Rodičia mi darovali byt. Musím vyplatiť súrodencov, ktorí nemajú záujem o otca?
Otec ma z prveho manzelstva dceru a adoptovaneho syna. Uz vyse 30 rokov sa nevideli, deti nemaju zaujem o svojho otca. Mama kupila byt a aj napriek BSM bola vylucnou vlastnickou na LV len ona (otec bol ,,tichym,, vlastnikom). Obidvaja mi darovali byt s vecnym bremenom, bola to fuska lebo otec nefiguroval na LV ale vklad nam presiel a ja som vlastnik bytu. Podla nasej pravnicky by moji nevlastni surodenci neboli prizvani k dedicskemu konaniu, ale tomu neverim. Dnes som sa docitala, ze aj napriek tomu, ze byt mam vo svojom vlastnictve tak by som mala nejaku cast vyplatit surodencov. Otec by teoreticky mohol napisat zavet a dokument o vydedeni ale nevieme ako sa sestra vola, netusime ci sa vydala a ci nema potomkov. To iste aj brat nevieme o nom nic. Nemame ako to zistit. Velmi sa bojim ked dojde ku dedeniu, ze este ja budem vyplacat nejakych ludi, ktorych ani nepoznam.
@melanta Nechce sa mi citat cela diskusia. 1. Pojem tichy vlastnik neexistuje 2. Plati hodnovernost udajov zapisanych do KN takze ak vylucnou majitelkou bola matka a ta darovala byt dcere, preco by zmluva nemala byt platna. 3. Ak otec tvrdi, ze byt bol v BSM, musi dosiahnut zmenu podanim zaloby o urcenie, ze vec patri do BSM
Byt bol dar, nevyplácaš nikoho
Uff, verím, že pani pravnička z poradne to iba nestastne podala... Ak bol byt v BSM, tak darovaciu zmluvu podpisovali obaja (to uz viete iba vy ako to bolo pri nadobudniti). Ale vychadzajme z toho, ze si byt dostala darovacou zmluvou a bola platna. V pripade dedicstva po otcovi budu prizvani aj nevlastni surodenci a mozu ziadat zapocitanie toho, co otec daroval tebe (polovicu bytu). To znamena, ze ak by otec mal este jeden byt/dom, chatu/chalupu/pozemok, odcita sa z toho, co darovali tebe. Teda bud uz nic nezdedis viac alebo zdedis menej, kedze si uz nieco dostala. Ak otec nic ine nevlastni, je to jedno, nebude sa mat tvoj dar od coho odratat. V ziadnom pripade ich nemusis vyplacat!
@eeffka rozumiem
@katkine_terapie jeziiis dakujem. Odlahlo mi velmi naozaj
@dada13288 no ale otec a matka ešte žijú, tak je? ak áno, ešte stále je čas dať to pozrieť dobrému právnikovi, ideálne takému, čo pracuje v rámci katastra a vyzná sa aj v darovacích zmluvách a rôznych iných zmluvách. dať mu to všetko skontrolovať, radšej utratiť za to 100-200 eur, než sa potom, keď sa otec pominie, naťahovať s jeho predchádzajúcimi potomkami o nejaké dedičstvo 🙂
@melanta Pochopila som to tak, ze kupeny bol pocas manzelstva, bol v BSM. Ale na LV bola zapisana len mama. Otec bol vlastnikom tiez, kedze bol v BSM, ale nebol na LV.
Nazvali to "tichym vlastnikom".
Ked chceli byt darovat, tak zistili ze patri do BSM aj ked na LV nie je. Preto s tym mali trosku "opletacky", lebo na darovacej zmluve mal ako vlastnik figurovat, ale na LV nie je, cize potrebovali do dat do poriadku.
Zmluvu podpisali obaja vlastnici - mama aj otec, byt je teda darovany.
@vikusjk "Inak nemusis vyplacat nic, ale ak po otcovi nieco zostane (hoci len posledny dochodok) a bude dedicske konanie, kde budu prizvani aj ostatni surodenci,..." nie je to celkom pravda. Ak ten hoci aj posledný dôchodok je nižší ako náklady za pohreb (a do vybavovania pohrebu sa predpokladám nebudú hrnúť deti, ktoré svojho otca nevideli 30 rokov...) dedičské konanie sa ani neotvorí, takže tí potencionálni dediči sa možno ani nedozvedia, že otec nežije.
@erosmal tak my sme mali v rodine pripad, kedy po zomrelom nebol ziaden majetok a napriek tomu notar vyrozumel vsetkych dedicov o tom, ze po nebohom nie je ziaden majetok a dedicske konanie sa nebude kontat a dedici mohli vzniest namietku v pripade, ze by o nejakom majetku, ktory by mal spadat do konania, vedeli. Neviem, ci to byva takto vzdy, ale nas pripad taky teda bol.
A po autorkinom otcovi nemusia deti zdedit nic, ale teda nie je ani vylucene, ze by o tom nevedeli, ze zomrel.
@vikusjk no vidíš to a my sme teraz presne toto riešili po dedovi, ostala stará felícia hodnota 300e? a notárka presne toto povedala otcovi, že vzhľadom na to, že zabezpečil pohreb tak ten majetok pripadá jemu a dedičské konanie sa ani neotvára, nebude nikoho kontaktovať iba jemu príde poštou vyrozumenie aby mohol auto prehlásiť na seba. Neviem teda, 100 ludí povie skúsenosť na jeden prípad a každý inú..

@melanta Ved 14:50 pise autorka ze darovacia zmluva bola podpisana mamou AJ otcom.