Riešenie problému s dávkou v nezamestnanosti a nezapočítanými príjmami zo zahraničia
Dnes o 09:38
Dobrý den vedel by mi prosim niekto poradit...Pracoval som 2 roky v rakusku a nemecku a po príchode na slovensko som sa zamestnal na na slovenku kde som odopracoval 3 dni a nasladne som požiadal o podporu a v nezanestanrnosti ako v krajine posledneho zamestnania som nemusel zdokladovať centrum zaujmov.No len soc.poistovna tu výšku odvodou zo zahraničia ignorovala a vyratali mi z tej slov.mzdy kde som robil 3 dni. Je to menej než polovica. Cca 600e.Bolo by možné tú žiadosť o podporu stiahnut?.Prípadne teraz idem na 3 tyždne do rakuska tak potom prehodnotit a preratať odznova..Chápem že soc.poistovna nemá peniaze ale že až takto na hulváta.Oni tie peniaze dostanu vyplatene ja som to videl na tých PDu1..Ďakujem za radu..

Ak si podal žiadosť na Slovensku ako v krajine posledného zamestnania, dávka sa počíta zo slovenského VZ. Preto ti rátali len tie 3 dni, to je správny postup podľa zákona. Môžeš ale požiadať o ukončenie poberania dávky. Zamestnať sa znovu (ideálne v krajine, kde chceš mať dávku počítanú, napr. Rakúsko) a po skončení toho zamestnania požiadať o dávku nanovo. Vtedy sa bude posudzovať posledné zamestnanie. Ale ak chceš dávku počítanú z rakúskeho príjmu, najistejšie riešenie je požiadať priamo v Rakúsku ako krajine posledného zamestnania a mať tam aj centrum záujmov (alebo aspoň preukázateľný vzťah k trhu práce).