icon

Rodný list novorodenca

zuzinkazuzu
30. mar 2015

dobry den chcem sa opytat, narodil sa mi syncek a dnes nas prepustili z nemocnice, chcela som vybrat rodny list maleho z matriky a nedali mi ho ze len otec moze! Sme zobraty aj sobasny list som mala u seba a ze potrebuju potvrdenie od manzela ze uznava meno dietata. Toto nechapem nie je to blbost? Ved to musia tí co nie su svoji nie? Manzel robi v luxembursku a pride az o 2tyz, dovtedy nebudem mat rodny list? Neviem takto nic vybavit

liz_lemon
•
30. mar 2015

@zuzinkazuzu ked ste zosobaseni, tak mozete obaja, ti ktori nie su, tak ho vydaju len matke, ak otec neurobil vyhlasenie o otcovstve
napis/volaj veducej matriky, co to ma znamenat

monicm
•
30. mar 2015

@zuzinkazuzu vyzerá to tak,že majú pravdu,toto som našla na nete : https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi...

mojong
•
30. mar 2015

urcite ich posli do teplych krajin, je to somarina, joj neznasam urady grrrrrrr, na sobasnom liste tusim je rovno napisane ze sa zhodujete ze priezvisko bude spolocne a ak aj nie tam pri sobasi sa podpisuje ten papier kde to je a meno predsa je vasa vec, a keby ste ho aj chceli zmenit kasiruju na tom jedine oni......rodny list musia vydat aj tebe ved si matka.......by som ich kopla....... 😠

mojong
•
30. mar 2015

@monicm juj tak tymto oficialnym ma nasrdili este viac,......ale teda asi to tak bude,.......nikdy to neulahcuju....

monicm
•
30. mar 2015

@mojong no tu nejde o priezvisko,ale o meno dieťaťa,hold,asi sa tak chránia pred tým,že síce sa rodičia dohodnú na nejakom mene,ale matka to potom v pôrodnici zmení a otcovi sa to nepáči.možno byrokracia,ale asi to nebolo len tak pre srandu skomplikované,hoci jeden nikdy nevie,úradníci sa občas nudia 😉

liz_lemon
•
30. mar 2015

@monicm
@mojong
podla mna je to blbost, lebo tam pisu, ze ak je zena slobodna matka, musi si RL vyzdvihnut sama, pritom ja som ten pripad, a RL bol zobrat moj priatel, takze v manzelstve je to hadam jedno, kto pride

monciky
•
30. mar 2015

@zuzinkazuzu
no tak my sme boli na matrike s manzelom, lebo nechcel ist sam a dostal podpisat papier, ze suhlasi nielen s priezviskom ale aj s menom a ze vsetky udaje na rodnom liste dietata su pravdive, nakolko som ich nahlasovala ja po porode v nemocnici a protokol aj podpisala, ale jeho podpis chybal, to podpisal dodatocneon na matrike, kedze nemocnica tie papiere tam poslala....

monicm
•
30. mar 2015

@liz_lemon ja som len dala link na článok,kde sa o tom píše a má to pre mňa hlavu aj pätu,možno sa to zdá šibnuté,byrokratické,alebo neviem aké,ale chápem to,zároveň chápem mamičku,že jej to komplikuje život.

monicm
•
30. mar 2015

@liz_lemon a to že mu ho u teba vydali je asi v tom,že ak by mal splnomocnenie,tak by mu ho vydali tak či tak.tu ide len o to,že ste narazili na ľudí,ktorí obišli pravidlá,dotyčná mamička nie a chcú sa držať toho,čo majú stanovené

evittam
•
30. mar 2015

Presne,je to pekna kravina. Ten RL ti musia vydat. My nie sme manzelia, pred pôrodom sme podpisali vyhlasenie o priezvisku dietata-po partnerovi,nikoho nezaujimalo meno a RL potom vydali partnerovi,ale bolo nam povedane,ze je to jedno kto z nas ho vyzdvihne. Napr.pri starsom synovi sme menili priezvisko az po narodeni a RL by vydali len mne. Pri manzeloch je to jedno. To zase chce byt len "tetuska" na matrike za dôlezitu.

eaka
•
30. mar 2015

Mna by zaujimalo ci by ak potrebovali vsade aj podpis matky ci suhlasi.. Ci to len oteckov treba tak strasne chranit

liz_lemon
•
30. mar 2015

@monicm vydali nam to 2x, takze nikto nic neobchadzal, stacilo, ze sme mali papier o uznani otcovstva z matriky, pri manzeloch, na to sluzi sobasny list

eaka
•
31. mar 2015

Podla mna je to prachsprosta buzeracia, ako manzelia mate obaja pravo vyzdvihovat rodny list vlastnych deti

tatiana1985
•
31. mar 2015

@zuzinkazuzu mne tiez nechceli dat rodny list ked som pon prisla...manzel bol vtedy mesiac v nemecku, normlane som musela s deckom mesiac bez rodneho listu chodit !!! cize nevybavila som poistovnu,urady, pridavky, nic 😠 😠 😠

havana_frost
•
31. mar 2015

@zuzinkazuzu Je to tak, tam ide o súhlas otca dieťaťa s prvým menom dieťaťa.