icon

Príspevok na podnikanie

lila8686
27. mar 2014

Ahojte Maminy 🙂 Mam na Vas otazocku ohladom podnikania ked som na rodicovskom prispevku.Mate s tym niektora skusenosti?Prispieva vlastne stat aj matkam na rodicovskom prispevku tou nenavratnou pozickou?Ako ano,co k tomu potrebujem aby som si ju mohla vybavit?Len neviem ci mam na to narok ked mi konci poberanie rodicovskeho prispevku v juni.Ak mate akekolvek informacie ci osobne skusenosti dajte mi prosim vediet ... 🙂

danadany
•
27. mar 2014

Pokiaľ viem to dostávali len ľudia evidovaný na úrade práce. Ty popri rodičovskom môžeš podnikať, založiť si živnosť a mať akýkoľvek príjem, ale príspevok asi ťažko.

carrie4
•
27. mar 2014

@lila8686 práve asi pred dvoma týždnami dávali v televiznych novinách, že je v zákone diera a matka poberajúca rodičovský príspevok má nárok na príspevok na samozamestnanie... určite sa chod spýtať na úrad práce, bude treba, aby si tam bola v evidencií, ale podľa toho čo som vyrozumela, budeš mať nárok aj na rodičovský príspevok až do založenia živnosti.... ale určite na úrade práce ti dajú info ...

carrie4
•
27. mar 2014

takže ako čítam príspevok @danadany tak RP môžeš dostávať aj popri živnosti

magg424
•
27. mar 2014

nikto nemoze matke na RP zakazat evidenciu na Up, pocas poberania rodicaku, takze ked si na RP a zaevidujes sa tak mas taky isty narok na prispevok na samozamestnanie ako akykolvek iny nezamestnany... mam kamosku ktora bola v evidencii uchadzacov o zamestnanie pocas poberaňia RP, ziadny problem len sa jej pytali ze naco... urobila to aby ju mohol zamestnavatel zamestnat ako dlhodobo nezamestnanu a vyuzit vyhody z toho vyplyvajuce...

danadany
•
27. mar 2014

@magg424 tak to neviem, ale dá sa rodičovský prepísať na muža a ona môže ísť na ÚP

laurinkam
•
27. mar 2014

@magg424 prosím ťa a čo znamená v tomto prípade "dlhodobo" nezamestnaná? ďakujem

magg424
•
28. mar 2014

@laurinkam
@danadany ona nemusi prepisovat RP na muza, to sa robi ak by chcela napr cerpat davku v nezamestnanosti ... ona moze byt v evidencii a cerpat rodicak to sa nevylucuje, dlhodobo nezamestnany moze byt tri mesiaci, sest, dvanast podla toho aku vyhodu ides vyuzit resp aky prispevok poziadat ....

laurinkam
•
28. mar 2014

@magg424 dakujem za odpoved. Vies mi pls este poradit kde by som k tomu nasla viac? Dakujem

magg424
•
28. mar 2014

@laurinkam neviem co konkretne potrebujes vediet ale najlepsie ti poradia na upsvare

lila8686
autor
•
29. mar 2014

Dakujem vam za radu najlepsie asi urobim sa informovat na urade prace.