icon

Reklamácia mobilu - vrátenie peňazí

miskalaci
25. sep 2021

Dobrý deň, dala som reklamovať mobil koly pokazenemu prístupu na jack slúchadiel neprehraval zvuk cez slúchadlá , prišla mi odpoveď že reklamácia bola vybavená dobropisom a že mám priniesť komplet obsah balenia mobilu , krabicu už majú , nabíjačku mám ale slúchadlá od toho mobilu už nie tie sa mi rýchlo pokazili a vyhodila som ich , viete mi povedať či stým bude nejaký problém? Ak nemám už sluchatka čo boli originál k mobilu? Týka sa to predajne ALZA . ďakujem snáď mi niekto poradi

kitycat
•
25. sep 2021

Nepochipim, tak sluchatka boli pokazene alebo ten vsrup na sluchatka? A vyhodis to pocas reklamacie. Ja by som ti reklemaciu neuznala uz len z principu, ze nevies vratit komplet balenie... A kompetentnu odpoved ti daju v Alze, toto je moj osobny nazor

janulik2008
•
25. sep 2021

Ak je problém v mobile tak sluchátka by nemali pýtať

lvula
•
25. sep 2021

@miskalaci vybavená dobropisom znamená čo? Že uznali reklamáciu v plnom rozsahu a vyplatia ti komplet sumu? A to, ci tvoj argument uznajú, vedia len oni... Tiež som tam reklamovala telefón a dala som im komplet balenie...

asfodelka
•
25. sep 2021

@miskalaci ja na Tvojom mieste zhanam na bazari sluchatka, inak Ti nevratia plnu sumu.
@lvula dobropis znamena ze si v tej predajni vyberie iny tovar v tej hodnote.

miskalaci
autor
•
26. sep 2021

@asfodelka no to napadlo aj mňa ale absolútne netuším aké to boli sluchatka ani farbu neviem už . hľadala som na nete ten mobil že aké sluchatka sú v balení ale predaj toho mobilu už skončil a nedopatrala som sa ktomu.

asfodelka
•
26. sep 2021

@miskalaci napis znacku mobilu, pozriem.

miskalaci
autor
•
26. sep 2021

@asfodelka samsung a40

dada125
•
26. sep 2021

Ja by som skusila, ze by som im tam tie sluchadla nechala z tej druhej krabičky, ak by to inak neslo. A niekde si zozenies ine...

asfodelka
•
26. sep 2021

@miskalaci na bazosi ich je do bludu napr.kuk foto

asfodelka
•
26. sep 2021

@miskalaci kontakt

asfodelka
•
26. sep 2021

A takto vyzeraju @miskalaci

jimmyy128
•
18. aug 2026

Vlákno je staršie, ale keďže sem ľudia chodia z Googlu, hodí sa dopísať, ako to vyzerá dnes – od 1. júla 2024 sa reklamácie riadia novými pravidlami a celý reklamačný proces sa presunul zo zákona o ochrane spotrebiteľa do Občianskeho zákonníka.

K tomu dobropisu, lebo to je jadro pôvodnej otázky: dobropis nie je zákonný spôsob vybavenia reklamácie. Zákon pozná štyri – opravu, výmenu, zľavu z ceny a odstúpenie od zmluvy. Ak sa reklamácia vybaví odstúpením, kupujúcemu patria peniaze naspäť, nie kredit na nákup v tej istej predajni. Poukážka je len dohoda a nikto ju prijať nemusí; stačí písomne trvať na vrátení sumy na účet.

K slúchadlám: predajca môže pýtať naspäť to, čo bolo v balení, ale chýbajúce príslušenstvo nie je dôvod odmietnuť už uznanú reklamáciu. Býva to tak, že hodnotu chýbajúcej veci odrátajú z vrátenej sumy – čo je pri slúchadlách za pár eur menej otravné ako naháňať presne ten kus na bazári.

A čo sa od roku 2024 reálne zmenilo. Tridsať dní už nie je tvrdá lehota – predajca musí pri prevzatí reklamácie písomne uviesť primeranú lehotu, dokedy vadu odstráni, a tridsať dní môže presiahnuť len z objektívneho dôvodu, ktorý sám neovplyvní, a musí vás o tom písomne upovedomiť. Pri reklamácii služby sa tá lehota predĺžiť nedá vôbec. Za vadu, ktorá sa prejaví do dvoch rokov od prevzatia, zodpovedá predajca a on musí dokázať, že vec ju pri predaji nemala – nie vy, že mala.

Najužitočnejšia je asi tá časť o zamietnutí. Zamietnutú reklamáciu musí predajca odôvodniť písomne. Ak si potom vec dáte posúdiť znalcom alebo odborným stanoviskom od akreditovanej, autorizovanej či notifikovanej osoby a vyjde to vo váš prospech, môžete vadu vytknúť znova a predajca už zodpovednosť odmietnuť nemôže. Náklady na ten posudok si treba u neho vypýtať do dvoch mesiacov, inak nárok zanikne.

Dve situácie, kde sa odstúpiť nedá: pri zanedbateľnej vade a vtedy, keď sa na vzniku vady spolupodieľal sám kupujúci.