icon

Riešenie problému s dávkou v nezamestnanosti a nezapočítanými príjmami zo zahraničia

anonym110
1. máj 2026

Dobrý den vedel by mi prosim niekto poradit...Pracoval som 2 roky v rakusku a nemecku a po príchode na slovensko som sa zamestnal na na slovenku kde som odopracoval 3 dni a nasladne som požiadal o podporu a v nezanestanrnosti ako v krajine posledneho zamestnania som nemusel zdokladovať centrum zaujmov.No len soc.poistovna tu výšku odvodou zo zahraničia ignorovala a vyratali mi z tej slov.mzdy kde som robil 3 dni. Je to menej než polovica. Cca 600e.Bolo by možné tú žiadosť o podporu stiahnut?.Prípadne teraz idem na 3 tyždne do rakuska tak potom prehodnotit a preratať odznova..Chápem že soc.poistovna nemá peniaze ale že až takto na hulváta.Oni tie peniaze dostanu vyplatene ja som to videl na tých PDu1..Ďakujem za radu..

anonym_7c80ac
1. máj 2026

Ak si podal žiadosť na Slovensku ako v krajine posledného zamestnania, dávka sa počíta zo slovenského VZ. Preto ti rátali len tie 3 dni, to je správny postup podľa zákona. Môžeš ale požiadať o ukončenie poberania dávky. Zamestnať sa znovu (ideálne v krajine, kde chceš mať dávku počítanú, napr. Rakúsko) a po skončení toho zamestnania požiadať o dávku nanovo. Vtedy sa bude posudzovať posledné zamestnanie. Ale ak chceš dávku počítanú z rakúskeho príjmu, najistejšie riešenie je požiadať priamo v Rakúsku ako krajine posledného zamestnania a mať tam aj centrum záujmov (alebo aspoň preukázateľný vzťah k trhu práce).

anonym110
autor
1. máj 2026
@anonym_7c80ac

Ak si podal žiadosť na Slovensku ako v krajine posledného zamestnania, dávka sa počíta zo slovenského VZ. Preto ti rátali len tie 3 dni, to je správny postup podľa zákona. Môžeš ale požiadať o ukončenie poberania dávky. Zamestnať sa znovu (ideálne v krajine, kde chceš mať dávku počítanú, napr. Rakúsko) a po skončení toho zamestnania požiadať o dávku nanovo. Vtedy sa bude posudzovať posledné zamestnanie. Ale ak chceš dávku počítanú z rakúskeho príjmu, najistejšie riešenie je požiadať priamo v Rakúsku ako krajine posledného zamestnania a mať tam aj centrum záujmov (alebo aspoň preukázateľný vzťah k trhu práce).

@anonym_7c80ac Rozumiem ĉiže tie dva mesiace za ktore mi bude doplatene už asi neovplyvním..A možno blbosť ale spýtam sa nedá sa tá žiadosť o dávku jednoducho odmietnuť a zrušiť a po tých 3 týżdnoch v rakusku požiadať na novo? Ja som medzi tým robil aj na slovensku a tu centrum zaujmov si viem preukazat kedže som robil ako pendler..

anonym110
autor
1. máj 2026
@anonym110

@anonym_7c80ac Rozumiem ĉiže tie dva mesiace za ktore mi bude doplatene už asi neovplyvním..A možno blbosť ale spýtam sa nedá sa tá žiadosť o dávku jednoducho odmietnuť a zrušiť a po tých 3 týżdnoch v rakusku požiadať na novo? Ja som medzi tým robil aj na slovensku a tu centrum zaujmov si viem preukazat kedže som robil ako pendler..

@anonym110 Ešte dokonca mi prislo najskôr rozhodnutie zo soc.poistovne že mi ju nepriznávajú lebo im tam chýbali 3 doučtované 3 mesiace z rakúska .Potom mi volala pani ze sa stala u nich chyba ze mi poslu rozhodnutie o priznani a to aby som im doniesol naspäť kedže nemôžem 2 rôzne rozhodnutia. Lenže ak je to do vlastných rúk tak by som ho neprebral a vychadzal by som s toho čo mi poslali a doložil by som tam to posledné rakusko

anonym110
autor
1. máj 2026
@anonym110

@anonym110 Ešte dokonca mi prislo najskôr rozhodnutie zo soc.poistovne že mi ju nepriznávajú lebo im tam chýbali 3 doučtované 3 mesiace z rakúska .Potom mi volala pani ze sa stala u nich chyba ze mi poslu rozhodnutie o priznani a to aby som im doniesol naspäť kedže nemôžem 2 rôzne rozhodnutia. Lenže ak je to do vlastných rúk tak by som ho neprebral a vychadzal by som s toho čo mi poslali a doložil by som tam to posledné rakusko

@anonym110 Každopádne ďakujem za radu.👌. No tak teras mam v ruke rozhodnutie zo soc.poistovne o nepriznaní s ich pečiatkou po uplynutí 30 dní je právoplatné ja by som sa voči tomu neodvolal..A doložil nové skutočnosti nech to je preratané tak ako sa patrí.Lenžie vieme ako je to na slovensku s úradnmi a úradníkmi tí si chybu nepriznajú a ak aj áno tak za nu nezodpovedajú.To by mozno stálo za to zvážiť túto variantu s právnikom