Prvých 10 dní PN
Ahojte, pracujem na tpp na neurcito od augusta minuleho roka, na pn som sla 10.2.23 kvoli chorobe, za ten cas som otehotnela, ostala som na pn len som potrebovala preniest pn na gyn pn, kedze sa to nedalo lebo elektronicka sa neda oreniest na papierovu, musela som zrusit elek. A zacat novu papierovu u gyn. Otazka znie ako to je s prvymi 10dnami ako ich ma vyplatit, kolko a kam ak moja mzda bola vyplacana na ruku. Nedal mi ani za februar a predpokladam ze mi neda ani za april teraz, kedze som zacala novu pn. Jasne ze je nervny, lebo som odisla na pn z dna na den, a musi za mna dva x platit odvody. Ale mne tie peniaze pridu vhod. Volala som uctovnicke ona to nema na starost, a jemu to neviem ani ako napisat na drzovku? Poslite mi peniaze za 10 dni februar a teraz april? Ak odmietne? Je povinny to vyplatit? Dakujem za odpovede
@alenah31 dakujem je na zo oficialne nejake tlacivo na vyzvu?
Fuha toto este existuje ze vyplacanie na ruku? To mas oficialne zmluvu a vyplatiti ti tipnem 800 eur v hotovosti na ruku? :o cele to je nejake pofiderne ...uctovnicka o to musi mat prehlad vsak akl robi dochadzku? Ona ti tam PN zadava...treba jej znovu zavolat a aj sefa kontaktovat...a ak nic neurobi ako pise vyssie IP
Nie - daj tam napr.:
Vec:. Výzva k vyplateniu náhrady príjmu pri PN.
Týmto Vás vyzývam k vyplateniu náhrady príjmu počas prvej práceneschopnosti, ktorá začala XY.2.2023 a skončila XY.XY.2023 a druhej práceneschopnosti v trvaní od XY.4.2023 - naďalej trvá. Prvých 10 dní pri oboch PN, ktoré má vyplácať zamestnávateľ mi neboli vyplatené. Týmto žiadam o nápravu a zaslanie vypočítanej náhrady mzdy na IBAN SK........... alebo šekom na adresu: ....................... do 15 dní od obdržania tejto výzvy. V opačnom prípade posuniem prípad na prísl. pobočku IP. Ďakujem......podpis.
Len mysli na to, že apríl ti má stále čas kedy vyplatiť - najneskôr do 31.5.2023 - čiže buď počkáš a pošleš ten list na obe PN v júni alebo pošleš na prvú a potom na druhú Takže obsah toho listu si musíš prispôsobiť.
Jedna vec je vyplácanie na ruku a druhá práca na čierno. Podľa reakcie účtovníčky si nie som istá či tam robia všetko podľa ZP.
@floki1994 moja mama ma stale vyplatu v obalke. Este ucet memala ani v banke
@slavomira236 a to ale je asi nejako kryte ze podpisuje jej prebratie vsak? Viem ze kedysi sa tak fungovalo..ale ano dava to zmysel ze nie este kazdy ma ucet v banke
Dnes som poziadala o tych 10 dni nahradu prijmu. Volala mi nedavno sefova zena s vyhrazkami. Zial nenahrala som hovor. Vyhrazala sa, ze mozem si byt ista ze ona urobi cokolvek aby som nedostala peniaze ani od socialky. A ze posiela inspekciu na gynekologa. Ze nemoze ma dezatna pn 9m aj ked som tehu. Nebudem sa jej spovedat mojmu zdravotnemu stavu. Mam rizikove tehu. Mam aj diagnozu na pn posiela na mna kontrolu. A samozrejme tych 10 mi nevyplati a mi nenapadne naznacila ze to bolo este vo februarovej vyplate. Pricom nebolo. Nemam ako dokazat kedze bolo na ruku vyplacane. Pokial viem som chranena kedze som tehu a som tpp na neurcito.
Aj keď je mzda na ruku, výplatnú pásku musíš mať a tam je uvedené aj PN. Podľa mňa si urobila chybu pri preberaní feb výplaty že si si to neskontrolovala, resp. nesťažovala sa hneď.
@nikiki29 nedaval ani pasku vyplata bola uplne ina ako na papieri takze tak.
To by som rada videla akú máš vôbec zmluvu. Na papieri máš zrejme minimálnu mzdu a odvody. A na ruku ti na dobré slovo =načierno platili viac. Nech pošle kontrolu a ty na oplátku pošli na nich inšpekciu.
Ved nech ti ona dokaze, ze ti to vyplatila.
Inac z tychto penazi ja ruku nic dobre nie je. Vzdy len zamestnanec doplaca, ci uz cez nizku pn, ocr, matersku a potom taketo dotahovacky.

to kde robíš prosím ťa? Ak to nemá na starosti účtovníčka tak kto potom? Veď PN sa musí zadať aj do dochádzky + klasicky musia za teba "urobiť mzdu - výkaz" hoci si PN. A áno - prvých 10 dní znovu platí zamestnávateľ. Ty si tam oficiálne a mzdu máš celú vyplácanú na ruku a nie na účet? Tak v tomto prípade aj náhradu mzdy (nemocenské) za prvých 10 dní za február aj apríl ti vyplatiť musí. Papierovú PN ti musí po 10 dňoch potvrdiť a poslať na SP, aby ti od 11. dňa platili nemocenské oni. Vyzvi ho písomne a pošli mu to doporučene. Pokiaľ sa ti v lehote neozve a nevykoná nápravu obratom by som kontaktovala IP.