Preplatenie dovolenky
Pekný večer prajem, môžem požiadať zamestnávateľa aby mi preplatil dovolenku, ktorú mám? Pracovala som od 1.1.2020do konca marca, od 1.4.2020 PN do 26.4 , od 27.4 do 20.12.2020 MD, od 21.12.2020 pandemicka PN +nástup na RD do 1.9.2021. 2.9.2021 nástup na MD. Alebo sa dovolenka uplatniť nedá, len si ju potom vyberiem po skončení RD pri nástupe do práce? Ďakujem!
Nemožno preplatiť dovolenku bez skončenia PP, vyčerpáte ju neskôr.
Mozes cerpat dovolenku po skonceni MD a zaroven zacat poberat RP. Toto moze byt riskantne, lebo pocas dovolenky mozes dostat vypoved. Zalezi ako je na tom firma a ako pristupuju k matkam zamestnankyniam.
@mariinak
@draik
@zuzanaete ďakujem veľmi pekne. Tak ju nechám na pokoji 😅 len mi tak napadlo, že koľko dní tam ani mám, lebo som čosi čítala ohľadom toho, že aj počas MD sa počíta dovolenka-ako keby ten čas bol odpracovaný, ale potom zase niečo o krátení dovolenky. Neviete mi ,prosím, na základe tých dátumov povedať, či mi vznikla za tie 2 roky nejaká dovolenka?
Určite máš dovolenku a aj počas MD sa počíta dovolenka no tak ako si písala. Nemôže ti prepadnúť dovolenka,presúva sa do ďalšieho kalendárneho roka.Viem že s polovicou Ti môže manipulovať zamestnávateľ,teda určiť kedy ju môžeš mať. Keď bola corona,čo boli obchody pozatvárané,tak napr.sme všetci v práci čerpali dovolenku aspoň časť nejakých 5dní, aj sme podpísali paper že od-do čerpám dovolenku.
Ďalej nám bolo v práci prízvukované,že ak končí RD MD,že hneď si majú čerpať dovolenku a že aj keď zamestnanec chce skončiť PP tak nech si čerpá dovolenku. Jednoducho dovolenka Ti patrí zo zákona a zamestnávateľ Ti ju musí buď preplatiť,alebo si ju vyčerpeš.

Pokiaľ viem,tak keď skončíš RD,môžeš čerpať dovolenku.🙂