icon

Riešenie problému s dávkou v nezamestnanosti a nezapočítanými príjmami zo zahraničia

anonym110
Dnes o 09:38

Dobrý den vedel by mi prosim niekto poradit...Pracoval som 2 roky v rakusku a nemecku a po príchode na slovensko som sa zamestnal na na slovenku kde som odopracoval 3 dni a nasladne som požiadal o podporu a v nezanestanrnosti ako v krajine posledneho zamestnania som nemusel zdokladovať centrum zaujmov.No len soc.poistovna tu výšku odvodou zo zahraničia ignorovala a vyratali mi z tej slov.mzdy kde som robil 3 dni. Je to menej než polovica. Cca 600e.Bolo by možné tú žiadosť o podporu stiahnut?.Prípadne teraz idem na 3 tyždne do rakuska tak potom prehodnotit a preratať odznova..Chápem že soc.poistovna nemá peniaze ale že až takto na hulváta.Oni tie peniaze dostanu vyplatene ja som to videl na tých PDu1..Ďakujem za radu..

anonym_7c80ac
Dnes o 11:24

Ak si podal žiadosť na Slovensku ako v krajine posledného zamestnania, dávka sa počíta zo slovenského VZ. Preto ti rátali len tie 3 dni, to je správny postup podľa zákona. Môžeš ale požiadať o ukončenie poberania dávky. Zamestnať sa znovu (ideálne v krajine, kde chceš mať dávku počítanú, napr. Rakúsko) a po skončení toho zamestnania požiadať o dávku nanovo. Vtedy sa bude posudzovať posledné zamestnanie. Ale ak chceš dávku počítanú z rakúskeho príjmu, najistejšie riešenie je požiadať priamo v Rakúsku ako krajine posledného zamestnania a mať tam aj centrum záujmov (alebo aspoň preukázateľný vzťah k trhu práce).