Rady ohľadom exekúcie a spoločného majetku
Veľmi pekne prosím o radu. Moja mama ma problém so sestrou. Kúpili spoločne rodinný dom v roku 2002, v roku 2003 jej sestra odišla žiť do Írska. Mama ostala v dome sama. Jej sestra však neplatí poisťovne a neviem čo ešte. Je nezodpovedna, nedá si dohovoriť ani nič vysvetliť. Chceli sme aby pripísala pol domu na mamu aby naň nemohli siahnuť, ale do toho sa jej tiež nechce. Proste ona nerieši. Akoby sa jej nič netýkalo, asi ma pocit, že je na Marse, nie len v Írsku. Moja otázka znie: ak by došlo k najhoršiemu a prišli by exekútori máji právo na dom, keď jej patrí len polovica a od začiatku v ňom nežije? Moja mama ho pomaly dávala do kopy, rozdelili si ho na posch. Dole kde žije mama je už pekný, nové okná, dvere, linka, všetko platila mama. Hore to je sestrina polovica nie je nič. Len plast. Okná, ktoré si zaplatila. Moja mama sa však boji, že jej poberu spotrebiče a pod. Majú na to nárok? Ak nemajú dôkaz komu to patrí. Ani mama nemá bločky, z pred 10 rokov, s ničím takým nerátala. Prosím vás, napíšte mi aké máte skúsenosti, alebo ak viete niečo o tom ako sa niečo také rieši. Ďakujem vopred.
@draik ďakujem za odpoveď, viem, že to je 1/2 zo všetkého, to len ony dve sa tak podelili. Trvalý pobyt ma stále v tom dome. Ved jej chodia tie žlté papieriky dennodenne. Len mi nie je jasné ako môže dať do predaja 1/2 domu, keď nebude mať súhlas od druhej majiteľky. Kto by kúpil 1/2 domu? Predsa potrebujú mamin súhlas nie? Alebo majú právo ju vyplatiť? Mama tam chce dožiť. A majetok tu žiadny nemá. Akurát v Írsku si kúpila dom, ale to vôbec neviem ci exekútori si vedia zistiť, že tam niečo vlastní a žije. Ci by mamu vôbec vypočuli co im rozpráva, ona by im aj adresu dala. Len nech jej vezmú tamten dom a nie tento. Proste sa bojí, že skončí na ulici.
@limetka69
Nejaký špekulant sa môže nájsť a nasťahovať sa tam alebo za istých okolností nasťahovať aj niekoho iného. Súhlas spoluvlastníka na exekúciu podielu nie je potrebný, spoluvlastník však môže zabrániť exekučnej dražbe tak, že do jej konania zloží u exekútora cenu podielu a ten mu pripadne.

Exekútor môže zablokovať podiel povinnej na nehnuteľnosti a ponúknuť ho na predaj. Podiel znamená podiel na každom cm2 danej nehnuteľnosti, teda nie rozdelenie na horné a dolné poschodie, ako ste uviedli. Ak povinný z exekúcie nemá v danej nehnuteľnosti registrovaný pobyt a má iný majetok (napríklad podiel na dome), tak je veľmi malá pravdepodobnosť, že by exekútor prišiel spisovať hnuteľný majetok.