icon

Prepísaný dom s pozemkom

26. feb 2023

Ahojte, náhodou som zistila, že rodičia prepísali vlani svoj dom so záhradou na brata. Mne a sestre o tom nič nepovedali. Som z toho prekvapená a zatiaľ som sa s nimi na túto tému nebavila. Sú vitálni, 70+, nie nejakí ležiaci pacienti. Fajn, je to ich rozhodnutie, ale nepáči sa mi, že to urobili potajomky a rodičia aj brat sa tvária, akoby sa nič nezmenilo. Prečo hrajú to divadlo? Nepoznám vôbec podrobnosti, či sa má brat o nich aj starať, doopatrovať v prípade potreby. Netuším, čo bude s rodičmi, ak náhodou brat umrie skôr. Aký je, prosím vás, váš názor? Máte niekto podobnú skúsenosť? Poteší ma aj názor právnika. Ďakujem.

matkahelka
26. feb 2023

@ckocka a ty rovnako vies, ze sa to neda

ckocka
26. feb 2023

@matkahelka Ja viem za akých podmienok sa to dá.

matkahelka
26. feb 2023

@lalala94 s tymto sa plne stotoznujem.

loginexistuje
26. feb 2023

@matkahelka sarovaciu zmluvu vie tretia osoba (nie darca ani obdarovany) napadnut len z dovodu ze bola uzavreta nezakonne Ako každý právny úkon musí byť urobený slobodne vážne určite zrozumiteľne a nie v tiesni. Ak by uvedená zmluva trpela niektorým z uvedených nedostatkov (uvedených v ust. § 37 ods. 1 OZ), prípadne ďalších závažných nedostatkov ako je nedostatok spôsobilosti konajúceho na právne úkony, simulovanie úkonu a pod..., malo by to za následok neplatnosť takéhoto úkonu (zmluvy).
inak nie

matkahelka
26. feb 2023

@ckocka a mozno presne za takych to riesili.

matkahelka
26. feb 2023

@loginexistuje a? pisala som niekde nieco ine?

autor
26. feb 2023

@ckocka Ďakujem za ochotu, si zlatá. 👍

loginexistuje
26. feb 2023

@matkahelka a aky zmysel mala tvoja rada led podla popisu neslo oboodpisanie darovacej zmluvy v tiesni ci nesposobilou osobou ?
uplne zbytocne meties v tejto teme

ona ako 3 strana nema sancu napadnut darovaciu zmluvu a dokazat jej neplatnost.

autor
26. feb 2023

@loginexistuje Myslím, že to ani nemienim napádať. Mňa len udivuje, ako jablko nepadá ďaleko od stromu. Pamätám si ešte, ako moja mama ťažko znášala, že jej rodičovský dom dostal jej brat a čo nakoniec (nič moc) dostala ona. Hádali sa. A hľa, urobí to isté, ešte potajomky. Hanbia sa za svoje rozhodnutie? Alebo nechcú, aby sme sa hádali?

matkahelka
26. feb 2023

@loginexistuje ani ta pani, o ktorej pisem ja, to na syna nedarovala v tiesni. a jej dg.sice nepoznam, ale nevyzerala byt, ked sme sa stretavali, ze je "mimo". v mediach sa casto pretriasaju kauzy, kedy dobri pravnici dokazu "zazraky", ci s prepismi majetku, ci z obvinenych urobit nevinnych. takze urcite aj zo zdraveho cloveka, dokaze dobry pravnik urobit "v tom case nesposobileho". obzvlast ak sa jedna o cloveka v pokrocilom veku.

joannita
26. feb 2023

@matkahelka ano ale my sa tu bavime cely cas o tom, ze tretia strana napadla darovaciu zmluvu z dovodu, "ze sa im to proste nepacilo" A V TAKOM pripade urcite nemozu napadnut dar. Zmluvu.
Nebavime sa tu o darovacej zmluve uzatvorenej nezakonne. Je logicke ze vtedy sa napadnut da, ako uplne vsetky ostatne zmluvy ktore boli uzavrete nezakonne

eeffka
26. feb 2023

Ak vy sa take nieco stalo mne , sedela by som u rodicov do 30min a chcela by som vysvetlenie.
Nehovoriac o tom ze s tvojou mamou vykyvali a teraz ona dale s vlastnymi detmi, teda ak tam nie su nejake dovody o ktorych nepises.

simca06022011
26. feb 2023

nechcu aby ste sa hadali? :D takto sa budete hadat duplom... minimalne je ot nespravodlive a teda pocit krivdy moze nastat.

dianka555
26. feb 2023

Ty a sestra ukrivdene ste. Nuž takto, so svojím majetkom si môžu robiť čo chcú. Ale tak nemajú len syna, majú aj dve dcéry. Podeliť to mohli rovnakým dielom. Jedná vec je pomáhať rodičom ako sa dá. Záleží kde bývate a ako ďaleko. Syn je asi v blízkosti rodičov. Už ty a sestra nemáte domov, nie ten kde teraz bývate s rodinami ale rodičovský domov. Jedine čo ti môžem poradiť je sa s mini o tom porozprávať aj s bratom. Možností sú, keby chceli stačilo by vám to povedať osobne, telefonický, brať mohol kľude aj cez internet vám to oznámiť. Aj keď forma komunikácie cez siete v tomto prípade by nebola na mieste. Ja ťa chápem , tebe ani sestre nejde tak o majetok ale keď vedeli daj všetko len jednému dieťaťu a tým ďalším to ani nepoviem. Tiež by som sa cítil odstrceny a v tomto prípade vlastnými rodičmi. Tak bratovi všetko a nám nič ? V čom ste horšie ako on? Hlavne ako to máte v rodine to je dôležité, to treba riešiť. To určite vieš aj sama.

zuzap33
27. feb 2023

Podobne sa stali aj v rodine mojej nebohej mamy. Syn dostal dom aj zahradu a tri dcery nic. Preco? Lebo milovany jediny syn, ktory sa o nich potom vobec nestaral. Koniec rodiny, roky sa spolu surodenci ani nerozpravali

pbra40
27. feb 2023

Maju rodicia este nejake dalsie majetky?

basska_b
27. feb 2023

Dar nad ramec beznych darov sa zohladni pri dedeni, cize ak rodicia este cosi maju a nepresahuje to ca. 2x hodnotu tohto domu, to bude teba a sestry. Akoze, je to hnusne, co spravili, asi sa spoliehaju, ze ich syn doopatri. Moja svokra chcela darovat svoju zvysnu polku domu synom, cisto len preto, aby sa neplatila dan z dedicstva. Isla za pravnickou, nech jej vypracuje darovaciu zmluvu a pravnicka ze prepacte pani, ja toto nerobim. Potom mi tu chodia stari ludia plakat, ze to chcu zobrat spat. A to sa neda. Jedine za zakonom stanovenych podmienok a tazko sa to dokazuje:
"Darca sa môže domáhať vrátenia daru, ak sa obdarovaný správa k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy.“

basska_b
27. feb 2023

@matkahelka Ja si myslim, ze v tebou popisanom pripade sa stalo to, ze to "teatro" obdarovany psychicky nevydrzal a daroval 4/5 surodencom, aby bol klud. Pises, ze je to uz predane niekomu inemu, ale pred predajom by sa to bolo dalo kuknut na katastri, tam sa pise, kto co nadobudol na zaklade coho (kupna zmluva z... datum..., rozhodnutie sudu..., darovacia zmluva z...)

katarinka89
27. feb 2023

Keď by náhodou zomreli, zistíte to a hádka bude, takže určite vás dve nechceli hádky usanovat pretože ku nej dôjde tak ci tak. Skôr si myslím, že sa ,,hanbia,, vedia ze urobili hovadinu- ale možno bol iniciátor brat, ktovie. A pozerala si kataster keď si si istá ze to je na brata všetko napísané?

katkine_terapie
27. feb 2023

@matkahelka darovaciu zmluvu vie za zivota darcu napadnut iba samotny darca. Nik iny. Po smrti darcu vedia napadnut darovaciu zmluvu aj mozni dedici, ale musia byt na to dost vazne dovody npr. zdravotny stav darcu a pdoobne. V priade, ktory uvadzas to musel spravit samotny darca, mozno pod tlakom dalsich surodencov, ale urcite nie bez jeho vedomia a suhlasu.

katkine_terapie
27. feb 2023

Autorka: "Pamätám si ešte, ako moja mama ťažko znášala, že jej rodičovský dom dostal jej brat a čo nakoniec (nič moc) dostala ona. Hádali sa. A hľa, urobí to isté, ešte potajomky. Hanbia sa za svoje rozhodnutie? Alebo nechcú, aby sme sa hádali?"
Toto su prenesene vzorce spravania z povodne rodiny. Bohuzial, aj ked bola mama ukrivdena, spravila to iste. Ona vie, ze spravila nieco, co nebolo fer, ved sama si to prezila na sebe. A preto sa za to asi aj hanbi. Zaroven vsak nechce stratit priazen zvysnych deti, tak informaciu drzi v tajnosti. Samozrejme, ze je to nezrele spravanie. Co vsak mozes sptravit ty a sestra? Slusne ich s realitou konfrontovat. Ze akceptujes ich rozhodnutie, mozu si so svojim majetkom robit co chcu, ale velmi vas sklamal sposob ich konania - to, ze vam to neoznamili, ze to zamlcali, ze neprislo k ferovemu rozhovoru vsetkych, ktorych sa to tyka. Mozes povedat nieco v zmysle, ze to sklamalo tvoju doveru k nim a ze este nevies, ako s tym nalozis. Urcite nenechavajte temu, ktora vas trapi neotvorenu a nevyjasnenu.

maciatkolulu
27. feb 2023

@matkahelka ty si kontrolovala LV🤣🤣, pozri, napadnúť darovacia zmluvu z dôvodu, že je to nespravodlivé, je veeelmi ťažké a najmä s pozitívnym výsledok pre neobdarovaného.
Úprimne, môj majetok a ja rozhodujem, čo s ním, či ako? Keď sa rozhodnem ho darovať jezuitov, snáď moja vec, ja som ho získala, zarobila, tak sa snáď môžem slobodne rozhodnúť. Keď som pri vedomí. Nuž a autorky y rodičia sú zjavne pri vedomí, takže len ona a jej súrodenci vedia, alebo aspoň tušia, kde je pes zakopaný. Minimálne by som sa rodičov opýtala, že prečo, aj keď teda neviem ako si sa dostala k tej informácií, že je nehnuteľnosť darovana,lebo to je tiež zvláštne. Ja netuším, čo robí so svojím majetkom moja mama a to nemá malú hodnotu... Nuž a akceptovala by som rozhodnutie, ale samozrejme bolo by mi to ľúto.

tim3ka
27. feb 2023

ako chapem, ze asi najviac zamrzi to, ze vas obisli, proste vam o tom nepovedali, no asi mali na to dovod, mozno sa proste bali, ze sa zacnete vadit a podobne. ale ak bola darovacia zmluva uzavreta co sa tyka prava v poriadku, tak s tym nemas co spravit

galioska
27. feb 2023

nevadi ti to, teda pises fajn ich rozhodnutie, ake zaujima ta nazor pravnika. Tak si to over od rodicov potom ries, za mna divne je odkial to vies a ze to riesis s cudzimi ludmi, podla mna si len nejaka zavistliva segra...

katkine_terapie
27. feb 2023

@galioska mohla mat tusenie (mozno od niekoho info) a pozrela na LV rodicov na katasterportal.sk. Ja na tom nic divne nevidim.

galioska
27. feb 2023

@katkine_terapie nic vazne? ako neopytat sa priamo rodicov a riesit to s cudzimi zemami je uplne ze normalne, jasne😀

galioska
27. feb 2023

@katkine_terapie tak toto mate pekne na prd v rodine, u nas toto neexistuje prepisat na niekoho majetok a ani ja toto nemienim urobit, vsetko na pol bez ohladu ci sa o nas bude alebo nebude niekto starat. Viem co to je hadat sa o majetky vidim to v inych rodinach a nieje to dobre. Ja osobne nemienim rozbit vztah surodenoov pre majetky, je to katastrofa a potom sa surodenci nebavia cely ostatok zivota a ani sestrernice a bratranci🫣

katkine_terapie
27. feb 2023

@galioska co mame v rodine naprd? Toto asi nepatrilo mne.

ejbyk
27. feb 2023

Celkom by ma zaujímala aj možnosť, či vobec rodičia vedia že "dali" synovi / bratovi dom a záhradu....nie je vychcaný?! že by im dal popodpisovať papiere, že o nič nejde a takto sa dostal k majetkom?! Nemôže tu byť aj takáto možnosť?