Problém s prepisom pozemku

helen334
30. sep 2022

Ahojte dievčatá
Mám taký problém a chcela by som vás poprosiť o radu, prípadne či neviete niektorá ako riešiť danú situáciu alebo ste sa niektorá s tým náhodou nestretli.
Osudom sme sa spoznali s mojím manželom, že pozemky su zdedene len z jeho rodičovskej a mojej rodičovskej strany( sme z rovnakej dediny) čo je super pretože prepis stavebného pozemku je bez problémov.... no a tu je to obrovské ALE
je tam jedna pani v každom jednom pozemku čo máme ktorá už nie je medzi živými, mala dlhy a pojednávanie neprebehlo, v podstate všetko mal exekútor. Čiže to neprebehlo na jej deti.
Chceme pozemok prepísať a naivne som si myslela že jej vyčlenime časť ktorú v danom pozemku má, lenže to nejde
Viete mi poradiť ako mám pokračovať, keď všetci mipodpísali a len táto osoba tam je a nedá sa pohnúť ďalej, ďakujem

draik
30. sep 2022

Niekto dediť musel, inak by podiel pripadol štátu.
Na kvalifikovanú odpoveď je potrebných omnoho viac informácií, preto navštívte právnika so všetkými podkladmi.

helen334
autor
30. sep 2022

@draik ďakujem

marca12
30. sep 2022

@helen334 Treba ist za notarom,poziadat o dodatocne dedicke konanie,spise ti navrh,da na sud. Dedicia mozu odmietnut dedicstvo,ak su tam dlhy. S tym vsetkym ti notar pomoze vybavit. Ak by dedicia prijali dedicstvo,tak budes od toho dedica odkupovat podiel.
Ak je neznama,neznamy su aj dedicia,tak sa sudom zrusi spoluvlastnicky podiel a vyplacas stat+exekutora.

mariet24
30. sep 2022

@helen334 ako dlho ste vlastníkmi? Na jeseň sa má vrátiť do platnosti vraj zákon o vlastníctve z vydrzania. Skúsila by som sa popýtať pravnika

draik
30. sep 2022

@mariet24
Ako môže niekto vydržať niečo, čo nikdy nevlastnil on ani jeho predkovia....

mariet24
30. sep 2022

@draik neviem preto píšem že popýtať sa právnika. Poznám jednu pani čo vlastní 3/4 pozemku, zvyšok vlastní po malých častiach asi 25 osôb (niektoré už 2-3 generácie neprededene, čiže ovela viac osôb by to už bolo). A za touto pani prišli s ponukou, že keď si to ona dá na seba na základe tohto zákona z vydrzania, tak to od nej kúpia ... Preto som myslela že sa to nejako dá....

engynka
1. okt 2022

@helen334 tak ako pise @marca12 treba otvorit dedicke konanie navrhom na sud. Ale ak poznas dedicov predpokladan ze tie su z dediny tak skus sa ich pred tym opytat ci by ten podiel predali.
My riesime obdobne uz dlhsie. Chceli sme odkupit mensi pas pri nasom pozemku. Twnto je nevysporiadany - napisany na mrtvu osobu. Oslovili sme dedicov, pozistovali sme si z internetu vsetko o nich a tak sme ziskali adresy, sla som za jednym osobne a ten uz mi dal cisla na ostatnych. Dvaja dedici by predali a jeden nechce. Medzicasom ten jeden co chcel predat zomrel. Takze sme ani dedicske neotvarali. Samozrejme ze by sme museli vsetko zolatit - pravnik, notar, sudne poplatky kedze oni nemali zaujem to otvarat ale do toho by sme sli v pohode pokial by ten jeden nevymyslal.

sasha10
1. okt 2022

@helen334 zaklad je pozrieť na liste vlastníctva či pri jej mene nie je SPF... Ak to vlastni slovensky pozemkovy fond tak to od nich moze trvať roky aj tak väčšinou zamietnu predaj... Ak nie je tak môže prebehnúť dedičské konanie

natalienka12
1. okt 2022

@helen334 Predpokladam, ze tie pozemky chcete spojit a mat stavebny pozemok. Odporucam zistit, ci by vobec pozemok, ak by ste aj mali vlastnictvo, je vobec sposobily na uzemne rozhodnutie o umiestneni stavby. Informaciu vam da prislusny stavebny urad.