Príplatky pre slobodnú mamičku

lilla23
6. apr 2022

Ahojte. Chcem sa spýtať ze ci neviete alebo niekto z vás nieje slobodná mamička, ze aké nároky ma slobodná matka?dostane viac príplatkov ako keby žila normálne s partnerom? Slobodná matka si nemôže dať do rodného listu otca dieťaťa? Ďakujem za odpoveď

zmrzlinka2021
6. apr 2022

@lilla23 si opustená, čo len nevydáva a frajer je otcom dieťaťa?

lilla23
autor
6. apr 2022

@zmrzlinka2021 som sama a ex je otcom dieťaťa

sissy27
6. apr 2022

@lilla23
Slobodná matka je každá, ktorá nie je vydatá, aj keď žije s partnerom v jednej domácnosti a nemá nárok na nič extra.
Osamelá matka (resp. osamelý rodič) je matka, ktorá žije sama len s dieťaťom a jediné, na čo má nárok navyše, je o tri týždne dlhšia materská (ak vôbec máš nárok na materskú a nejdeš rovno na rodičák).
Otca dieťaťa do rodného listu uviesť môžeš - buď súhlasným vyhlásením (ak teda sa pán otec bude mať k tomu, aby sa dostavil na matriku a podpísal papier), alebo súdnou cestou. Potom ti vznikne aj nárok na výživné na dieťa od expartnera.

7miriam77
6. apr 2022

som slobodna matka, otec nie je ani v RL a veru ziadne vyhody som ja nemala a myslim na ziadne narok ani nemam, ak sa nic nepomenilo.

zuzana9393
6. apr 2022

Nemas narok na nic extra. Ono by to bola aj hlupost, ved to by ziadne svadby neboli, mozno by aj stupla rozvodovost keby to je tak, ako chcel Matovic, ze slobodne mamicky dostanu nejake pridavky navyse. Kazdy manzelsky par by si rozmyslel ci chcu byt mamzelia, alebo radsej dostanu kazdy mesiac o 200€ viac ( trebars)

lucik194
6. apr 2022

ziadne vyhody, nevidim dovod

darkswan
6. apr 2022

@lucik194 ak by sa to nevyuzivalo vidim dovod, neviem ci mas predstavu ako ziju matky co su same s dietatom...maju to 3-5x horsie...to len u nas pandemickymi chujovinami podporujeme zeny ktore nemaju ako vykryt skolku, pritom systemova pomoc napr. matkam ktore su naozaj same s dietatom by bola ovela rozumnejsia

pribinak
6. apr 2022

Prečo by si nemohla dať otca do RL? Veď ak máš záujem o výživné pre dieťa, tak určite ho daj do RL.

Buď sa dohodneš s otcom dieťaťa o zápise do RL, alebo to poriesis súdnou cestou

lilla23
autor
6. apr 2022

Ja ho chcem dat do RL aj on to chce

pribinak
6. apr 2022

@lilla23 aké staré je to dieťa?

makova333
6. apr 2022

@lilla23 mas narok na materske po dobu 37 tyzdnov (bezne maju zeny 34t.), teda, ak si pracovala a mas na nu narok plus tehotenske ak si pracovala a mas narok na vyzivne od otca dietata, ak je zapisany v RL (ale to maju vsetky matky, ktore neziju s otcom dietata). A tam "vyhody" slobodnej matky koncia. A do RL moze slobodna mamicka dat zapisat otca dietata s jeho suhlasom alebo po vykonani DNA testov, ale na financne davky to nema ziadny vplyv.

alenah31
6. apr 2022

@lilla23 ako osamelá matka máš nárok na dlhšiu materskú o tri týždne (bežne je 34t, osamelá 37t) - osamelosť preukazuješ čestným prehlásením + vedia si to overovať. Pokiaľ je otec zapísaný v RL dieťaťa - a nebudeš vychádzať s €, ktoré na dieťa dostaneš od štátu vo forme MD+PnD+výživné, neskôr RP+PnD+výživné - a môžeš požiadať o dávky v hmotnej núdzi resp. ak výživné nebude otec platiť tak na náhradné výživné. Tu sa ale bavíme o tom, že výživné bolo riadne stanovené súdom. Ak súdom určené nebolo - máš nárok na MD+PnD+ výživné - tzv. výživné bez rozsudku v sume jednej tretiny živ. minima určeného štátom alebo RD+PnD+výživné, tzv. výživné bez rozsudku v sume jednej tretiny živ. minima určeného štátom. Na akékoľvek dávky pri neurčení výživného súdom ti nárok nevzniká - prvotnú povinnosť vyživovať dieťa má rodič a nie štát.