezmenilo. Prečo hrajú to divadlo? Nepoznám vôbec podrobnosti, či sa má brat o nich aj starať, doopatrovať v prípade potreby. Netuším, čo bude s rodičmi, ak náhodou brat umrie skôr. Aký je, prosím vás, váš názor? Máte niekto podobnú skúsenosť? Poteší ma aj názor právnika. Ďakujem.

Strana
z3
sasa1310
26. feb 2023

právnik ti je už na nič. So svojim majetkom si môžu robiť čo len chcú. Žiaľ, urobili to veľmi nespravodlivo.

syslik81
26. feb 2023

zavolat sestru sadnut si s rodicmi a porozpravat sa? nezmneis to je to ich rozhodnutie ale aspon sa dozvies snad preco

darinka60
26. feb 2023

Rodičia urobili v 1 veci zlé a to ,že si mali všetky deti posadiť oproti sebe a vysvetliť prečo sa rozhodli ako sa rozhodli a čo z toho vyplýva pre brata.Poznám rodinu kde sa stalo podobné,obdarovaný umrel,a jeho vdova všetko zhrabla.

simca06022011
26. feb 2023

Nazor je taky, ze treba sa opytat rodicov.

pribinak
26. feb 2023

Asi by som tuto tému otvorila pred rodičmi a súrodencami.
S tým, že áno, je to ich majetok a oni sa tak rozhodli, ale že prečo za tvojim a sestrinym chrbtom ?
Že rešpektuješ ich rozhodnutie, ale si dosť prekvapená

netti87
Autor odpoveď zmazal
marca12
26. feb 2023

To uz ty musis vediet,ake mate vztahy v rodine. My mame odkial vediet,preco sa rodicia tak rozhodli. Volakedy to tak bolo,ze sa na najstarsieho syna prepisovali majetky. Alebo teda na syna. Mozno su vasi stara skola a riesili to takto.

loginexistuje
26. feb 2023

mrzelo by ma ze vam to nepovedali porozpravala by som sa s nimi aj so surodencami
a povedala ze sa ti nepaci ze to urobili za vasim chrbtom dufam ue si rodicia nechali aspon bremeno dozitia
a zed aby som ťrovnomotvorila otazku doopatrovania aby bolo jasne ze sa na nom bude podielat iba brat

matkahelka
26. feb 2023

darovaciu zmluvu kazdy dobry pravnik vie napadnut. cize to nie je uplne neriesitelne. v ulici, kde byvame, bol rovnaky pripad, kde matka darovala svoj dom jednemu z 5 deti, ti styria sa spojili, nasli si dobreho pravnika a mlady dar nakoniec musel vratit.
Druha vec je, ze asi nemate v rodine uplne idealne vztahy, ked rodicia preferuju takto okato jedno z deti. To by som riesila skor, ako darovany dom.

ckocka
26. feb 2023

Prečo hrajú divadlo my nevieme.
Netušíš čo bude s rodičmi ak brat umrie skor? No buď sa o nich postaráš alebo sa na nich vykašleš.
Až budete dediť možeš žiadať o započítanie daru do dedičstva.

h2
26. feb 2023

Sadni si so sestrou, bratom a rodičmi a porozprávajte sa o tom. Áno, majú plné právo to urobiť, ale je to svinstvo, nespravodlivosť a podraz. Chcela by som vedieť, prečo.

nelca84
26. feb 2023

@matkahelka to je podla mna blbost. O vratenie daru moze poziadat iba darca, a ani to nie je uplne jednoduche. Musia tam byt velmi vazne dovody, aby bol dar naozaj vrateny.
Nehovoris o zavete?

matkahelka
26. feb 2023

@nelca84 co konkretne je blbost? hod do googlu napadnutie darovacej zmluvy a zistis, v akych pripadoch sa da napadnut. Pripad, o ktorom pisem ja nebol zavetou. Pani este zila (zije doteraz), darovala dom po svojich rodicoch jednemu dietatu. Podrobnosti neviem, ale nakoniec ten dom predavali a na LV boli vedeni vsetci surodenci, takze sud zjavne vyhrali.

ckocka
26. feb 2023

@matkahelka Nedá sa napadnúť preto že sa to niekomu zdá nespravodlivé. So svojím majetkom si za života može (našťastie) robiť každý čo chce.

Darovaciu zmluvu je možné napadnúť na príslušnom súde žalobou, je však potrebné, aby navrhovatelia, ak budú chcieť byť v predmetnom konaní úspešní, uniesli dôkazné bremeno a preukázali, že predmetná darovacia zmluva nespĺňa náležitosti ustanovené zákonom na právne úkony, alebo že darca v čase, keď bola darovacia zmluva podpísaná, konal v duševnej poruche.
Podľa § 37 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v platnom znení: „Právny úkon sa musí urobiť slobodne a vážne, určite a zrozumiteľne; inak je neplatný.“ V zmysle ust. § 38 ods. 2 Občianskeho zákonníka v platnom znení: „Takisto je neplatný právny úkon osoby konajúcej v duševnej poruche, ktorá ju robí na tento právny úkon neschopnou.“ Napadnúť darovaciu zmluvu nemožno po smrti darcu.

aliaray1
26. feb 2023

Ahoj. Bolo by fajn mozno s nimi tu temu otvorit a vycistit stol. Takto najlepsie dojdete k odpovedi a prinesie to pokoj.
Okrem toho, v pripade ak raz dojde k dedeniu, toto uz nebude predmetom dedenia po rodicoch. Ak by zomrel brat, ktory uz dom vlastni, po jeho smrti su tam jeho zakonni dedici zrejme (manzelka, deti...), vy uz nie.

V katastri by som si pozrela, ci rodicia mysleli pri prepise aj na seba a dali tam vecne bremeno dozitia, aby ich za zivota nikto nevyhodil z domu.

nelca84
26. feb 2023

@matkahelka mozno rodicia nakoniec ustupili a dohodli sa inak

autor
Autor odpoveď zmazal
matkahelka
26. feb 2023

@ckocka a ja som niekde pisala, ze sa da dar napadnut v pripade pocitu nespravodlivosti? pisala som, ze sa napadnut DA. a to je fakt. kedze henti, o ktorych pisem sa vlacili po sudoch dost dlho a nakoniec sa rozdelili - v ich ociach - spravodlivo, tak zjavne to mozne je.
@nelca84 to bol len matkin dom a uz zila len matka. ustupit urcite neustupila, pretoze sa vlacili po sudoch a aj po predaji a vyplateni sa bavi len s tym jednym synom, s ostatnymi detmi vobec.

ckocka
26. feb 2023

@matkahelka "darovaciu zmluvu kazdy dobry pravnik vie napadnut."
Fakt - a ako?

joannita
26. feb 2023

@matkahelka je to totalna hlupost. Napadnut darovaciu zmluvu moze ten co daroval alebo obdarovany, urcite nie tretia osoba 😃

ckocka
26. feb 2023

@joannita Može, ale iba z dovodu že neobsahuje potrebné právne náležitosti alebo že darca nebol ludovo povedané pri zmysloch.

loginexistuje
26. feb 2023

@matkahelka darovaciu zmluvu moze napadnut darca alebo obdarovany
nikto iny ak by nebola zmluva ok tak by kataster neprepisal vlastnictvo
jedine zeby napadli pricetnost darcu
tam asi bol nejaky iny problem

nelca84
26. feb 2023

@matkahelka takze tvrdis, ze deti dali matku na sud, ze darovala dom len jednemu z nich a sud vyhrali?? Jedine ak nebola sposobila na pravme ukony v case darovania...
@draik ?

autor
Autor odpoveď zmazal
ckocka
26. feb 2023

Tak to jednoducho prijmi ako fakt, majú na to právo. A ako som už uviedla, pri dedení možeš žiadať o započítanie daru.

matkahelka
26. feb 2023

@joannita
@loginexistuje darovaciu zmluvu moze napadnut ktokolvek, nielen darca alebo obdarovany. 3 sekundy googlenia.

matkahelka
26. feb 2023

@ckocka pisala som, ako to bolo v pripade, ktory sme mali pod nosom. vedela o tom cela ulica, lebo tie 4 ukrivdene deti z toho robili strasne teatro. to, ci z matky v case podpisu pravnik urobil docasne nesposobilnu na pravne ukony, to neviem, faktom je, ze dom s pozemkom uz predavali vsetci piati rovnakym dielom. a rovnako to aj novi majitelia, s ktorymi si vcelku fajn rozumieme a nemaju problem o tom hovorit, potvrdili, ze dom s pozemkom kupovali od 5 majitelov, nie jedneho.
@nelca84

ckocka
26. feb 2023

@matkahelka Áno, pochopila som. Nevieš ako, prečo, ale vieš že sa to dá. Máš pravdu.

lalala94
26. feb 2023

@matkahelka bez ohľadu na to ako to bolo, toto je svinstvo. Ja nadobudnem počas svojho života nejaký majetok a moje chamtivé deti mi budú diktovať a dávať ma na súd, čo s ním mám robiť? To je des, matka musí mať radosť z takých deciek.

autor
Autor odpoveď zmazal
Strana
z3