icon

Ako slušne požiadať tetu o predaj pozemku?

26. jún 2026

Ahojte. Manželova teta má navyše 2 pozemky v dedine, odkiaľ pochádza môj manžel. My veľmi túžime si postávať dom (či to bude reálne ešte nevieme), ja idem za pár dni na materskú s druhým dieťaťom. Ak by sa nám podarilo, tak by sme keď nastúpim opäť do prace, po rodičovskej, zobrali hypo a postavili dom. Byt ktorý máme by sme predali, čiže teoreticky ak ceny extrémne nestúpnu, by nám mohla vyjsť hypo na menší dom. Ale keďže ceny stúpajú, zvažovali sme kúpiť aspoň pozemok. Zatiaľ sme nenašli pozemok, ktorý by sa nam aj pozdával, a bol aj cenovo dostupný (máme nejakú hotovosť a zvyšok by sme zobrali úver). Lenže je tu stále v hre aj pozemok tety, pretože ona nevyužije určite 2 pozemky, a zrejme ani jeden (ma už svoj vek, stavať nebude). V minulosti už mal nejaký rodinný príslušník záujem o jeden z pozemkov, a vtedy ho ta teta nepredala (lenže vtedy bola mladšia a chcela stavať dom, a možno aj tie vzťahy tam neboli take dobre). Moja otázka ale znie, ako sa slušne tej tety opýtať, či by nam vedela jeden z pozemkov predať a za koľko? Nenavštevujeme sa skoro vôbec, tak raz do roka, pretože býva ďaleko, chystáme sa tam toto leto na návštevu, ale nechcem, aby to teraz vyznelo, že tam ideme len kvôli tomu, aby sme vypytovali pozemok. Pozemok aj lokalita sa nam pozdáva, nemuseli by sme meniť zamestanie a dcéra školu, keby sa sťahujeme.

Strana
z2
zojazoja
26. jún 2026

Vsak pp slovensky 🙂Teta prosim ťa, chceme sa opytat: nemala by si záujem predať tento pozemok? Nam. .... ako inak to chceš urobiť? Prosté normálne sa opytat.

anonym_f54a29
26. jún 2026

@anonym_autor Myslím, že najlepšie bude pýtať sa slušne a priamo.Nemusite jej hneď hovoriť podrobne o vašich plánoch, ale keď sa opýta, tak môžete pravdivo odpovedať.

anonym_432db9
26. jún 2026

Tolko reci okolo toho. To takto analyzujes a riesis len Ty ci aj Tvoj chlap? 🙄 "Irenka, a nechcela by si predat jeden z tych pozemkov?"

I tak si myslim ze si to zatial predstavujete ako hurvinek valku, za chviku sa narodi dieta, vy neviete ani ci vam vobec na nejaku stavbu vyjde, ale "kupit pozemok" to uz hej... To nemyslim v zlom. Ale niektore veci by ste si riadne mali spisat na papier, aby ste neboli prekvapeni, ze Vam to nevychadza, alebo to nebude tak, ako si predstavujete. A odporucam to prejst s ludmi, ktori realne stavbu domu zazili. Lebo to budu mozno roky, a ked sa prestahujes "na tu dedinu" tak zistis ze nerobis nic ine len taxik detom, co uz chodia na kruzky, jazykovky a pod.

anonym_7d354c
26. jún 2026

Ved dvihni telefon a opytaj sa teraz. Ako ti bolo napisane - akoj teta, zvazujeme kupit pozemok, ten a ten tvoj sa nam paci, tak sa chcem opytat, ci by si ho nechcela predat.
Ale ty asi ocakavas, ze ti ho teda da za polovicnu cenu, preto tie caviky okolo toho. Inak nevidim jeden rozumny dovod sa priamo neopytat.

autor
26. jún 2026
@anonym_7d354c

Ved dvihni telefon a opytaj sa teraz. Ako ti bolo napisane - akoj teta, zvazujeme kupit pozemok, ten a ten tvoj sa nam paci, tak sa chcem opytat, ci by si ho nechcela predat.
Ale ty asi ocakavas, ze ti ho teda da za polovicnu cenu, preto tie caviky okolo toho. Inak nevidim jeden rozumny dovod sa priamo neopytat.

@anonym_432db9 ja som asi taká povaha, všetko analyzujem 😃. Práveže aj toto celé mám už premyslené, vieme čo to obnáša 🙂 ono, nedá sa to dopredu vedieť, pretože nevieme ako pôjdu ceny hore. Ale keď stúpne stavba domov, stupne aj cena bytov ( a byt mame v dobrej lokalite v centre mesta, komplet po prerábke, mali by sme ho vedieť aj dobre predať) ..a deti môžu chodiť aj na školské krúžky, v tom nevidím taký problém, a keby chceli niekam inam, tak poriešime v rámci možnosti
@anonym_7d354c nie, nečakáme ho za polovičnú cenu, ale samozrejme, že nečakáme, že ako rodine nam to dá za 100 tisíc zase..

autor
26. jún 2026
@anonym_7d354c

@anonym_7d354c a po telefóne to práveže riešiť nechceme takéto veci 🙂

anonym_cfe6ad
26. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_autor uplne normalne sa jej to mozete spytat, ci neuvazovala nad tym ze by ten 1 pozemok predala. kedze chcete v buducnosti stavat a vam sa pozdava, tak by ste mali zaujem o jeho kupu. bud povie ano alebo nie, aspon budete vediet na com ste. pokial to nechcete riesit cez telefon ale pri osobnej navsteve, tak prazdniny su uz tu, pockajte teda nejaky ten tyzden a potom pri navsteve nahodite tuto temu.

eeffka
26. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_432db9 ja som asi taká povaha, všetko analyzujem 😃. Práveže aj toto celé mám už premyslené, vieme čo to obnáša 🙂 ono, nedá sa to dopredu vedieť, pretože nevieme ako pôjdu ceny hore. Ale keď stúpne stavba domov, stupne aj cena bytov ( a byt mame v dobrej lokalite v centre mesta, komplet po prerábke, mali by sme ho vedieť aj dobre predať) ..a deti môžu chodiť aj na školské krúžky, v tom nevidím taký problém, a keby chceli niekam inam, tak poriešime v rámci možnosti
@anonym_7d354c nie, nečakáme ho za polovičnú cenu, ale samozrejme, že nečakáme, že ako rodine nam to dá za 100 tisíc zase..

@anonym_autor ty si uplne vtipna, az by som sa ja rozhodla predavat svoje pozemky tak si stanovim trhovu cenu a pribuzni ak chcu mozu si kupit. Teta ma predpokladam nejake deti resp ma dovod naco pozemky drzi. az by ma oslovil pribuzni co ma vidi 1x do roka ze mu mam predat za "rodinnu cenu" tak to normalne strelim 1.cudziemu

vikusjk
26. jún 2026

@anonym_autor ahoj teta, chcela som sa opýtať, čo zamýšľaš s tými pozemkami, ktoré vlastníš v ...(oblasť)? Ak by si mala záujem niektorý z nich predať, radi by sme ho kúpili. Aká je tvoja predstava o cene?
hotovo, vieš na čom si, či môžeš o tom vôbec rozmýšľať, alebo je to úplne pasé pre vás

anonym_7d354c
26. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_autor no a uz sme doma 🙂 presne som trafila klincek po hlavicke. Ak by si chcela dat trhovu cenu, nemas problem sa opytat. Ale chces ponuknut menej a ocakavas, ze vsak ste rodina, tak to urcite nemoze dat za trhovu cenu. Urcite aj ten zaujemca pred tym ocakaval nizsiu cenu, preto odisiel s dlhym nosom. To je dovod tvojej analyzy a obav. Aby ste sa nepohnevali. Lebo ty chces menej a ona nechce za to predat. Ty sa nahnevas, ona sa nahneva. A je po dobrych vztahoch v rodine.
@eeffka presne tak, predat za trhovu cenu a hlavne nie rodine - inak peklo na zemi. Nemaju hanby ludia - ved sme rodina, nemoze chciet trhovu cenu 🙈

anonym_647b6d
26. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ale ona keby ho predala za komercnu cenu, tak ma viac penazi (alebo jej deti / dedici)... vpodstate neexistuje dovod, aby vam to predala za "rodinnu sumu" (je to teta a nie rodic)...

letfenixa
26. jún 2026

Čakala by som trhovú cenu, prečo len kvôli nejakej pribuzenskosti čakať menej.

anonym_b738ca
26. jún 2026

najhoršie sa predáva rodine a známym. Každý čaká úľavu a viac menej nižšiu cenu.
Lenže prečo má byť majiteľ pozemku sponzor?

marsmykkok
26. jún 2026

@anonym_autor Môžte sa opýtať, že hľadáte pozemok, či nebude predávať, ale ak má dosť financií, asi má pozemky ako investičné a bola by hlúpa predať Vám napríklad pozemok za 70 000 eur čo o 5 rokov bude mať hodnotu 100 000 eur a peniaze si dať na účet a tých 70 000 eur bude o 5 rokov ako teraz 50 000 eur a príde za 5 rokov o 50 000 eur vlastne...

anonym_125447
26. jún 2026

Normálne nepriamo by som sa opýtala, či by nemala záujem predať pozemok. Že hľadáte vhodný pozemok pre svoj dom. Veď to nechcete zadarmo ani za symbolickú cenu predpokladám, tak načo chodiť okolo horúcej kaše. A buď Vám ho preda alebo nepredá.

anonym_c69c4d
26. jún 2026

v tejto teme uz chyba len vymenit slovo dom za domcek :D

anonym_7bbc2f
26. jún 2026

Píšeš, že zatiaľ ste nenašli cenovo dostupný pozemok.
Ja to vidím takto: od tety čakáte, že by vám pozemok predala za rodinnú cenu. A vlastne aj preto nevieš ako sa jej spýtať, že či nechce predať pozemok. Lebo čakáš, že to bude za veľmi výhodných podmienok a je ti to v kúte duše blbé. Aspoň máš chrbtovú kosť 🙂
Treba sa pripraviť na to, že teta sadne k internetu, pozrie za koľko sa také pozemky predávajú a tak vám ho ponúkne. Čiže zas to nebude pre vás cenovo dostupné.
A načo by jej mohol byť pozemok keď nebude stavať? Možno ako dedičstvo pre deti/vnúčatá alebo si to jednoducho necháva na starobu ako svoj "III. piliér", pretože hodnota pozemku nikdy neklesne na cene, stále bude mať len väčšiu hodnotu... Možno preto?

anonym_4ce4db
26. jún 2026

Jemine, tieto úvahy,..Sak sa jej normálne opýtaj, či neuvažuje o predaji pozemku. Ak uvažuje o predaji, nech si povie cenu. Normálny obchod.
Lenže ty čakáš, ze to bude za pár eur lebo ste rodina a teta je stará, pozemok už nepotrebuje. Bojíš sa vysokej ceny, teba to sklame a tam "rodina" skončí.

ivicatolic
26. jún 2026

@anonym_autor takto.... hej tetula, nepredáš nám tú jednu parcelu, šak už nie si najmladšia a čo by si s tým robila na staré kolená....🍀😆treba ísť napriamo...a hneď aj zistíte aká je to povaha...🤣🤣🤣👉👉

anonym_79c0a8
26. jún 2026

Možno nechce, aby jej príbuzní bývali blízko pri nej 😂

autor
26. jún 2026
@anonym_79c0a8

Možno nechce, aby jej príbuzní bývali blízko pri nej 😂

@eeffka nie, nemá deti, a je rozvedená, dobre finančne zabezpečená. Do nášho bytu nám dala kopu nábytku zadarmo (mohla ho ešte predať). Mužovi veľa krát za život pomohla, majú dobre vzťahy, len sa proste skrz vziadenosť nestretávajú často. Ale takisto aj muž nemá problém jej pomôcť, keď niečo treba (pokosiť pozemky, alebo tak).
@anonym_7d354c pozri, chápem ako na to pozeráte .. ale ja keby som dobre finančne zabezpečená, tiež nemám problém rodine pomôcť, keby viem.. a dediť nemá po nej kto, musí to predať, ale jasne, môže to predať za trhovú cenu 🙂
@anonym_7bbc2f ale veď ja nemám s tým problém, keď nam povie nie, alebo keď nam povie trhovú cenu, neočakávam to od nej ako automatiku, že nam to dá lacnejšie .. veď keď povie vysokú cenu, tak nič, budeme hľadať ďalej inde 🙂
@anonym_79c0a8 ale ona práveže býva viac než 100km ďaleko, čiže toto nehrozí 😃

anonym_5e005c
26. jún 2026
@anonym_autor

@eeffka nie, nemá deti, a je rozvedená, dobre finančne zabezpečená. Do nášho bytu nám dala kopu nábytku zadarmo (mohla ho ešte predať). Mužovi veľa krát za život pomohla, majú dobre vzťahy, len sa proste skrz vziadenosť nestretávajú často. Ale takisto aj muž nemá problém jej pomôcť, keď niečo treba (pokosiť pozemky, alebo tak).
@anonym_7d354c pozri, chápem ako na to pozeráte .. ale ja keby som dobre finančne zabezpečená, tiež nemám problém rodine pomôcť, keby viem.. a dediť nemá po nej kto, musí to predať, ale jasne, môže to predať za trhovú cenu 🙂
@anonym_7bbc2f ale veď ja nemám s tým problém, keď nam povie nie, alebo keď nam povie trhovú cenu, neočakávam to od nej ako automatiku, že nam to dá lacnejšie .. veď keď povie vysokú cenu, tak nič, budeme hľadať ďalej inde 🙂

@anonym_autor akože nemá kto dediť,veď má súrodenca,min.jedného

anonym_1bb986
26. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ak je to mužova teta, tak by som to nechala na neho nech to rieši, poprípade ak je to sestra jeho mamy či otca, tak to môžete poriešiť cez mamu, otca, nech sa spýta svojej sestry

autor
26. jún 2026
@ivicatolic

@anonym_autor takto.... hej tetula, nepredáš nám tú jednu parcelu, šak už nie si najmladšia a čo by si s tým robila na staré kolená....🍀😆treba ísť napriamo...a hneď aj zistíte aká je to povaha...🤣🤣🤣👉👉

@ivicatolic haha, ale tak, za mňa lepšie predať rodine, ako cudzím ľudom, niekto to zase vníma presne opačne 😃😃 jedine si to nechať ako investičný pozemok, ktorý predá, ale reálne aj tak bude musieť niekomu svoje dedičstvo “darovať” lebo nema kto dediť, a buď to predsa len dá nejakej najbližšej rodine, alebo daruje na dobročinné účely

autor
26. jún 2026
@anonym_5e005c

@anonym_autor akože nemá kto dediť,veď má súrodenca,min.jedného

@anonym_5e005c ako to áno, ale úprimne tie vzťahy tam nie sú take úplne ružové

autor
26. jún 2026
@anonym_1bb986

@anonym_autor ak je to mužova teta, tak by som to nechala na neho nech to rieši, poprípade ak je to sestra jeho mamy či otca, tak to môžete poriešiť cez mamu, otca, nech sa spýta svojej sestry

@anonym_1bb986 je to sestra mužovho otca, ale muž s ňou ma lepši vzťah 🙂

ivicatolic
26. jún 2026
@anonym_autor

@ivicatolic haha, ale tak, za mňa lepšie predať rodine, ako cudzím ľudom, niekto to zase vníma presne opačne 😃😃 jedine si to nechať ako investičný pozemok, ktorý predá, ale reálne aj tak bude musieť niekomu svoje dedičstvo “darovať” lebo nema kto dediť, a buď to predsa len dá nejakej najbližšej rodine, alebo daruje na dobročinné účely

@anonym_autor dievča moje, kúp veľkú bombišu a hor sa za tetičkou...👏🖐️🍀

anonym_494e13
26. jún 2026

@anonym_autor normálne zavolajte . My sme mali záujem o ujov pozemok. Sme mu zavolali a on že je mu to veľmi ľúto ale pred 2 mesiacmi predal.

anonym_55165f
26. jún 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ty hlavne necakaj ziadne vyhody lebo ved sme rodina. Obchody s rodinou su tie najhorsie prave preto, ze ten kto kupuje caka vyhodnu cenu a ten kto predava bude najhorsi lebo mohol dat lacnejsie ked to ostava v rodine.

petronelag
26. jún 2026

To by mal vybavovať muž, keď je to jeho teta, mal by sa normálne aj telefonicky spýtať, či by predala a za akých podmienok, ak povie, že áno tak ísť osobne dojednať podrobnosti.

Strana
z2