Rušenie pandemickej OČR od 1.5.2023
Ahojte, chcem sa opýtať, či ste zachytili niekde oficiálnu info o tom, že sa má rušiť pandemická OČR od 1.5.2023. Vďaka!
@jaroe ja tomu rozumiem, mne dieťa tiež nevzali do škôlky na prvýkrát a viem aký je problém dieťa umiestniť. Ale tento problém bol aj pred pandemiou a koľko mamičiek to naozaj riešilo len tak,že platili tie súkromné škôlky a opatrovateľky,aj keď im z výplaty takmer nič neostalo, pretože mysleli do budúcna,že hoc napr pol roka budú na 0, ale udržia do tým robotu. Alebo ak sa už ozaj nedalo, ostali úplne bez príjmu alebo na dávke v nezamestnanosti. Ja nezávidím,že sa vám niečo vyplaca. Ale rozčuľuje ma to,ako teraz všetky vykrikujú čo majú robiť a ako si to SP dovoľuje niečo zrušiť. Pritom od začiatku sa upozorňovalo,že nie je jasné ako dlho bude táto možnosť. Keby nebola vôbec,tak to riešite ako?
Možnosť ostáva za upravených podmienok zachovaná, ešte aj to bude zle, lebo si treba nejako vykryť Max jeden mesiac, spekulatkam už určite došlo,že sa buď pripravia o Max. podporu alebo o možnosť čerpať Pocr z ochrannej lehoty, aj to sa nebude páčiť
@brezlicka tak keď ma zamestnávateľ vyhodí zo dňa na deň, čo je málo pravdepodobné vzhľadom na výpovednú lehotu, pôjdem na úrad práce a do doby,kým si nenájdem nové zamestnanie, budem poberať dávku v nezamestnanosti. Plus keďže myslím na rôzne prípady, ktoré môžu nastať, mám vytvorenu finančnú rezervu. Takže na to,aby som sa zariadila, budem mať viac času. Tak isto ako vy ste vedeli,že táto možnosť môže padnúť,mali ste dost času mať vytvorený plán pre tento prípad a nie teraz plakať čo máte robiť.
@lilinka88 pola mna problem le že sa šepka o zmenach od 1.5, čo je vlastne o 2 týždne, žiadne officialne vyjadrenie. Akurat nejasné keci jednej pravničky ktora túto informaciú spoplatnila.
Tak ked sú zmeny od 1.5, tak ndch zverejnia na ich stranke, v spravach alebo ako chcú. Ale toto šepkanie a hypoteticke dohady sú trošku blbe...
@zemiakovysalat hej, ten spôsob nie je práve najšťastnejší. Ale aj tu už písali mamičky,že ich kontaktovali z SP, takže tých, ktorých sa zmeny priamo týkajú sú postupne kontaktovane a tie, ktoré o dávku ešte len chcú žiadať,radšej nech sa zariadia tak,že nie je táto možnosť. Raz to prísť muselo a mal s tým počítať každý
Ja som stále nepochopila pre koho je pandemicka OCR určená? Pre matku ktorá sa stará o dieťa v rodine s podozrením na kovid? A koľko trvá pán.ocr 14 dní?
@cafelatte stále platí pre prípad,že predškolské/školské zariadenie (deti do 11 rokov) je zatvorené z rozhodnutia zriaďovateľskej, hygieny a pod. Ale aj pre prípad, kedy dieťa nie je zapísané v škôlke, čiže napr pre ženy, ktorým nevzali dieťa do škôlky alebo dovŕšilo tri roky napr teraz a do septembra v žiadnej škôlke zapísané nie je a žena sa teda nemôže vrátiť do práce. časovo obmedzená v podstate nie je
@lilinka88 Nik tu neplače, ludia si tu vymienaju informácie a keďže vy nepoberate pandemicku OCR, tak vaše vyjadrenia sú o ničom, len rypete. To, ze vy mate problem s tým, ze sú matky, ktore to zneuzivaju, je len a len vás problém a nas tu nemusíte múdrymi rečami hejtovat. Chodte hejtovat politikov, co rozkradaju, tuneluju a nie nás, obyčajných ľudí, matky! Ved nemáte o nás co tu píseme ani paru, za akých podmienok sme išli na očr, tak sa ukludnite a vyjadrujte sa k téme!
Nemáte začo.
tj ak dieta nema dlhodobo nepriaznivy zdravotny stav neni dovod na poberanie pand OCR len z dovodu ze nie je prijate do MS
@brezlicka ako hejtujem? Neteagujem k téme? Prosím si pozri moje odpovede, od začiatku som reagovala na dotazy čo budú mamičky robiť, keď očr zrušia, ako to riešiť a pod...tak sa tu do mňa nenavazaj, ja ťa tiež nejak neurazam a už vôbec si nemyslím,že mamičky, ktoré poberajú očr sú sliepky. Tak sa ukludni
Čo sa týka toho,že nepíšem o konkrétnych zmenách, opakujem sa, pokiaľ to nie je oficiálne,nebudem predsa šíriť informácie a možno zbytočnú paniku. Mimoriadna ani krízová situácia by sa rušiť nemali, upravujú sa iba podmienky kto a kedy môže čerpať pandemické očr
@mamina7070 dobrý deň.tak som to dobre pochopila že keď dieťa nieje prijaté do škôlky tak môže sa ďalej poberať pandemicka očr?
@mamina7070 aha tak ďakujem veľmi pekné za info
@lilinka88 Prosím vás, vy si prečítajte obsah vašich komentárov. Davate matkám nevyziadane rady, keď píšete, ako to bolo voľakedy pred pandémiou, ako matky očr zneuzivaju, ako vy radšej pôjdete pracovat, a co naviac, spochybnovali vyjadrenia matiek.. Napíšte mi jednu vetu, kde ste radila, co robiť v pripade zrušenia pandemickej očr! Ja som nenasla ani jednu! Skúste si ešte raz prečítať zadanie tejto témy od zadávateľky a podľa toho reagujte. Ináč nevidím ziaden prínos z vašej strany k tejto téme
@brezlicka logicky - v prípade zrušenia tejto OČR treba ísť do práce, dieťaťu vybaviť opatrovatelku/súkromnú škôlku, alebo ísť na podporu, alebo byť ako osoba starajúca sa o dieta do 6 rokov, alebo si platiť zdravotku a byť len-tak doma.
@brezlicka tak tie rady zopakujem - umiestniť dieťa do súkromnej škôlky, resp k súkromnej opatrovateľke, vyčerpať si dovolenku, dohodnúť sa so zamestnávateľom na neplatenom voľne do doby doriešenie starostlivosti o dieťa, ukončenie PP a dávka v nezamestnanosti. To sú nevyžiadanej rady? To sú odpovede na otázky ako riešiť situáciu, nakoľko takto isto to riešili matky pred pandemiou, keď možnosť očr nebola a boli len tieto možnosti. Takže sa ukludnite, nemusíte na moje odpovede reagovať. Pôvodne som reagovala na odpovede inej mamičky, ktorá sa pýtala či má byť bez príjmu a ako riešiť situáciu. Bohužiaľ, pokiaľ sa možnosť očr zruší, čo sa aktuálne nedeje, toto sú reálne možnosti. Druhá vec je,že sa to mamičkám "neoplatí". Ani jednej mamičke z tejto komunikácie som priamo nenapísala,že konkrétne ona zneužíva systém a možnosť očr, faktom však ostáva,že takých mamičiek je stále dosť. Pandemické ošetrovné bolo z dôvodu,že škôlky boli kvôli covidu zatvorené,že rodičia mali obavy umiestniť dieťa do škôlky. Jedno aj druhé už nie je aktuálne, preto sa logicky SP snaží aj túto možnosť ukončiť čo ako je aj vyššie napísané vo vyjadrení, ktoré dala @zemiakovysalat uvedené, legislatívne to však zatiaľ nejde, takže sa zatiaľ aspoň upravujú podmienky poberania
@brezlicka kde konkrétne spochybnujem vyjadrenia matiek? Vy okrem toho,že sa tu do mňa navážať ešte ste tiež nijak k danej téme neprispeli. Bohužiaľ, jediná odpoveď ktorá sa tu očakáva je riešenie,aby mohli ženy ostať doma a mať to štátom zaplatené,aby sa im starostlivosť o vlastné dieťa oplatila. Vy mňa a moju situáciu tiež nepoznáte,tak sa do mňa nenavazajte. Ja som situáciu,kedy som bola viac ako rok bez príjmu zažila a proste som to prijala ako fakt a absolútne som nečakala od štátu,že aj po 3 rokoch dieťaťa sa o mňa bude starať
@mamina7070 nepriaznivy zdravotny stav sa tyka dietata od 6 rokov , pre dieta ktore ma 3 roky a 1 mesiac a nie je v skolke umiestnene v skolke zostava pandemicka OCR, akurat je tam podmienka ze dieta ma 3 roky a 1 mesiac. Dnes mi tak odpisali zo socialnej poistovne : V súčasnosti, počas trvania krízovej situácie (ktorá zatiaľ stále trvá), nárok na tzv. pandemické ošetrovné z dôvodu neprijatia dieťaťa do materskej školy si môže poistenec uplatniť v súvislosti so starostlivosťou o dieťa, ktoré počas krízovej situácie dovŕšilo tretí rok a jeden mesiac (resp. šiesty rok veku a jeden mesiac, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom).
@moneequa Moja má 3 roky zajtra , v sbotu som plánovala vypísať p. Ocr . Ak tieto zmeny budú od 1.5 .2023 , tak bude mat 3 roky a začatý mesiac , myslis , že má zmysel podávať si vôbec p.ocr?
cize donutia matku vziat na mesiac dovolenku a znizi sa jej VZ a nedostane
max podporu ked mimoriadnu situaciu zrusia (co dufajme bude coskoro najneskpr
hned po volbach lebo na nu nie je dovod
@kleopatra114 ty budeš mať ešte "po starom" pandemicku OČR.

@lilinka88 A na co sa vyjadrujete k niečomu, co sa vás netýka?? Prečítali ste si zadanie tejto diskusie? Nech sa páči, pracujte koľko sa vám rači a nechajte ľudí rozhodovať o svojom živote. Zaloste si diskusiu a tam sa pozbierajte všetky, co osierate matky na OCR. Co si myslite, ze my matky na OCR sme slepice? Ze nevieme, ze raz sa očr skončí? Tak aby ste nepadli na hubu a zamestnávateľ vás nevyhodil z večera do rána a potom múdrejte a zariadte sa na druhý deň, co ďalej.