Priezvisko bábätka, keď nie sme manželia

28. jún 2021

S priateľom nie sme manželia, priezvisko bábätka bude po otcovi. A tu potrebujem poradiť. Viem že do pôrodnice potrebujem list otcovstva alebo sobášny list. Keďže mi nemáme sobášny potrebujeme list otcovstva. Nájde sa tu niekto kto to nedávno riešil, bol v podobnej situácii, že by mi vedel povedať kde všade ísť a čo všetko vybaviť ak nie sme zobratí a chceme aby bábo malo priezvisko po priateľovi?
Ďakujem.

ibajaanikiny
28. jún 2021

Ist spolu na matriku a tam podpisete suhlasne vyhlasenie o urceni otcovstva a priezvisku dietata…to je vsetko

kkovacovak
28. jún 2021

Na príslušný matričný úrad. Niekde stačí len občiansky, niekde chcú aj rodný list, niekde chcú vidieť tehotenskú knižku. Dajú vám potvrdenie ktoré odovzdáš potom v nemocnici.

zanetakovacsova
28. jún 2021

Ísť na matriku podpísať a to je celé 😃

siska53
28. jún 2021

Len ist na matriku. Kde to spisete. My sme tak po 2x riesili.

darkswan
28. jún 2021

tak ako pisali, ale za mna by som priezvisko priatela nedavala

matula77
28. jún 2021

@siska53 prosim ta kolko pred porodom ste to riesili? Je to nejak dane?

simsalabim
28. jún 2021

NIkdy by som nedopustila, aby sa moje dieta volalo inak ako ja. Z akeho dovodu by sa malo volat po otcovi? kto to dieta vynosil? Rodina ma mat spolocne meno. Moja susedka dala dietatu svoje prizvisko a na otazku kazdemu povedala - otec si ma nevzal. Vzal si ju, ked malo dieta 11. Vtedy aj zmenili priezvisko jej aj dietatu.

siska53
28. jún 2021

@matula77 nie.. my sme sli asi 2 mesiace pred..

number19
28. jún 2021

@simsalabim Presne. My sme sa zobrali cca 3 roky pred dietatom. Muzove meno som neprijala (veeelmi komplikovane) a dcera ma moje meno. Nikdy by som nechcela mat dceru s inym menom ako mojim a hlavne ak by si ma chlap nevzal.

ivkazba
28. jún 2021

@simsalabim toto som chcela napísať ale som si to rozmyslela, nech nie som zase za gestapáčku. Tiež to nechápem, aby sa dieťa volalo inak ako ja. Potom sú tu diskusie "muž ma nechal a dieťa sa volá inak a nechce mi dať súhlas aby sa volalo po mne".

tbd
28. jún 2021

Ja som bola teraz vo štvrtok. Záležitosť asi 10 minút. Prídete na hociktoru matriku obaja, dáte OP, poviete, že chcete dohodu o mene nenarodeného dieťaťa. Matrikarka sa len opýtala či je priateľ otec dieťaťa a či súhlasí. Podpísali sme 4 kópie. Jedna pre matriku, jedna pre mňa, jedna pre otca, jedna do pôrodnice. Neplatí sa nič. Hneď som založila k tehotenskej knižke, nech to mám po ruke.

bluka2
28. jún 2021

Pridávam sa, na Slovensku, kde sa to potom bez súhlasu otca nedá zmeniť a so štatistikou rozchodov je to čisté šialenstvo... Tiež nerada komentujem mimo témy, avšak toto si radšej ešte premysli

lienka.7
28. jún 2021

Na matriku a uznat otcovstvo. Tento papier potom so sebou beries do porodnice.

autor
29. jún 2021

@simsalabim
@number19
@ivkazba
@bluka2 chápem aj vášmu pohľadu.. Ale každý má iné priority. Staviame dom a čakáme bábätko. Svadbu chceme ale ja nie som za aby to bolo teraz počas tehotenstva a taktiež keď staviame už niekoľký rok dom a tie peniaze, ako asi u každého, nie sú nazvyš. Raz chcem mať peknú svadbu s naším dieťatkom keď bude väčšie ale keď budeme mať trošku kľud a budeme si to môcť užiť. Viem že sa môže stať všeličo, pokiaľ by sme sa rozišli bude mať priezvisko po otcovi. Som s tým v pohode, je to navždy jeho/jej otec. Ja som mama ale môže sa stať že si nájdem niekoho iného, zoberieme sa a budem mať iné priezvisko ako moje dieťa opäť. Nemyslím si a nechcem aby to tak bolo samozrejme, chcem mať svadbu s mojim partnerom ... Ale to len hovorím že sú aj ženy ktoré sú s iným priezviskom v pohode.

fiafia
29. jún 2021

NATO si sa nepytala ale priezvisko by som dala svoje. Dcérka má po partnerovi a už teraz vidím problémy s tým spojené. Rôzne priezviská, všade vysvetľovať kto som, nevravím hranice atď atď keby sa mám rozhodnúť opäť už to neurobim

cacianka
30. jún 2021

Ved ked postavite a ušetríte na svadbu, zmenite priezvisko tebe aj dieťaťu naraz uplne ľahko . Odporucame dat priezvisko tvoje.

bluka2
30. jún 2021

@cacianka presne to mi povedala aj teta na úrade, keď som si išla s tým istým príbehom o svadbe a samozrejme som nepočuvla. Takže tu vidím seba pred x rokmi 😂 doprajem však lepšie pokračovanie príbehu ako som mala ja...

bluka2
30. jún 2021

@fiafia "aký je váš vzťah k tomuto dieťaťu?..." Áno, aj na to si spomínam na hranici UK

ckatka
30. jún 2021

Keby si ma chlap nevzal, meno po ňom nedám. Holt...stačí na matrike s dvoma svedkami to vybaviť za 5 minút...ako.moj bratranec. A máte vybavené.

kristina1001
16. júl 2021

11 mesiacov dozadu sme išli na matriku pani nám dala papier v ktorom sme vipisali naše údaje meno a priezvisko dieťaťa samozrejme obaja musíme súhlasiť s rovnakom priezviskom pani vyplnila zvisok dala nám to podpísať a hotovo