icon

Rušenie pandemickej OČR od 1.5.2023

sinnovea1
3. apr 2023

Ahojte, chcem sa opýtať, či ste zachytili niekde oficiálnu info o tom, že sa má rušiť pandemická OČR od 1.5.2023. Vďaka!

euphoria83
12. apr 2023

A samozrejme pani vyssie ma pravdu. Pokial si to viete vybavit.

kleopatra114
12. apr 2023

@alenah31 napíšem vám do ip , ak vás to nebude obťažovať .zatial ďakujem krásne

katarina135
12. apr 2023

@riyadh to pandemicke velmi pomohlo mamickam ktorym dieta nezobrali do skolky. Ver mi, ze neboli doma, ze chceli, ale ze museli, tak ako ja. Cely zivot platim a pracujem. Vobec sa nemyslim na mamicky, ktorym konci rodicak napr,v oktorbri a dieta vezmu to skolky az o rok v septembri. To maju byt rok bez prijmu? Velmi vela takych poznam. Toto pandemicke bolo jedine normalne co im pomohlo.

lilinka88
12. apr 2023

@katarina135 nemajú byť rok bez príjmu. Pred pandemiou to riešilo xy žien, buď dieťa prihlásili do jaslí alebo do škôlky pred dovŕšením 3 rokov alebo si platili súkromné opatrovateľky, škôlky. Súhlasím s tebou,že táto situácia sa nerieši, rovnako ako nedostatok miest v škôlkach, málo jaslí, aj to,že toto ošetrovné pomohlo. No sú stovky mamičiek, ktoré bohuzi aj toto zneuzivali a radšej dieťa až do povinnej školskej dochádzky do škôlky nezapisali

katarina135
12. apr 2023

@sinnovea1 Ahoj, dnes som sa bola akurat na toto pytat v SP. Ja som poziadala od pandemicke minuly mesiac, lebo mi maly dobrsil 3 roky a nezobrali ho do skolky. Ked som to riesili mi pani volala, ze to budem moct cerpat len do 1.5. a dnes mi na pobocke povedali, ze este ani oni presne nevedia ako to bude, ale zevraj tym tomu dieta nezobrali do skolky by to mali nechat. Udajne boli aj take co brali rodicak aj pandemicku a to sa bude rusit. Nechapem ako sa mohlo brat oboje sucastne, ale zevraj sa dalo. Tiez sa riesi ci to este bude po SP alebo po UP. Pani mi povedala, ze ak to pojde pod UP, tak sa bude vyplacat nizsia ciastka. Este nic nie je definitivne vonku. A tiez som nevedela, ze maju 60 dni na vyjadrenie ci to priznali. To ma dostalo uplne! Co ak mi na 50ty den pride, ze mi to neuznaju? To sa pojdem past?

katarina135
12. apr 2023

@lilinka88 ak sa to zneuzivalo, to je smutne, ale neda sa to zovseobecnovat.

katarina135
12. apr 2023

@jaroe ja mam pocit, ze v kazdej pobocke povedia ine a kazdy den nieco ine. Kto sa ma v tom vyznat.

katarina135
12. apr 2023

Mňa by zaujímalo, čo budete robiť, ako budete riešiť, ak pandemickú zrušia? Dieťa nemá kto strážiť. Zamestnanie trvá, ale nemôžem nastúpiť. Pôjdete na normálnu OČR alebo PN? Alebo výpoveď. Riskujete, že vás potom nemusí zobrať naspäť?

lilinka88
12. apr 2023

@katarina135 žeby tým,že ani na tých pobočkách ešte nemajú žiadne poriadne info? 🤔 Vedia asi toľko čo aj verejnosť

lilinka88
12. apr 2023

@katarina135 normálnu očr alebo PN? A s akým dôvodom? O Tom snáď rozhodujú lekári... Existujú opatrovateľky, súkromné zariadenia alebo sa so zamestnávateľom dohodnúť na neplatenom voľné alebo bohužiaľ ukončenie PP a úrad práce. Tak ako sa do riešilo do čias pandemie. Už minimálne rok sa skloňuje,že aj táto očr sa môže kedykoľvek zrušiť a treba s tou možnosťou počítať. Zrazu je to pre všetkých prekvapenie. Čo by si robila, keby táto možnosť vôbec ani nebola ako kedysi?

sjuzir
12. apr 2023

@lilinka88 súkromna škôlka u nás pýta 400 eur plus strava. A zarobím ledva 600 to sa ako oplatí. Aj to je preplnená takže ťažko.

mondolina
12. apr 2023

@sjuzir
prečo by sa to malo oplatiť? aj 200 € je viac ako nič nie?
a neprídeš o prácu.

mondolina
12. apr 2023

@katarina135
tak budeš doma bez peňazí od štátu.

lilinka88
12. apr 2023

@sjuzir sú aj tu mamičky, ktoré mali popri robote aj brigádu práve kvôli tomu,že na čas museli dať dieťa aj súkromnej opatrovateľke alebo do súkromnej škôlky, keď nechceli prísť o svoju prácu. Bohužiaľ,taka bola bežná realita do pandemie, riešili to tisícky mamičiek. Alebo bolo treba na túto možnosť myslieť už minulý rok a prihlásiť dieťa od minulého septembra do jaslí/škôlky. Ak zamestnávateľovi neprekážala pandemické očr, určite pristúpi aj na možnosť neplatenej o voľna do septembra, tam sú náklady pre mamičky už len okolo 80€ mesačne za zdravotné odvody. Problém však nie je v Tom čo robiť,ale ako sama píšeš,že sa to neoplatí. Ľudia si nevážia prácu, ktorú majú, keď môžu sedieť doma za peniaze štátu.
A teda predpokladám,že na dieťa nie si sama, má aj otca, ktorý ak s vami nežije, má stanovené výživné, ktorým má prispievať. Ak nemá alebo neprispieva, treba to riešiť súdnou cestou a cestou náhradného výživného od štátu. Kto chce pracovať, cestu si nájde. A ak to naozaj nejde - úrad práce a dávka v nezamestnanosti

mamina7070
12. apr 2023

sak ale uz pandemia skoncila tak preco by mala trvat pandemicka ocr ? a zariadite sa tak ako miliony matiek predtym 😉

miriamka888
Autor odpoveď zmazal
sjuzir
12. apr 2023

@lilinka88 človek len tak " nesedí" doma. Teda nie každý. Keď máš často choré deti a behas nonstop po lekároch tak ťa zamestnávateľ asi nebude mať v láske . Pre takéto mamičky napríklad pomôže tá ocr. Nezarobí každý 1000 mesačne

lilinka88
12. apr 2023

@sjuzir ale prosím ťa, koľko bolo takých mamičiek a aj stále je,čo radšej dajú výpoveď,aby mali napr v minulosti pandemicku RP alebo maximálnu podporu,lebo sa to oplatí. Čo sa týka chorobnosti dieťaťa,nevidím dôvod, prečo by mal stať platiť rodičom za to,že ich dieťa je bežne choré a preto nie je v kolektíve (rozumej bežné skolkarske choroby, ktoré sú nonstop i všetkých detí) a pokiaľ je zdravotný stav vážny, treba riešiť predĺžený rodicak. Alebo naozaj na rok zaplatiť opatrovateľku k chorému dieťaťu. Alebo teda prísť o jeden príjem.v rodine, byť doma s dieťaťom,ale nečakať,že to bude platiť štát. Nonstop choré dieťa je každé druhé, zvlášť v dnešnej dobe - opäť hovorím o klasických detských chorobách, nie vážnejšie ochorenia

zuzulka558
12. apr 2023

@sjuzir no ja napriklad idem skusit predlzeny rodicak ,,mladsiu mam ekzematicku tak ako starsiu ,,ak mam zas zazivat to co predtym ze uz ani som pomaly do roboty nechodila ako chodila lebo v skolke nemohla byt stale volali ze sa skriabe a zas jej to krvaca,babky ju nechceli mat aby nieco nepomotali a neskoncila v nemocnici,,,vtedy som sa nejak nezaujimala ze mozem mat aj plateny predlzeny

brezlicka
13. apr 2023

A zase sa ozývajú moralistky na život. Nik nie je zvedavý na vaše výlevy, ak ste nepoberali pandemicku OCR, tak sa láskavo stiahnite a neriešte iných, co ju poberali. Diskusia ma svoju tému, tak to laskavo rešpektujte. Ak máte komplexi, rieste si to doma s rodinou a nie s cudzími ženami, ze sa nehanbite, takto tu moralizovat, co si myslite, ze sú tu hlupane ? Ste hrdinky, takto cez modrý koník sa vybavovať na iných. Ste si mali vybaviť OCR tiež keď bola možnosť a dajte ľuďom pokoj!!

lilinka88
13. apr 2023

@brezlicka ďakujem, ja budem radšej chodiť do práce a normálne zarábať 😉 mali ste možnosť ju poberať, nikto to neriešil, xy žien odrbava a využíva túto možnosť. A teraz, keď sa má zrušiť, čo sa zatiaľ ani nezruší,iba sa pozmenuju podmienky aj to minimálne, tak sa cítite strašne dotknuté a ukrivdene,lebo neviete čo ďalej??? Možnosti sú stále,len ako bolo už vyššie napísané,to sa neoplatí...

katarina135
13. apr 2023

@lilinka88 dali by som vypoved a isla na UP. To bol moj povodny plan. Zial nemozem zostat bez eura. Aj s tym rizikom, ze ma nemusia zobrat spat. Aj ja by som najradsej chodila do prace. Cely zivot pracujem. Rozhodne nie som typ, čo chce zneuzivat nejake očrky ani nic podobne, ale zial ked ina moznost nie je nejako to treba riesit.

katarina135
13. apr 2023

@zuzulka558 našťasie ja mám deti zdravé. Starši nevynechal ani 1 deň v školke. Viem Vám poradiť s ekzémom u deti ak máte záujem.

jaroe
13. apr 2023

@lilinka88 ty asi nerozumieš, že miesta v školke jednoducho nie sú. Už dvakrát tu spomínaš, že treba myslieť dopredu a dieťa prihlásiť skôr. To moje bude mať k septembru 3 roky a 4 mesiace a šanca, že ho vezmú do školky je tak 5 percent, čiže zázrak by sa musel stať. Keby som ho prihlásila už minulý rok, šanca by bola mínus 100 percent😅

zuzulka558
13. apr 2023

@katarina135 nám dali staršiu dokopy v CZ až teraz ma len výkyvy,, mladšia sa zatiaľ tiež ukazuje ze bude ale viem ako už na to

katarina135
13. apr 2023

@sinnovea1 Ahoj, dnes mi volali zo SP. Tá pandemická zatiaľ zostáva. Prišiel im rozširujúci výklad. Takto to je. Ak dieťa nezobrali do škôlky, tak do septembra kedy nastúpi do škôlky, to bude možné poberať. S tým, že ak napr. Dieťa malo 3.roky napr. 10.3., tak to priznajú až od 1.4. Aj mne tam vzniknú nejaké "hluché dni" a to neviem čo s tým. Zabudla som sa opýtať.

katarina135
13. apr 2023

@jaroe u nas podobne. 20 deti z dediny nezobrali a to nam pristavili uz aj skolku. Nastastie u nas je to tak, ze ak mas jedno rozhodnutie, ze ho nezobrali, tak ten dalsi rok je uprednostene a urcite vezmu najmä ak má matka zamestnanie. Takze ta pandemicka je skvela pomoc. Co poznam tie mamicky, tak ani jedna nebude bez prace a do statu tie peniaze vrati. Kazda chce pracovat.

jaroe
13. apr 2023

@jaroe tým samozrejme nechcem povedať, že pandemcká očr je ok, nebodaj ešte súbeh s rodičákom, ale pokiaľ viem, vláda sa nejako zaviazala, že bude riešiť nedostatok škôlok a zrejme aj preto to riešili takto, t.j. akoby zabudli pandemikú očr zrušiť, aj keď už pandémiu dávno zrušili. A riešiť by sa to teda malo. Pokiaľ nebudú zabezpečené štátne školky pre každého, kto má záujem, nevidím nič od veci na tom, aby štát nejako prispel na tie súkromné. Pre nízkopríjmové skupiny je naozaj školné 500 Eur nonsens. Z výplaty ostane stovka alebo dve a aj tie možeš minúť na opatrovateľku, ak bude dieťa často choré, takže si na nule alebo v mínuse. Ďaľšia sprostosť, je povinná predškolská dochádzka. Nie všetky deti resp. rodičia chcú dať deti do MŠ a takto tak musia predškoláci povinne chodiť a zaberať aj tých málo miest iným.

sinnovea1
autor
13. apr 2023

@katarina135 vďaka za info 😊j

lilinka88
13. apr 2023

@jaroe nezabudli zrušiť kvôli tomu, že sa k niečomu zaviazali. Pandemické osetrovne je viazané na krížovú situáciu,ktorá trvá a nie je jednoduché zrušiť iba Pocr.