Skolaudovanie čiernej stavby: Ako postupovať v Bratislave?
Prosim vas prisli sme na to ze treba skolaudovat ciernu stavbu- garaz.
Vzdy tam stala nejaka budova, ale nie je nikde zapisana.. v kupnej zmluve pred 40 rokmi bola spomenuta aj tato stavba ale zapisana nie je.
Dokonca sa vraj za to platila aj nejaka dan...
Viem ze od marca sa to da skolaudovat bez stavebneho povolenia, konania, alebo nieco take.
Prosim vas ma s tym niekto skusenost? Stavba je v BA , na ktory urad mame ist? Resp. Ake papiere ste dokladovali? Dakujem
Ahoj Ján,
ak bola garáž postavená niekedy v rokoch 1976-1989 (čo pri 40 rokoch sedí), tak by som najprv preverila jednu vec - od 1.4.2024 platí novela, podľa ktorej sa takéto stavby automaticky považujú za stavby postavené v súlade so zákonom, ak:
1. sa garáž nepretržite používa na svoj účel (čo predpokladám že áno)
2. k 1.4.2024 ste boli vlastníkom pozemku alebo ste mali iné právo k nemu
Ak toto spĺňate, stavebný úrad k tomu nevedie žiadne konanie a garáž je de facto legálna. Stačí si to overiť na stavebnom úrade.
Ak by to náhodou nespadalo do tohto obdobia alebo nesplnili by ste podmienky, tak potom ide o dodatočné povolenie stavby podľa starého zákona 50/1976 - žiadosť treba podať do 31.3.2029. Potrebujete geometrický plán, projektovú dokumentáciu skutočného stavu a stanoviská. Počítajte s nákladmi cca 1000-3000€ a časom 4-9 mesiacov.
Ale najprv by som naozaj zistila ten rok výstavby a či spadáte do tej "amnestie".
Zdroje: https://www.esudca.sk/share/5qxbeuec, stavebnyurad.gov.sk