Priepustka na celý deň
Dobrý deň, chcela by som sa vás spýtať či by ste mi vedeli poradiť. Bola som dneska na preventivke u svojej obvodnej. A dala mi priepustku a tam napísala celý deň. Ja by som mala mať dneska poobednu od 14:00-22:00. Takže to platí aj na poobednu? Vôbec sa v tom nevyznám.
Samozrejme že nie. Zamestnávateľ asi až taký blbý nie je, veď preventívky bývajú ráno. Aj keby to platilo, tebe by nebolo blbé neísť na poobednú aj keď si bola u lekára ráno?
Samozrejme, ze plati aj na poobednu. Myslim, ze by neplatila len na nocnu. V klude ostan uz doma
Zamestnávateľ by bol blbý keby ti to uznal.
Treba si zistiť u zamestnávateľa. U muža v práci platí len darovanie krvi na celý deň či už má poobednú alebo nočnú. Takéto by nevzali že bol u obvodného alebo u zubára
Ak tam ma napisane, ze plati cely den, tak plati aj na poobednu. Lekari robia predsa aj poobede, nielen doobeda. Ked ma moznost ostat doma, tak nech ostane, narobi sa za cely zivot este dost.
@veronika342948 opýtaj sa svojho zamestnávateľa, či to bude akceptovať. Môže a nemusí, je to "na čas nevyhnutný na ošetrenie plus cesta".Do práce máš ísť na 14:00 a o 10:00 si už doma za celej preventívky, neviem no... načo si si vôbec pýtala priepustku? 😀
Jasne, ze plati ;)
Neplatí, prehliadku si absolvovala mimo pracovného času, priepustku vôbec nepotrebuješ.
Ale
záleží od zamestnávateľa, možno je tolerantný a akceptuje ju. Mala si mu to vopred oznámiť. Predpokladám, že na poobedňajšej smene ťa bude musieť niekto zastúpiť
Mohli trebars robit maly chir.zakrok a vtedy v ten den je odporucany fyzicky klud.ale v pripade preventivy to je jasne,ze o 14 hod mozes kludne nastupit do prace.Zas zamestnavatel nema ako vediet co presne u dr.ti robili...
Zalezi nakolko si vychcana,ja by som do prace šlam
zamestnávateľ si môže overiť, kedy bolo vyšetrenie
@veronika342948 ale veď si nebola v pracovnom čase u lekára, tak načo priepustka?
Prosim Vas, zeny😁 prestante byt preafektovane🙄 ma tam napisane cely den, tak jej to plati na cely den. Ak ma moznost vyuzit plateny paragraf preco ho nevyuzit?! U nas v praci to robime vsetci bezne a nikto sa nezaobera tym o kolkej prebiehalo vysetrenie.
Prosim Vas, zeny😁 prestante byt preafektovane🙄 ma tam napisane cely den, tak jej to plati na cely den. Ak ma moznost vyuzit plateny paragraf preco ho nevyuzit?! U nas v praci to robime vsetci bezne a nikto sa nezaobera tym o kolkej prebiehalo vysetrenie.
@bjetuska nikto není preafektovaní ale nie každí zamestnávateľ toto dovoľuje.
Nikto jej nič hrozne nenapísal
@bjetuska to, ze sa tym nezaobera tvoj zamestnavatel, neznamena, ze rovnaky pristup bude mat autorka..viem si predstavit, ze by jej zamestnavatel uznal celodennu priepustku na poobedie v pripade peciatky od ocneho (rozkvapkane oci), chirurg (zakrok), ale od vseobecneho? Tam sa asi nikto nezdrzi dlhsie ako hodinu
@bjetuska nikto není preafektovaní ale nie každí zamestnávateľ toto dovoľuje.
Nikto jej nič hrozne nenapísal
@parvinka0001
Zamestnavatel toto musi akceptovat. Ma tam napisane PLATI CELY DEN. Robim dochadzku, tak viem co pisem
@bjetuska to, ze sa tym nezaobera tvoj zamestnavatel, neznamena, ze rovnaky pristup bude mat autorka..viem si predstavit, ze by jej zamestnavatel uznal celodennu priepustku na poobedie v pripade peciatky od ocneho (rozkvapkane oci), chirurg (zakrok), ale od vseobecneho? Tam sa asi nikto nezdrzi dlhsie ako hodinu
@sisa_s
Kazdy zamestnavatel musi toto akceptovat. Dr vie, preco tam napisal tu vetu. Aby mohla byt doma cely den.
Ak tam ma napisane, ze plati cely den, tak plati aj na poobednu. Lekari robia predsa aj poobede, nielen doobeda. Ked ma moznost ostat doma, tak nech ostane, narobi sa za cely zivot este dost.
@bjetuska Mýliš sa. Zákonník práce nepozná celodennú priepustku.
Voľno na ošetrenie u lekára rieši § 141 ZP:
§ 141 Dôležité osobné prekážky v práci
(1)......
(2)
Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu:
a)
vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení
1.
pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času,
Je tam uvedené, že na nevyhnutne potrebný čas, pokiaľ ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času.
Ona bola na preventívke ráno. Dalo by sa ešte akceptovať, že by lekár ordinoval poobede a vtedy bola na preventívke. Ale je to bezpredmetné, lebo sama zadávateľka uviedla, že bola ráno. To, že lekár napíše na priepustku "celý deň" je neopodstatnené. Ona bola ráno, pracovnú zmenu má od 14:00. Ak o 14:00 už nebola u lekára, tak je povinná ísť do práce. Ospravedlnenú má len neprítomnosť v čase vyšetrenia či ošetrenia a na cestu k lekárovi a od lekára.
Zamestnávateľ nie je povinný jej dať celodenné voľno. Záleží od zamestnávateľa, ako posudzuje také priepustky, že celodenné. Ak mu to nevadí, tak nech si zostane celý deň doma. Ale vyčerpá si tým jeden celý deň zo siedmich. Ona si to ale nárokovať nemôže.
Ako uprimne ak by som mala priepustku z preventivky, tak urcite ju nepouzijem. Ved to nebolo nic vazne. A hlavne priepustka je na cas nevyhnuty a cestu, ak si doktor dokaze odovodnit, ze preco potrebujes na cely den tak ok, ale nie je to v sulade so zakonom.
@veronika342948 môžeš zostať doma, zamestnávateľ nevie preco si bola u Dr. Ak ti robil menší zákrok alebo pod a máš mať kludovy režim celý den
Pecko u nas plati hlavne cez rannu smenu,a na preventivku len 4hod.ziadne cely den.Aj s dietatom,uz musi napisat,ze doprovod nutny a opet hlavne cez rannu.Na poobednu smenu iba vtedy ak cestujeme daleko za lekarom.Tam uz ozaj,ze cely den.
Platí to na celý deň, ale je to vychcanstvo z tvojej strany a nie každý je tupý, že poobede obvodný nerobí a máš to vybavene, zamestnávateľ nieje tupý a vie, že chces s ním vybabrať, na tvojom mieste by som do roboty išla ak ti záleží na práci
Platí to na celý deň, ale je to vychcanstvo z tvojej strany a nie každý je tupý, že poobede obvodný nerobí a máš to vybavene, zamestnávateľ nieje tupý a vie, že chces s ním vybabrať, na tvojom mieste by som do roboty išla ak ti záleží na práci
@zuzubb007
Moj obvodny lekar pracuje 2x do tyzdna poobede
@zuzubb007
@bjetuska ano aj môj, ale do 17:00 čiže kľudne potom môžeš šup rovno do roboty, ak nemáš lekára 300 kilometrov od domu, ale chápem ľudia sa snažia využiť každé voľno silou mocou, ale pekne by bolo dopredu oznámiť, že neprídem nie? Napríklad deň dopredu, že mám prísť na 14:00 a vymyslím si, že mám doktora, o ktorom každý vie dopredu že ide
@zuzubb007
@bjetuska ak sa nemýlim, tak každý lekár musí minimálne 1 deň pracovať aj poobede, ale to je max do 17:00. Súkromné ambulancie aj dlhšie, ale tých je minimum. A preventívky si všetci volajú ráno, keďže treba ranný moč a odber krvi, určite nie o 17:00 😀
Mne ani tak nevadí, že niekto zneužije priepustku od lekára, ako takéto zbytočné kecy a obhajovanie sa. Ak jej to zamestnávateľ uzná, tak v poriadku, ale rozhodne nie je povinný,
Ja by som chcela vidieť, ako všetci diskutujúci, čo sa tu vyjadrili prídu hneď po vyšetrení do práce.
Ja by som chcela vidieť, ako všetci diskutujúci, čo sa tu vyjadrili prídu hneď po vyšetrení do práce.
@anonym_1308d7 ja napríklad reálne, mám nárok na 4 hodiny a reálne, keď vybavím za hodinu som naspäť v práci, pretože mám toľko práce, ktorá má vždy počká a nemá má kto zastúpiť nikdy, cize radšej prídem ako potom ťahať dlhšie nervózna, záleží aj na type prace
@anonym_1308d7 Tak potom nech nejde v ten deň do roboty, ale nech sa nepýta na verejnom fóre, čo má robiť. Tu sa píše tak, ako to má byť v súlade so zákonom, nebudeme nabádať na porušovanie predpisov.
Keby si sa pýtala, koľko má zamestnanec na obec, tiež ti napíšeme, že 1/2 hodinovú prestávku. Nikto nenapíše, že miesto obeda si choď nakúpiť a môžeš byť aj 3/4 hodiny vonku. A je každému jasné, že občas zamestnanci využijú obednú prestávku aj inak, než obedom.
@veronika342948 Malo by to platiť, ale často čo zamestnávateľ,to iné pravidlá
@anonym_1308d7 ja mam stastie, ze zijem v okoli BA, kde lekari robia poobede. Drviva vacsina mojich lekarov je po pracovnej dobe a to nam uznavaju celodenneho lekara bez problemov. Ked som chodila s dcerou mesiac co mesiac na ORL kvoli jej problemom, tak terminy som mala vzdy o 5, aby som co najmenej vymeskala a vedela som to vybavit mimo prace, aby som nikomu nekomplikovala zivot. Samozrejme ak islo o vysetrenie, ktore sa inak nedalo, tak som sla, ale dost casto absolvujem vysetrenie a do prace, pripada mi to normalne.

Priepustku asi ani nepotrebovala, veď si tam nešla v pracovnej dobe.
Normálne pôjdeš na poobednú a priepustku nedávaš.